Vacheron Constantin in goud en blauw tijdens SIHH 2019

Luxueus-sportief bij uitstek; Vacheron Constantin in goud en blauw tijdens SIHH 2019. De Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin en Tourbillon hebben allebei stralend blauw gelakte wijzerplaten. En beide modellen zijn sportieve complicaties die uitkomen in de eredivisie van de haute horlogerie. Zilverwit met veel roségoud kan ook.

Vacheron Constantin in goud en blauw tijdens SIHH 2019

Het automatische kaliber 1120 QP met 22 karaats gouden rotor

Natuurlijk is alles in de horlogerie uiteindelijk een smaakkwestie. Technische specificaties en het aantal complicaties zijn objectieve waarden, het uiterlijk is altijd en eeuwig puur subjectief. Oók bij de nieuwigheden die Vacheron Constantin tijdens de afgelopen SIHH 2019 liet zien. Wat we objectief kunnen vaststellen is dat de Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin gemaakt wordt in roségoud met een blauwe en een witte wijzerplaat. De variant met blauwe wijzerplaat wordt voorzien van een bijkleurende rubber of leren band. De zilverwitte variant kan ook met die banden worden uitgerust – heel snel trouwens dankzij het snelle bandwissel-systeem – maar ook met een massief roségouden band. Die heeft onze subjectieve voorkeur!

Vacheron Constantin in goud en blauw tijdens SIHH 2019

De gouden glorie van de Vacheron Constantin Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin

Vele, vele laklagen

Nog meer subjectieve observaties zijn dat goud en blauw heel fraai samengaan en dat de Overseas in goud, hoewel luxueus en exclusief, toch zijn sportiviteit niet verliest. De blauwe wijzerplaat is gelakt op een manier die lijkt alsof er meerdere laklagen zijn om doorheen te kijken. Dat is ook ongetwijfeld zo, maar door de glasachtige wijze waarop het gedaan is het resultaat zeer helder en bijna driedimensionaal. Het zorgt ook voor fraaie kleurgradaties rond de subdials, de opgelegde indexen en wanneer het horloge om een bewegende pols wordt gedragen.

Vacheron Constantin in goud en blauw tijdens SIHH 2019

Kies voor blauw leer of sportiever blauw rubber dat past bij de blauwe wijzerplaat van de Overseas perpetual Calendar Ultra-Thin

276 onderdelen en het Zegel van Genève

Genoeg subjectieve observaties. De 41,5 mm Perpetual Calendar Perpetual Calendar Ultra Thin – 4300V/000R-B509 (blauw), 4300V/120R-B064 (witzilveren wijzerplaat met roségouden band – heeft een hoogte van 8,1 mm en dat is inderdaad ultradun voor een QP. De tot 50 meter waterdichte kast is gemaakt van 18-karaats 5N roségoud en de rotor van het in eigen atelier gebouwde uurwerk van 22-karaats roségoud. Het manufactuur-uuwerk heet Calibre 1120 QP/1, bestaat uit 276 delen en heeft een dikte van slechts 4.05 mm. Het kalenderuurwerk loopt foutloos tot het jaar 2100 (schrikkeljaar) voordat het een aanpassing nodig heeft. De gangreserve bedraagt 40 uur en het tikgetal 19.800. Het aanwezige Zegel van Genève getuigt van de excellente kwaliteit. De vanaf-prijs van deze QP is 77.000 euro.

Overseas Tourbillon: sterk staal en stralend blauw

Vacheron Constantin in goud en blauw tijdens SIHH 2019

Vacheron Constantin Overseas Tourbillon in staal

De stalen Overseas Tourbillon heeft een dikte van slechts 10,1 mm dik. Qua uiterlijk valt natuurlijk de kenmerkende zeskantige lunette op die is gepolijst en daardoor fraai contrasteert met de geborstelde afwerking van de 42,5 mm kast. Ook hier zien we de doorzichtige de doorzichtige blauw-gelakte wijzerplaat die we al in de QP zagen. Het zonnestraalmotief schijnt op de opening op 6 uur waar de tourbillon ronddraait. Heel subtiel is de smalle, iets verlaagde flens met indexen rond de ‘wervelwind’. De indexen en wijzers zijn uitgevoerd in witgoud en lichtgevende massa helpt een handje in het donker.

De perifere rotor is een buitenbeentje

Vacheron Constantin in goud en blauw tijdens SIHH 2019

De perifere rotor van de Vacheron Constantin Overseas Tourbillon is het uurwerkhoogtepunt van het horloge

Het ultradunne, 188-delige Calibre 2160 uit eigen atelier debuteerde vorig jaar in een Traditionelle. Het uurwerk is ook op zijn plaats in de Overseas. Waarom? Omdat het uurwerk slechts 5,65 mm dik is. Een perifere 22-karaats gouden rotor houdt de boel laag. 80 uur gangreserve zijn ook het vermelden waard. De nieuwe Overseas Tourbillon (6000V/110A-B544) wordt geleverd met een blauwe rubberband, een leren variant en een zeer solide stalen band. De prijs bedraagt 112.000 euro.

Voor meer informatie: www.vacheron-constantin.com