Een decennium geleden introduceerde Perrelet de eerste Turbine. De Perrelet Turbine draait al tien jaar door. En dit jaar doet de Turbine Evo dat voor het eerst op chronometer precieze wijze. In een hertekende kast bovendien. Het driedimensionaal draaiende wijzerplaatspektakel is hetzelfde gebleven.
Het Zwitserse horlogehuis Perrelet is vernoemd naar de uitvinder van het automatische uurwerk Abraham-Louis Perrelet die dat in 1777 deed. Anno 2019 is de ‘automaat’ niet meer weg te denken uit het horlogelandschap. De uitvinding van een mechanisme dat door beweging van de drager de hoofdveer van het uurwerk opwindt, werd al aan het einde van de 18e eeuw werd gedaan. Maar toch duurde het tot begin 20e eeuw voordat het systeem stelselmatig werd ingezet in polshorloges. We mogen daar voornamelijk Rolex dankbaar voor zijn. Maar het gaat nu eens niet om Rolex en wel om Perrelet. En Perrelet viert de 10e verjaardag van de karakteristieke Turbine met een nieuw ontwerp en een COSC-gecertificeerde uurwerk.
In 1995 gepatenteerd, in 2009 als Turbine gelanceerd
De exclusieve Double Rotor-technologie met een rotor aan de wijzerplaatzijde en een tweede rotor aan de achterkant werd in 1995 gepatenteerd. In 2009 lanceerde Perrelet de eerste Turbine en het hypnotiserende concept was eigenlijk meteen een hit. Het was zo anders dat het wel móest opvallen tussen al het andere ‘horlogevoer’. De Perrelet Turbine draait al tien jaar door en de Turbine Evo doet dat anno 2019 met een volledig gereviseerd ontwerp. Plus een geheel nieuw manufactuuruurwerk dat de uren, minuten en centrale seconden weergeeft.
Blank staal, zwart PVD en roségoud PVD
Allereerst maar even iets over het uiterlijk van de nieuwe Turbine Evo. De look is nog steeds sportief, maar het silhouet is verfijnder. De toevoeging Evo in de naam is eer aangedaan. Hoewel de kastmaat een ferme 44 mm x 13,82 mm bedraagt, is het horloge subtieler dan de voorgangers zoals de Turbine XL. De stalen kast is behalve in blank staal ook verkrijgbaar met een zwarte PVD of een 4N roségouden PVD-coating.
De nokken van de kast zijn ook opnieuw vormgegeven en wanneer het horloge is uitgerust met een schakelband doet het horloge wel wat denken aan de Audemars Piguet Royal Oak en ook aan de Rolex Oyster Quartz. Het zijn de hoeken die het ‘em doen. De kroon is tegenwoordig niet meer verzonken in de kast, maar steekt gewoon uit. Wel zo handig voor het instellen van de tijd.
12 hypnotiserende turbinebladen en een traditionele rotor
De turbine met 12 bladen aan de voorzijde is hét kenmerk van de Turbine. Het originele 3D-effect wordt verzorgd door een propeller van zwart geanodiseerd aluminium met vijf wolfraam-contragewichten. Bij de geringste polsbeweging gaat de ‘straalmotor’ draaien. Rood, elektrisch blauw of goud, afhankelijk van de versie, zorgen voor wat kleuraccent. Alle urenmarkeringen en de uren en minutenwijzers zijn lichtgevend voor optimale leesbaarheid. De secondewijzer is steeds in dezelfde kleur uitgevoerd als de bladen van de turbine onder de wijzerplaat.
Met certificaat van het Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres
De nieuw vormgegeven Turbine Evo wordt voor de eerste keer in de geschiedenis van de Turbine vergezeld van een COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) -certificering. En dit certificaat garandeert precisie. Verantwoordelijk is het nieuwe automatische kaliber P-331 met 42 uur gangreserve. Het uurwerk is in actie te zien door het saffieren achterdeksel. De Perrelet Turbine draait al tien jaar door en zal dat nog wel tien jaar volhouden. Goed nieuws is dat de vele varianten uit het verleden in dit geval een garantie voor de toekomst zijn.
Voor meer informatie over de nieuwe Turbine Evo-modellen: www.perrelet.com