Wat een bescheiden horloge is deze creatie van het kleine, onafhankelijke horlogehuis Hautlence eigenlijk. De Hautlence HL Newton dringt de tijd niet elke tikkende seconde op, de Hautlence HL Newton geeft de tijd op aanvraag. Een simpele handbeweging van het gecompliceerde horloge geeft de tijd analoog én digitaal weer.
Sinds 2004 brengt Hautlence – de naam is een anagram van Neuchâtel – hulde aan de geboorteplaats van de horlogekunst. Het merk met een jaarlijkse productie van ongeveer 200 stuks, heeft sinds de oprichting zeven kalibers in eigen beheer ontworpen en ontwikkeld. De collectie van Hautlence bestaat uit 33 modellen, ondergebracht in vijf verschillende deelcollecties. Een nieuweling in de familie is de HL Newton.
Onderhoudend maar serieus
Meest opvallende eigenschap van de NL Newton is het feit dat het horloge dat de tijd alleen vertelt wanneer erom wordt gevraagd. Centraal op dezelfde as gemonteerd, doen een schijf en een minutenwijzer hun werk zonder al te veel verrassingen. Minder voorspelbaar zijn de minutenbaan en het uur-venster: ze delen een blauwe flens die draait op drie lagers en die ronddraaien wanneer de pols wordt bewogen. Doordat het geheel continu in beweging is, is het aflezen van de tijd onmogelijk. Wanneer de drager de tijd wil weten, volstaat een handbeweging. Wie het horloge in een verticale positie brengt, zorgt een gewicht ervoor dat de flens beweegt, zodat het venster op één lijn ligt met het juiste uur en wijst de minutenwijzer naar de juiste minuten. Een onderhoudende complicatie die serieus gecompliceerd was om te ontwikkelen.
Gebaseerd op zwaartekracht
Het op verrassende wijze de tijd aangeven is een kenmerk van Hautlence. Dat vergt steeds nieuwe gecompliceerde modules en uurwerken. Met het HL Newton-model heeft het merk een nieuw kaliber aan de collectie toegevoegd, met een idiosyncratische bewerking van het springende uren mechanisme. Met behulp van een systeem gebaseerd op zwaartekracht, geeft de HL Newton de tijd alleen aan als dat nodig is. Het horloge gaat over op de mechanische stand-bymodus wanneer de minuten die verstrijken niet gewenst zijn.
Springen en draaien
Springende uren zijn niet nieuw. Een bewegend venster dat op aanvraag de springende, digitale uur-aanduiding onthult wel degelijk. Terwijl de uren en minuten hun traject volgen, wordt een mobiele centrale flens met een blauwe DLC-coating aangedreven door een rad dat elke 60 minuten een volledige omwenteling maakt. Deze flens, die het logo van het merk draagt, is voorzien van de minutengetallen en een venster dat de tijd weergeeft wanneer de drager dat wenst. De flens beweegt dan naar de juiste locatie en dat betekent dat het venster naar het uur beweegt en de minuten tegenover de wijzer komen te staan.
Slaapmodus
De mechanische versie van de slaapmodus is een knipoog naar de stand-by stand van allerlei elektronische apparaten waaronder natuurlijk de smartwatch. Een dergelijke, zeer originele en speelse complicatie is typisch Hautlence. Ook typisch Hautlence is de kastvorm van de HL Newton. De titanium kast is als een tv-scherm; optimaal voor het tonen van een creatief tijdspektakel. Ook de gegroefde kroon is trouwens. Opvallend aan de HL Newton is ook het kenmerkende honingraatmotief dat een tweede laag aan de wijzerplaat toevoegt.
Voor meer informatie: www.hautlence.com