2016 is voor IWC Schaffhausen het jaar van de IWC Big Pilot horloges

Al 75 jaar lang is de IWC Big Pilot’s Watch (52-kaliber TSC) met een kast van 55 mm het grootste horloge van IWC Schaffhausen. Aan die traditie wordt in 2016 vervolg gegeven door de introductie van de IWC Schaffhausen Big Pilot 55-millimeter (Ref. IW510401). Net als bij zijn kleinere broer, de Big Pilot’s Heritage horloge 48 (Ref. IW510301) is de gelijkenissen met het originele 1940 model niet te missen, op enkele concessies na die ten goede komen aan modernere ideeën over esthetiek en comfort. Zo is de kast van de 2016 horloges gemaakt van titanium, wat het gewicht van de ‘grote jongens’ onder de 150 gram houdt.IWC big PILOT WATCHES COLLECTION 2016

De 55 mm eye-catcher heeft een gelimiteerde oplage van 100 stuks. Het iets smallere, maar nog altijd imposante pilotenhorloge Big Pilot’s Heritage Watch 48 komt op de markt in een oplage van 1000 stuks. Het is echter niet zozeer de beperkte oplage of de grootte van het horloge wat de twee specials opvallend maakt. Het totale design; een wijzerplaat met de lichtgevende indexen, de propeller-achtige wijzers, de kegelvormige kroon en de robuuste lederen band nemen de drager – of gewoon liefhebbers van pilotenhorloges – mee terug naar de tijd dat de luchtvaart nog pionieren betekende en de pilotenhorloges hierop afgestemd werden.

IWC big PILOT WATCH COLLECTION 2016

In 1940 betekende een groot horloge vooral dat het horloge een groot uurwerk kon huisvesten, wat weer stond voor een zo groot mogelijke precisie. Daarnaast gaf een grote wijzerplaat een betere afleesbaarheid. In die dagen was het design van veel pilotenhorloges een afgeleide van de instrumenten in een cockpit. IWC koos voor mat zwart voor de wijzerplaat en gaf de beige wijzers en indexen een dikke laag radium mee. Pas jaren later werd ingezien dat radium geen gezonde keus is en ontstond de techniek van de hedendaagse SuperLumiNova® coating. Als bewezen en goedgekeurd erfgoed is voor de 48 en 55 de kleur beige behouden als kleur voor de minutenring, de Arabische indexen en de wijzers.

IWC big PILOT WATCHES COLLECTION 2016

Het cijfer 9, dat in de Big Pilot Watch van na 2006 verdween, heeft in het 2016 design weer een plaats op de wijzerplaat gekregen. De driehoek met stippen, in plaats van het cijfer 12, maakt het mogelijk om zelfs met een vluchtige blik in het donker snel de juiste positie van de wijzers te herkennen.

Nog altijd zijn de donkere wijzerplaat en de gestipte driehoek twee typische kenmerken van het klassieke IWC pilotenhorloge. Een duidelijk verschil tussen toen en nu is dat de Big Pilot’s Heritage horloges 48 en 55 geen centrale secondewijzers hebben, maar deze de seconden weergeven op 6 uur. De Big Pilot’s Heritage Watch 55 herbergt het IWC 98300 kaliber, heeft een frequentie van 2.5 Hz en een gangreserve van 46 uur. De Big Pilot’s Heritage Watch 48 wordt aangedreven door het IWC kaliber 59215 en heeft een frequentie van 4,5 Hz. Het handgewonden uurwerk heeft een gangreserve van 8 dagen.

Big Pilot’s Heritage Watch 55 € 16.600
Big Pilot’s Heritage Watch 48 € 15.000
Meer informatie: IWC.com