Een remaster, een herinterpretatie en een evolutie. Het klassieke Flieger Uhr uitgevoerd in lichtgewicht koolstofvezel is een stap vooruit. En dus is de IWC Big Pilot’s Watch Edition “Black Carbon” ondanks de traditionele roots een evolutiemodel. Maar de Audemars Piguet [Re]master01 Selfwinding Chronograph en de Breitling Top Time zijn overduidelijk retro.
Een remaster, een herinterpretatie en een evolutie
Audemars Piguet [Re]master01 Selfwinding Chronograph
Geen 1 aprilgrap: Audemars Piguet CEO François-Henry Bennahmias stuurde in 2018 zijn team naar een speciaal door commando’s geleid bootcamp. Zware militaire training om ze voor te bereiden op de lancering van de begin 2019 geïntroduceerde Code 11:59. Onder het motto van het Britse parachutistenregiment dat luidt ‘utrinque paratus’? Dat is Latijn voor ‘klaar voor alles’. Maar die zware militaire training heeft de lancering van de Code 11: 59 misschien wel behekst. Want Code 11.59 by Audemars Piguet schokte de SIHH 2019 op zijn grondvesten. Zelden werd een nieuwe collectie met zoveel vijandigheid bejegend. Had Bennahmias de schermutselingen verwacht bij het aanschouwen van de definitieve Code 11:59? Hij toonde zich in ieder geval een groot ‘generaal’ met vooruitziende gaven.
De ref. 1533 uit de jaren ‘40
Stuiten op een tot de tanden bewapende vijand doet de nieuwe [Re]master01 Selfwinding Chronograph 40 mm alvast niet. Geen SIHH, maar ook omdat het horloge van een andere aard is. De grote inspirator van de [Re]master01 Selfwinding Chronograph 40 mm is de ref. 1533 uit de jaren ’40. Het was met een kast van 36,5 mm maatjes XL voor die tijd. Ook opvallend waren de aanwezigheid van drie subdials in plaats van de veel gebruikelijker twee. Van de ref. 1533 zijn slechts negen exemplaren gemaakt – waarvan drie met gecombineerd stalen en gouden kasten – en toch werd het een beroemd horloge. Niet in het minst dankzij het veilingsucces. In 2018 werd een staal/gouden ref. 1533 afgehamerd voor 384.500 CHF en daarmee is het duurste AP chrono ooit geveild.
Een remaster en geen remake
De naam zegt het al, de [Re]master01 Selfwinding Chronograph is een remaster en geen remake. Verbeterd en aangepast dus ten opzichte van het origineel . En dus meet de kast nu 40 mm x 14,6 mm en heeft alle kwaliteit en finesse van een modern horloge. De vintage details werden op moderne wijze tot stand gebracht. Interessant is dat de kast een geperst achterdeksel heeft en geen geschroefd exemplaar. Om de hoogte te besparen misschien. Aangezien de remaster geen handgewonden uurwerk heeft, maar een automatisch exemplaar dat sowieso al hoogte in beslag neemt. En dat uurwerk is het eerste automatische, geïntegreerde chronograafkaliber 4401 dat AP ooit maakte. Een uurwerk waren jarenlang op gewacht werd en zelfs gesmeekt werd door AP-fans. En dat kaliber debuteerde vorig jaar eindelijk in de Code 11:59. Mét datum. In de remaster is de datumfunctie achterwege gelaten en heet het kaliber 4409.Het is eigenlijk een voetbal(lers)horloge
Tenslotte enkele aardige historische details. Zo is op de wijzerplaat het retro AP-logo met “Genève”, te zien omdat de firma tot de jaren ‘70 een atelier in de stad had. En ook is de aanwezigheid van de “45” op de minuutteller opmerkelijk. Dat is omdat een voetbalwedstrijd twee keer 45 minuten duurt en omdat de AP-president die in 1975 aan het roer stond, Jacques-Louis Audemars, een groot voetbalfan was. Ook groot is de verkoopprijs van rond de 50.000 euro. En eigenlijk ook de gelimiteerde oplage van 500 stuks. Voor een haute horlogerie-huis als AP is 500 stuks een hele kluif. Zeker afgezet tegen een volledig roségouden Code 11:59 chronograaf die rond de 40.000 euro kost.
