De IWC Silver Spitfire is weer thuis

Lelystad Airport was de één-na-laatste stop

De IWC Silver Spitfire is weer thuis

De wereldreis die op 5 augustus begon, werd na precies vier maanden volbracht. De IWC Silver Spitfire is weer thuis in Engeland. Maar eerst werd Nederland nog aangedaan als allerlaatste stop in de wereldreis. Fotografie: Horloge.info en IWC

De Silver Spitfire komt ronkend aanrijden over het terrein van Luchtvaartmuseum Aviodrome. En tegen de achtergrond van het oude Schiphol-gebouw uit 1928 komt het toestel uit 1943 tot stilstand. Via onder andere Groenland, Noord-Amerika, Rusland, Japan, India, het Midden-Oosten, Italië en Duitsland is Nederland bereikt. De Silver Spitfire heeft sinds het opsteeg vanaf het Engelse Goodwood 33.941 kilometer afgelegd. Matt Jones (45) en Steve Brooks (58) hebben nog maar één etappe te gaan en dan is The Longest Flight volbracht. Dan is de Spitfire weer thuis.

De IWC Silver Spitfire is weer thuis

De Silver Spitfire in al haar glorie

De IWC Silver Spitfire is weer thuis, in zijn tweede huis

The Silver Spitfire is voor twee dagen het stralend middelpunt van het Luchtvaartmuseum Aviodrome. De zon en de blauwe lucht weerkaatsen in het gepolijste toestel. De zwart geblakerde plekken achter de uitlaten op de neus van het toestel verraden dat deze Spitfire niet alleen maar mooi is. Het toestel heeft hard moeten werken in de reis rond de wereld. En de reis zit er bijna op. Bijna is de Spitfire weer thuis.

Maar gelukkig stopt de expeditie ook in Nederland, het tweede huis van deze Spitfire. Het toestel trad namelijk in 1947 in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht. En het heeft hier na de actieve dienst lange tijd doorgebracht als museumstuk totdat het door de Boultbee Academy naar Engeland werd gehaald om weer luchtwaardig te maken.

IWC Pilot’s Watch Timezoner Spitfire Edition The Longest Flight

Piloten Matt Jones en Steve Brooks ogen vermoeid. Maar dat is ook niet zo raar na een estafettevlucht in een propellervliegtuig rond de wereld. Om de pols van beide heren prijkt de IWC Pilot’s Watch Timezoner Spitfire Edition The Longest Flight. Een wereldtijdenhorloge met een lunette waarop de verschillende tijdzones staan afgebeeld. Wanneer de gewenste tijdzone wordt ingesteld door de lunette te draaien, bewegen ook de urenwijzer, het 24-uurs display en de datum automatisch mee.

Rood gekleurde UTC

Heel praktisch, maar de horloges van de piloten zijn niet meer in de originele staat. “Nee, ik heb de aanduiding ‘UTC’ op de lunette met een viltstift rood gekleurd,” legt Brooks hij uit. “UTC staat voor ‘Universal Time Coordinated’ en deze is gebaseerd op een atoomklok en gecoördineerd met de rotatie van de aarde. UTC is voor piloten verreweg de belangrijkste tijd. In logboeken bijvoorbeeld vermelden we UTC. De tijdzones waardoor we vliegen worden afgezet tegen UTC. Het zorgt er bovendien voor dat ik op de juiste tijd naar huis bel. Ik wil niemand midden in de nacht aan het schrikken maken.” “En ik heb Steve gekopieerd,” onderschrijft Jones het praktische nut van de aanpassing.

De IWC Silver Spitfire is weer thuis

De IWC Pilot’s Watch Timezoner Spitfire Edition The Longest Flight van piloot Matt Jones. let op de zelf rood ingekleurde UTC tijdzone op de lunette

Voor meer informatie over Pilot’s Watches: www.iwc.com

Voor meer informatie over The Longest Flight: www.silverspitfire.com