Snel zijn! Subdelta, nieuw Nederlands horloge merk

Nederland is een nieuw, in Nederland gemaakt, horlogemerk rijker: het micromerk Subdelta. Na de lancering van de P1lot One, een uitverkocht handgemaakt titanium non-profit pilotenhorloge dat dit voorjaar exclusief voor 52 leden van www.horlogeforum.nl werd gemaakt, besloot P1lot One-lid Hans de Ree zijn eigen Nederlandse horlogemerk Subdelta op te richten. De Ree was binnen het P1lot One-team verantwoordelijk voor de planning, inkoop, verkoop en communicatie en droomde al langer van een eigen horlogemerk. De Periscope is het eerste publieksmodel van het merk: een 24-uurs automaat met slechts één wijzer.

SUBDELTA-Periscope-39-42-1Terwijl De Ree verantwoordelijk is voor het organisatorische deel van Subdelta, buigt horlogemaker Jan Binnendijk zich vor het mechanische deel van de productie: afregelen van het uurwerk, het assembleren en monteren van de kasten. De uitgangspunten van de horlogecollectie zijn eenvoudig: eerlijke, heldere, functionele horloges maken die hun oorsprong hebben in instrumenteel design (military, tactiel, nautisch). Het doel is om jaarlijks maximaal 100 handgemaakte Nederlandse horloges voor liefhebbers te maken. De horloges van Subdelta onderscheiden zich doordat ze handgemaakt zijn in Nederland en dus niet in bijvoorbeeld China. Bovendien hebben de horloges absolute topspecificaties.

SUBDELTA-Periscope-42-02backVoor 2016 staat de 24-uurs eenwijzerige Periscope op het programma, een verwijzing naar de Nederlandse onderzeeboten uit de imposante Walrusklasse. De wijzerplaat van de Periscope heeft een zogenaamde ‘crosshair’, ontworpen naar het richtdeel van een periscoop. Bovendien is het een 24-uurshorloge, waarbij slechts één wijzer (vrij uniek!) dagelijks slechts één rondje draait. Dit wordt mogelijk gemaakt door een speciaal voor Subdelta aangepast Russisch SUB 2624-1 automatisch uurwerk.

We hebben bewust niet voor een ETA-uurwerk gekozen om Subdelta niet afhankelijk te maken van de Zwitserse Swatch Group. Bovendien is een Russisch uurwerk wel eigenwijs’, vertelt De Ree. ‘De samenwerking met uurwerkfabriek Petrodvorets, de Russische leverancier, verloopt zeer goed, ze denken met ons mee en modificeren het uurwerk ook in eigen huis volgens onze specificaties. Petrodvorets stelt de as voor minuten en seconden buiten werking (“dopt hem af”) en maakt diverse decoraties op het uurwerk (“Côtes de Genève” en “dorage noir”, een soort rhodinering en een gegraveerd en geverfd logo op de rotor).’

SUBDELTA-preview-02-caseHet horloge wordt uitgevoerd in handgesmeed grade 5 titanium (oersterk en superlicht). Het smeden wordt gedaan door horlogemaker Jan Binnendijk van DumeT Watches. De Periscope is er in twee afmetingen: 39 mm en 42 mm diameter (voor hem & haar of voor dunne & dikke polsen). Het horloge weerstaat een waterdruk van 6 ATM (60 meter). De Periscope bevat een dag- en nachtweergave, zodat de drager precies weet of het bijvoorbeeld 4 uur ’s middags of 4 uur ’s nachts is (in het donker), heeft ontspiegeld saffierglas aan voor- en achterzijde, zodat het uurwerk in al zijn glorie te bewonderen is.

Leuk detail: de koper kan zijn of haar initialen in de lederen band laten stansen en een persoonlijke datum in de kast laten graveren. Het horloge komt met twee bandjes: een unieke handgemaakte zwarte leren band met oranje stiksel, gemaakt door een Nederlandse specialist 7T2Straps (drie maten mogelijk) én een oranje Isofrane rubberen band (de referentie op het gebied van duikbandjes).SUBDELTA-Periscope-Leather_Strap

Het geheel wordt geleverd in een Nanuk 903-case en bevat een Bergeon tooltje, waarmee de bandjes snel en zonder schade kunnen worden verwisseld door de drager zelf. De Periscope is gelimiteerd tot 100 exemplaren op pre-order. Kopers uit Amerika en Singapore hebben hun bestelling al geplaatst. Wie in mei nog een bestelling plaatst, wordt beloond voor zijn steun aan dit Nederlandse horloge initiatief, en betaalt geen € 1.750 maar € 1.500. Snel zijn, dus!

Kijk voor meer informatie op www.subdelta.com.

Afgebeelde Periscope-foto’s zijn 3D-ontwerpbeelden.