Voor meer informatie: www.audemarspiguet.com
Een hommage, een herinterpretatie en een evolutie
Breitling Top Time
Bij Breitling regent het herinterpretaties de laatste tijd. De AVI Reference 765 1953 Re-Edition is nog maar net geland en de Top Time is al in het zicht. De originele Top Time werd gelanceerd in de jaren ’60. Breitling wilde met de chronograaf voldoen aan de behoeften van ”jonge en actieve professionals” met een reeks “ultramoderne chronografen”. Het design was in ieder geval opvallend te noemen. En zowel mannen als jonge vrouwen voelden zich aangetrokken tot de sportchronograaf.
De intrigerende ‘Zorro-wijzerplaat’
De nieuwe Top Time is een moderne interpretatie met een van de meest herkenbare wijzerplaten ooit gemaakt. De naam ‘Zorro-wijzerplaat’ legt alles in één blik uit. De Top Time heeft een stalen 41 mm kast waarin het COSC-gecertificeerd Calibre B23 tikt. Van de Top Tim worden 2.000 exemplaren gebouwd en die kosten 4.850 euro per stuk. Dat is inclusief een retro gestileerde nubuckleren band met gespsluiting.
Voor meer informatie: www.breitling.com
Een hommage, een herinterpretatie en een evolutie
IWC Big Pilot’s Watch Edition “Back Carbon”
Wat ‘verandert’ van staal in carbon is onderhevig aan evolutie. Want zwaar staal is minder geavanceerd dan lichtgewicht koolstofvezel. En dus is de IWC Big Pilot’s Watch Edition “Black Carbon” Ref. IW506101 een evolutie te noemen. Ook al stammen de looks van de Big Pilot uit WO II. De zwarte nieuweling is een primeur bovendien, want het is de eerste Big Pilot in een carbon kast. En met zijn grijze cijfers op de wijzerplaat is het ook qua uiterlijk zeer intrigerend. Vooral door de subtiele aanwezigheid van rode accenten op de gangreserve-indicator en de secondewijzer.
Een Big Pilot met het logo van een vis
Voor de echte kenners is de aanwezigheid van het logo met de gestileerde vis op de kroon een hoogtepunt. Het zit als volgt met die vis. Vanaf de jaren ‘50 tot het midden van de jaren 2000 hadden de meeste waterbestendige IWC-horloges een kroon met daarop een gestileerde vis. De allereerste generatie van de Big Pilot, de ref. 5002 geïntroduceerd in 2002, had dat ook. Maar niet lang daarna werd die kroon vervangen door een exemplaar met het IWC “Probus Scafusia”-embleem. Verzamelaars prefereren de kroon met vis boven de Latijnse spreuk op een toolwatch.
Edition “Black Carbon” en niet “Edition Hong Kong”
En daarmee komen we bij de oorsprong van de koolstofvezel Big Pilot. Tijdens een IWC design workshop die plaatsvond in oktober 2018 te Hong Kong, werd het idee van een carbon Big Pilot geopperd. Zeer waarschijnlijk door de grootste verzamelaar van Big Pilot’s Watches ter wereld. Het idee kwam tot leven, maar een grootste presentatie ter ere van de 10e verjaardag van de IWC-boetiek in Hong Kong kwam er niet. De rellen in de voormalige kroonkolonie en het coronavirus gooiden roet in het eten. Vandaar ook dat het horloge Big Pilot’s Watch Edition “Black Carbon” heet en geen “Edition Hong Kong”. Van de 100 exemplaren zijn er 14 gereserveerd voor de aanwezigen van de design workshop van 2018. De “10” in de datumaanduiding van die 14 horloges zijn rood gekleurd. En dat hebben de overige 86 exemplaren niet.
De beschikbaarheid van de tot 100, pardon, 86 stuks gelimiteerde koolstofvezel Big Pilot is op speciaal verzoek via lokale IWC-boetieks. Reken op een prijs van zo’n 16.000 euro.
Voor meer informatie: www.iwc.com