Een zeldzame LeCoultre Polaris Memodate uit 1967

gaat onder de hamer bij Phillips Genève

Een zeldzame LeCoultre Polaris Memodate uit 1967

Een zeldzame LeCoultre Polaris Memodate uit 1967 gaat tijdens de The Geneva Watch Auction X aankomende november onder de hamer. Deze Ref. E 859 is een extreem zeldzaam en aantrekkelijk stalen duikhorloge met alarm en datum. Maar zonder de naam ‘Jaeger’.

Natuurlijk, de tot 800 stuks gelimiteerde 42 mm Jaeger-LeCoultre Polaris Date in zijn blauwe gedaante met vanille-kleurige cijfers en indexen is een schaars goed. Maar een zeldzame LeCoultre Polaris Memodate uit 1967 is vele malen schaarser. Een zeer goed bewaard exemplaar van een extreem zeldzame Memodate ref. E859 gaat binnenkort onder de hamer. Tijdens The Geneva Watch Auction X georganiseerd door veilinghuis Phillips zal het opmerkelijke horloge worden aangeboden. De eerste Memovox – vrij vertaald ‘stem van het geheugen’ – werd in 1950 geïntroduceerd. Na verloop van tijd verschenen steeds meer varianten op het Memovox-thema. Bijvoorbeeld een voor de hand liggende variant met datumweergave. Maar ook een onverwachte versie met een alarm dat was ontworpen om de parkeermetertijd in de gaten te kunnen houden. Soort van mechanische Park Mobile, maar dan anders.

Een zeldzame LeCoultre Polaris Memodate uit 1967

De LeCoultre Polaris Memodate was bedoeld voor de Amerikaanse markt

Van duiken voor geld naar duiken voor de fun

In 1959 kwamen ze er in Le Sentier bij Jaeger-LeCoultre achter dat duiken langzaam veranderde. Duiken veranderde van een puur professionele bezigheid in een recreatieve sport. En dat leidde ertoe de Memovox waterdicht genoeg te maken voor gebruik onder water. De combinatie van een duikring en een aanvullend auditief alarm zijn een dubbele veiligheidsmaatregel voor duikers. En dus gingen ze in ‘La Grande Maison’ aan de slag een waterdichte kast voor het alarmhorloge te bouwen. Het werd een kast met een gepatenteerd achterdeksel dat bestaat uit een buiten- en een binnenkast. Doordat de buitenste behuizing 16 gaten bevat, kan de alarmtoon onder water worden gehoord. Maar ook gevoeld om de pols. En de binnenkast houdt het water weg bij het uurwerk en het delicate alarmmechanisme.

Een zeldzame LeCoultre Polaris Memodate uit 1967 voor de Amerikanen

Een zeldzame LeCoultre Polaris Memodate uit 1967

LeCoultre Polaris Memodate uit 1967

Het waterdichte alarmhorloge werd in de Verenigde Staten bekend als de Polaris, en in Europa als de ‘Montre de plongeur E859’. De ref. E859 is onmiddellijk herkenbaar door de drie kronen met elk een kruispatroon dat kenmerkend is voor SuperCompressor-horloges. De eerste kroon is voor het instellen van de tijd, de tweede draait de binnenring en de derde draait de centrale schijf om de pijl uit te lijnen met de alarmtijd. Het horloge dat door Phillips wordt aangeboden is een zeldzame LeCoultre Polaris Memodate uit 1967. En die werd gemaakt voor de Amerikaanse markt. Het te veilen horloge onderscheidt zich van andere modellen dankzij de zeer zeldzame wijzerplaatmarkeringen. Terwijl op de meeste wijzerplaten ‘Memovox’ valt te lezen of enkel de naam ‘LeCoultre’ – dus zonder Jaeger ervoor – is dit horloge voorzien van het woord ‘Memodate’ naast de merknaam op 12 uur.

Instrumenteel en tegelijkertijd een zeer gecompliceerd

De betovering van de Memodate Polaris, en dus ook van de Memovox Polaris, is de combinatie van twee tegenovergestelde krachten in het horloge-universum. Het horloge is zowel een robuust instrument als een gecompliceerde creatie. Ter verduidelijking, de moderne varianten van de Memovox worden in het High Complications Atelier gebouwd. Het geeft wel aan hoe avontuurlijk en competent de horlogemakers bij Jaeger-LeCoultre tewerk gingen bij het creëren van de allereerste Polaris Memovox.

Voor meer informatie over de aankomende veiling: www.phillips.com

Voor meer informatie over de actuele Polaris-collectie: www.jaeger-lecoultre.com