De Chopard Alpine Eagle vliegt uit

Geïnspireerd door de mondaine St. Moritz uit de jaren ‘80

De Chopard Alpine Eagle vliegt uit

Een geheel nieuwe collectie geïnspireerd het modaine sporthorloge St. Mortiz uit de jaren tachtig. De Chopard Alpine Eagle vliegt uit en dat dat met de steun van drie generaties Scheufele. Grootvader Karl, vader Karl-Friedrich en (klein)zoon Karl-Fritz Scheufele zijn de drijvende kracht achter de collectie.

De geheel nieuwe Alpine Eagle-collectie bestaat uit 36 mm en 41 mm horloges. Het horloge oogt onmiddellijk vertrouwd. Natuurlijk komt dat omdat een luxe sporthorloge met geïntegreerde band en kast nu hot and happening zijn, maar ook omdat Alpine Eagle teruggrijpt op een belangrijk horloge uit de Chopard-geschiedenis.

De Chopard Alpine Eagle vliegt uit

De Alpine Eagle 41 mm in Lucent Steel 223 om de pols – foto Lex Stolk

Maar eerst even de feiten. Alle Alpine Eagles zijn voorzien van chronometer precieze, automatische manufactuur-uurwerken. En er is keuze uit modellen in staal, een combinatie van staal en roségoud en volledig goud. De prijzen beginnen bij 9.500 euro voor de stalen 36 mm Alpine Eagle en stijgen tot 28.400 euro voor de luxueuze, volledig roségouden 36 mm variant. De 41 mm versie met blauwe wijzerplaat (12.200 euro) oogt in onze ogen het meest commercieel, maar de grijze variant mag er ook zijn.

Zoiets als de Royal Oak, maar dan anders

En dan nu de ontstaansgeschiedenis van de Alpine Eagle. Die gaat terug naar eind jaren zeventig. Wanneer de eerste generatie Scheufle die aan het roer staat van Chopard, Karl de eigenaar, van zijn zoon Karl-Friedrich een idee krijgt voorgeschoteld. De jonge twintiger weet wat er speelt in de wereld en hij heeft een idee voor een nieuw horloge. Een stalen sporthorloge, iets dat in de klassiek gouden horlogecollectie van Chopard ontbreekt. Karl-Friedrich is geïnspireerd door het mondaine skioord St. Moritz en de in-crowd die daar de winters spendeert. Hij heeft een luxueus sporthorloge voor ogen dat zich op en naast de piste thuis voelt. Zoiets als de Royal Oak en de Santos, maar dan anders.

Geïntegreerde band en kast en schroeven op de lunette

De Chopard Alpine Eagle vliegt uit

Chopard St. Moritz Chronograph Automatic uit de jaren ’90

Het overtuigen van vader Scheufele kost moeite, maar uiteindelijk mag Karl-Friedrich aan de slag. Na 18 maanden ontwikkelen is in 1979 het horloge klaar. De naam is die van de inspiratiebron, St. Moritz. Het horloge mag dan net als de Royal Oak en de Santos en natuurlijk ook de Nautilus voorzien zijn van een geïntegreerde band en kast, het is vooral ook veel gedurfder en wilder van vorm. heeft een tonneau-vorm met acht zijden, schroeven op de lunette en een geïntegreerde band. Bovendien is de St. Moritz is tot 30 meter waterdicht en mede daardoor Chopards eerste echte sporthorloge. Het horloge blijkt een groot succes voor Chopard.

Onmiddellijk geïntrigeerd

Zo’n veertig jaar later herhaalt de (familie)geschiedenis zich. Karl-Fritz, zoon van Karl-Friedrich, ziet op het bureau van zijn vader een St. Moritz liggen en hij is onmiddellijk geïntrigeerd. Hij is onder de indruk van het horloge dat niet meer in productie is en bovenal ziet hij de potentie van het sportmodel. Maar vader Karl-Friedrich ziet het anders. Hij die ooit zijn vader moest overtuigen, moet nu op zijn beurt door zijn zoon worden overtuigd!

De Chopard Alpine Eagle vliegt uit

Karl-Fritz, Karl & Karl-Friedrich Scheufele

En dat is allesbehalve eenvoudig. Maar Karl-Fritz stapt naar zijn opa. Die herinnert zich de ontstaansgeschiedenis van de St. Moritz en steunt zijn kleinzoon. En dat trekt ook Karl-Friedrich over de streep.

De Chopard Alpine Eagle vliegt uit

Schets van de nieuwe Alpine Eagle

Het oog en de veer van een adelaar

Project St. Moritz 2.0 gaat van start, maar de naam van het skioord is niet meer beschikbaar. Dat zorgt voor een frisse nieuwe start. De natuur is de grote inspiratiebron voor het nieuwe sporthorloge dat de naam Alpine Eagle krijgt. De naam is terug te zien in de wijzerplaat gemodelleerd naar een arendsoog en de centrale secondewijzer gevormd als een adelaarsveer. De Alpine Eagle heeft een vloeiende nieuwe vorm maar met een aantal originele karaktertrekken zoals de Romeinse cijfers en de schroeven op de lunette.

De Chopard Alpine Eagle vliegt uit

De wijzerplaat als een gestileerd arendsoog

De Chopard Alpine Eagle vliegt uit in glanzend Lucent Steel

De Alpen zijn terug te zien in de band die oogt als een strakke rotsformatie. Net zo hard ook als het graniet uit de bergen. De kast en band zijn namelijk vervaardigd van speciaal Lucent Steel 223. Het staal is twee keer gesmolten waardoor het een hardheid van 223 Vickers heeft verkregen. Dat scheelt zo’n 80 Vickers met traditioneel staal en dat resulteert in een verbeterde krasbestendigheid.

De Chopard Alpine Eagle vliegt uit

De geïntegreerde kast en band van de Alpine Eagle in hard Lucent Steel

En wanneer het zuivere Lucent Steel wordt gepolijst ontstaat een glans die doet denken aan stralend witgoud. Die glans komt extra goed tot zijn recht doordat de oppervlakten afwisselend gepolijst en gesatineerd zijn.

Directe en indirecte concurrenten

Met de Alpine Eagle is Chopard (opnieuw) present in het segment van het ultra-luxe sporthorloge. Misschien niet als directe concurrent van de Royal Oak en Nautilus. Maar omdat die horloges buitengewoon schaars zijn toch ook weer wel. De Alpine Eagle is een interessant alternatief. En voor bijvoorbeeld de Laureato van Girard-Perregaux en de Vacheron Constantin Overseas  is het wel degelijk een potente concurrent.

 

Voor meer informatie over de verschillende Alpine Eagles: www.chopard.com