Een Rolex wereldrecord en een Patek Philippe prototype

Bijzondere stukken geveild bij Antiquorum

Een Rolex wereldrecord en een Patek Philippe prototype

Veilinghuis Antiquorum hamerde afgelopen weekend twee bijzondere horloges af in Genève. Een Rolex wereldrecord en een Patek Philippe prototype zorgden voor- en achteraf voor veel aandacht. De stalen Daytona Ref. 16520 is de duurste in zijn soort en een prototype Aquanaut de enige in zijn soort.

Rolex Daytona Ref. 16520

Een Rolex wereldrecord en een Patek Philippe prototype

Rolex Daytona Ref. 16520 Floating Cosmograph Inverted Six

De duurste stalen Rolex Daytona Ref. 16520 aller tijden op een veiling is oorspronkelijk door de Amerikaanse juwelier Tiffany verkocht. Voor een veel minder hoog bedrag dan de Ref. 16520 nu opbracht. Toen de veilingmeester had afgehamerd stond de teller op 293.000 CHF. Wat is er nu zo bijzonder aan een Rolex Daytona Ref. 16520 uit 1988 vraag je je misschien af. Welnu, in het horloge tikt bijvoorbeeld een door Zenith gebouwd El Primero automatisch chronograafuurwerk. Rolex kocht het uurwerk in de jaren ’80 en ’90 van Zenith omdat het horlogehuis zelf geen chronograafkaliber produceerde. Maar Rolex paste het uurwerk wel aan. Het oorspronkelijke El Primero-uurwerk tikt met 36.000 vibraties per uur waardoor het exact 1/10e van een seconde nauwkeurig een tijdsbestek kan meten. Dat tikgetal vond Rolex te hoog en bracht het terug naar 28.800 vibraties per uur en noemde het uurwerk kaliber 4030. Langzamer tikken betekent minder onderhoud en minder kans op stukgaan, maar ook minder precisie.

Wilt u het bonnetje?

De geveilde Rolex Daytona Ref. 16520 heeft bovendien een witte, porseleinen wijzerplaat met daarop ‘Tiffany & Co’. En verder zijn alle papieren compleet. Tot en met het creditcard bonnetje compleet en dat komt zelden voor. Wat de Ref. 16520 bijzonder maakt en zeker de exemplaren uit 1988, het debuutjaar van de chronograaf, is dat dit model de doorbraak naar een groter publiek realiseerde. De kast werd vergroot van 37 mm naar 40 mm, krasbestendig saffierglas werd nu voor het eerst gebruikt en ook de kroonbescherming is voor het eerst te zien bij de Ref. 16520. De geveilde Daytona uit 1988 heeft bovendien een Mark 1 wijzerplaat die slechts 1 jaar werd gemaakt. Omdat de naam ‘Cosmograph’ los staat van de andere tekst kreeg dit horloge de bijnaam Floating Cosmograph. Bovendien is er iets raars aan de hand in de subdial op 6 uur. De ‘6’ in die subdial staat ondersteboven waardoor deze eruit ziet als een ‘9’. En dat resulteerde in weer een andere bijnaam, Inverted Six.

Een Rolex wereldrecord en een Patek Philippe prototype

Rolex Daytona Ref. 16520 met alle papieren inclusief bonnetje

Overspannen markt

Verklaren een bonnetje, een zeer korte productierun en twee bijnamen de prijs van 293.000 CHF? Nee, de markt voor stalen sporthorloges van Rolex verkeert al enige tijd in een staat van hoge overspannenheid. Graag refereren we nog even aan de Is het staal is het sportief is het Rolex, dan is het gewild. Absurd gewild. Voor de GMT Master II ‘Pepsi’ die in 2018 tijdens Baselworld werd gepresenteerd, zijn vuistdikke wachtlijsten aangelegd. De vraag naar nieuwe en vintage stalen Rolexen overtreft het aanbod veelvuldig en daar komen hoge prijzen van. Op verkoopplatforms en op veilingen. Vorig jaar werden bijvoorbeeld al zeer behoorlijke verkoopresultaten behaald  en die trend zet zich voort in 2019.

Patek Philippe Aquanaut Ref. 5060 Prototype

Verzamelaars in het Geneefse Beau Rivage hotel en aan de telefoonlijnen werden wereldwijd gek toen de Patek Philippe Aquanaut Ref. 5060 ter veiling kwam. Het stalen 36 mm horloge met op de wijzerplaat een gangreserve-aanduiding op 12 uur en de vermelding dat het hier om een prototype gaat, zorgde voor veel beroering. De gekte, beroering en koopkoorts hield op toen de hamer viel bij 401.000 CHF. Maar het verhaal achter deze Patek is net zo gek als de prijs. En dat verhaal kan een verklaring zijn voor de prijs.

Een Rolex wereldrecord en een Patek Philippe prototype

Patek Philippe Aquanaut Ref. 5060 Prototype van omstreeks 1996

Gestolen en weer opgedoken

Een Rolex wereldrecord en een Patek Philippe prototype

Patek Philippe Aquanaut Ref. 5060 Prototype

Van de geveilde stalen Aquanaut wordt gedacht dat deze omstreeks 1996 gemaakt moet zijn. De Aquanaut werd echter pas in 1997 op de markt gebracht. De aanduiding ‘Prototype’ op de wijzerplaat verklaart de afwijking in jaartallen. Voorafgaand aan het productiemodel werden verschillende prototypes gemaakt en dit is er eentje van. Nu is het niet de bedoeling dat prototypes op de markt komen en dat dit nu wel gebeurt betekent dat er iets vreemds aan de hand moet zijn. Dat is ook zo. Dit exemplaar werd volgens goed ingelichte bronnen door een ex-werknemer van patek ontvreemd waarna het op een dag opdook in Frankrijk. Pogingen van Patek het horloge terug te krijgen liepen op niets uit. En dus verscheen het nu op een veiling. Patek heeft voorafgaand aan de veiling meteen duidelijk gemaakt dat de koper van het horloge niet hoefde te rekenen op enige technische service. Terwijl Antiquorum al had aangegeven dat de Aquanaut wel wat liefde en aandacht kon gebruiken.

Geen service, geen papieren

Meteen na het afhameren van de Aquanaut werd gesuggereerd dat Patek Philippe het horloge zelf had teruggekocht. Maar dat bleek niet het geval. Een onbekende verzamelaar heeft het stalen prototype met in het uurwerk de gravure “330/196 labo No. 04’aan zijn imposante collectie toegevoegd. Hij vond de waarschuwing van Patek vooraf niet afschrikwekkend en ook niet dat omdat het hier gaat om een (gestolen) prototype is dat nooit bestemd was voor verkoop, een uittreksel uit de archieven niet beschikbaar is.

Voor meer informatie: www.antiquorum.swiss