Sleetje rijden met de DeWitt Academia Slide

Traditioneel draaiende wijzers en speels glijdende uren

Sleetje rijden met de DeWitt Academia Slide

De tijd glijdt voorbij. Bij DeWitt hebben ze dat idee heel letterlijk genomen. Door de 12 uren naar beneden te laten glijden wanneer deze aan de beurt zijn. Vanaf deze zomer kunnen we sleetje rijden met de DeWitt Academia Slide.

Jérôme DeWitt schept er genoegen in traditionele horlogerie te voorzien van ongewone technische snufjes. En wij van Horloge.info zijn daar steeds weer van onder de indruk. Vorig jaar nog van de vervreemdende Academia Out of Time met zijn vliegende uren. En zeer zeker ook van de Academia Endless Drive met zijn eindeloze wormschroef en aangezicht van een uil. Dit jaar is het tijd voor 12 urenaanduidingen die naar beneden glijden wanneer de tijd rijp is. De wijzers voor de minuten en de seconden draaien traditioneel rond om de boel niet al te verwarrend te maken.

Sleetje rijden met de DeWitt Academia Slide

Om de pols oogt de DeWitt Academia Slide als een vrij regulier horloge, maar schijn bedriegt

Op een glijbaan gelden de wetten van de zwaartekracht

De Academia Slide is geïnspireerd door de passie van Jérôme De Witt voor auto’s. Het verhaal begon met het verlangen om de tijd anders weer te geven. Startpunt is een ruim bemeten 49,2 mm x 15,3 mm kast van titanium. Dat lichte ruimtevaartmetaal is ook gebruikt voor het mechanisme van de uren dat oorspronkelijk geïnspireerd is op glijbanen voor kinderen. Door haute horlogerie met een glijbaan te mengen ontstaat een soort van sleetje rijden van de digitale uren. De zwaartekracht zorgt dat het uur op een messing plaatje langs een spoor naar beneden glijdt in het zicht van de drager.

Origineel, intuïtief en energiezuinig bovendien

Sleetje rijden met de DeWitt Academia Slide

De uren van de Academia Slide – hier poserend op een brede autoband – glijden naar beneden als ze aan de beurt zijn. het wijzerplaatontwerp is geïnspireerd op de rotatie- of wankelmotor

Het idee is origineel, de uitvoering gecompliceerd, maar het ontwerp oogt eenvoudig. Bovendien gebeurt het aflezen van de tijd volkomen intuïtief. Bovendien is het ontwerp van het automatische kaliber DW 0101 ook zeer energiezuinig en daar worden horlogemakers altijd blij van. De urenplaten schuiven op een natuurlijke, vloeiende manier in. Ze zijn allemaal met elkaar verbonden: zodra een uur op de vlakke positie aankomt, begint de plaat terug te keren naar een verticale positie en begint de volgende plaat te dalen.

Sleetje rijden met de DeWitt Academia Slide, of met een rotatiemotor… 

De ongewone stervormige wijzerplaat is een visuele verwijzing naar de exotische rotatiemotor. Rotatiemotoren zijn ook bekend als Wankelmotoren, vernoemd naar de uitvinder van de verbrandingsmotor die niet met cilinders en zuigers werkt, maar met een rotor. Het Duitse NSU gebruikte deze motoren in een grijs verleden, maar vooral Mazda maakte ze legendarisch. Met de RX7 en vooral door de zeer luid huilende oranje/groen Mazda 787-55 die in 1991 de 24 uur van Le Mans wist te winnen.

 

Een rotatiemotor loopt zeer soepel dankzij het traagheidsmoment, een eigenschap die volledig wordt benut in de Academia Slide. Bovendien zijn rotatiemotoren compacter en lichter dan andere motorsystemen. De Academia Slide treedt in de voetsporen met een zeer onorthodox en verrassend uurwerk van slechts 276 componenten. En dat is nauwelijks meer dan een traditionele uurwerk met drie wijzers. We zijn opnieuw onder de indruk.

Voor meer informatie: www.dewitt.ch