De moderne Raymond Weil Freelancer Evolution

heeft een zeer aantrekkelijk slimmigheidje

De moderne Raymond Weil Freelancer Evolution

Het meest opvallende element aan de moderne Raymond Weil Freelancer Evolution is de subtiliteit. Dat betekent dat de nieuwigheden niet schreeuwerig tevoorschijn springen, maar zich gestaag openbaren. Kijk maar naar de datumaanduiding in een halve cirkel die in eerste instantie discreet op de achtergrond blijft.

Met de Freelancer heeft het Zwitserse Raymond Weil een collectie in huis die breed en sterk staat. Maar stilstand is achteruitgang weet de familie Bernheim die het onafhankelijke horlogehuis al jaren runt. Tijd voor vernieuwing in het Freelancer-aanbod. De moderne Raymond Weil Freelancer Evolution die nu verschijnt is een verfijnde creatie. En een toonbeeld van gestage evolutie. Strakker vormgeven dan de wat barok ogende Freelancer Caliber RW1212 Skeleton. En minder luidruchtig dan de ruige Freelancer AC/DC Limited Edition. De geëvolueerde Freelancer is nog steeds een klassiek horloge, maar toont geen spoor van oubolligheid. Het is een traditioneel horloge anno 2019 als je begrijpt wat ik bedoel.

De moderne Raymond Weil Freelancer Evolution

De Raymond Weil Freelancer Evolution in staal en goud toont zijn affiniteit met HiFi-apparatuur en de muziek die het voortbrengt

2 geëvolueerde Freelance-varianten

De  moderne Raymond Weil Freelancer Evolution is verkrijgbaar in 2 varianten. De eerste in gepolijststaal met blauwe wijzerplaat en zilveren indexen en de tweede versie is tweekleurig – staal en staal met een geelgouden PVD-coating –  met een zwarte wijzerplaat en geelgoud gekleurde indexen en wijzers.  Voor beide varianten geldt dat de wijzers zijn gevuld met wit Super-Luminova. En ook de urenindexen hebben een stipje van dat oplichtende materiaal gekregen.

‘Urban’ of ‘urbaan’?

De moderne Raymond Weil Freelancer Evolution

De kleine seconde en de datumaanduiding in een halve cirkel zijn de hoogtepunten van de Freelancer Evolution

In ieder persbericht duikt het woord ‘urban’ op en ook deze Freelancer Evolution werd door het merk zelf omschreven als een horloge “met een urban en moderne persoonlijkheid”. Bij Horloge.info weten we dat ‘urban’ het magische woord is van vandaag, maar de Freelancer Evolution is toch echt niet van de straat. Het lijkt ook niet echt een horloge dat aansluit bij de wensen van rappers, graffiti-artiesten en anders obscure subculturen. Misschien bedoelt Raymond Weil ‘urban’ wel als urbaan wat ‘stads’ betekent. En dan klopt het al wat beter want op het werk en na het werk – wat veelal in de stad gebeurt – past de geëvolueerde Freelancer zich prima op zijn gemak. Het is een gesoigneerd, maar niet stijf horloge. Sneakers en jeans passen prima bij de Freelancer Evolution, maar het moet niet al te bont en wild worden.

Een optische slimmigheid

De tot 100 meter waterdichte kast van de Freelancer Evolution bedraagt 42 mm x 10,7 mm en de schakelband is net als de kast van staal. In de kast bevindt zicht het automatische kaliber RW4250 dat 38 uur gangreserve produceert. En dat uurwerk toont op 6 uur een kleine seconde en de hoofdattractie is de datumaanduiding in een halve cirkel op de bovenste helft van de wijzerplaat. Een wijzerplaat die gedeeltelijk is versier met een ‘zeer traditioneel ‘urban patroon; “Clou de Paris”.

Overigens, de aanduiding van de datum is geen retrograde-aanduiding, maar optisch lijkt het wel zo. Door de maand in tweeën te hakken kunnen op 1 ronddraaiende schijf twee markeringen aangebracht worden die elkaar opvolgen in het aangeven van de juiste datum. 1 t/m 16 gebeurt op de onderste halve helft en 17 t/m 31 een niveau hoger. Een slimmigheid die optisch uitstekend werkt en meerwaarde verleent aan de moderne Raymond Weil Freelancer Evolution.

Voor meer informatie en prijzen: www.raymondweil.com