Girard-Perregaux Laureato Perpetual Calendar

Gecompliceerde pre-SIHH 2019 sportieveling

Girard-Perregaux Laureato Perpetual Calendar

Het luxe sporthorloge, de droom van elke man. Tenminste, als we de wachtlijsten voor een Nautilus of een Royal Oak erop naslaan. Maar er zijn alternatieven. Wat te denken van de Girard-Perregaux Laureato Perpetual Calendar, dat is niet alleen een luxe sportieveling, maar ook een gecompliceerde.

Nautilus, Royal Oak, Ingenieur SL, Overseas en Laureato, namen die in meerdere of mindere mate de sfeer van de jaren ’70 oproepen. De drie eerstgenoemde horloges zijn een Genta-design, de andere twee sterk geïnspireerd door Gerald Genta. Het succes van de Nautilus en Royal Oak is gigantisch, de ambities van Vacheron Constantin en Girard-Perregaux met respectievelijk de Overseas en de Laureauto hetzelfde succes te behalen net zo gigantisch. IWC is inmiddels met de Ingenieur een meer retro-koers ingeslagen. De huidige Ingenieurs doen denken aan 1954 en niet aan 1976 toen de Ingenieur SL werd gelanceerd. Of IWC plannen smeedt voor een herinterpretatie van het Genta-model zullen we tijdens aankomende SIHH eens vragen.

Girard-Perregaux Laureato Perpetual Calendar

Zijaanzicht van de Girard-Perregaux Laureato Perpetual Calendar

Ambitie en jaloezie

Girard-Perregaux besloot in 2016 de Laureato volledig te herzien en het sporthorloge als speerpunt te gebruiken om verloren gegaan marktaandeel terug te veroveren. Het horlogehuis uit 1791 met een prestigieus verleden en enkele zeer originele complicaties op het conto als de tourbillon met drie bruggen, zag de populariteit van het luxe sporthorloge en stuurde de Laureato eropaf om de harten en zielen van verwende liefhebbers te veroveren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat weten ze bij Vacheron Constantin en dat weten ze nu bij Girard-Perregaux ook. Het succes van AP en Patek is jaloersmakend en alleen de aanhouder kan misschien op termijn bij dat succes in de buurt komen. In de haute horlogerie draait het om een lange adem en vertrouwen. De Girard-Perregaux Laureato Perpetual Calendar is een nieuwe stap naar de absolute top.

Pre SIHH 2019: Girard-Perregaux Laureato Perpetual Calendar

Girard-Perregaux Laureato Perpetual Calendar

Girard-Perregaux Laureato EVO3 Perpetual Calendar met traditionele en tegelijkertijd wilde wijzerplaatindeling

De stalen 42 mm Girard-Perregaux Laureato Perpetual Calendar is een pre-SIHH 2019-model en misschien wel een klein fragment van een ferme reeks nieuwe Laureato’s. De blauwe wijzerplaat met Clou de Paris-patroon in blauw is typisch Laureato. De indeling van die wijzerplaat iets minder typisch. Typisch maar niet helemaal nieuw want ook een 1966-model heeft deze wijzerplaatindeling. De subdials hebben plaatsgemaakt voor geïntegreerde aanduidingen voor de verschillende kalenderfuncties en dat levert een heel open en heldere wijzerplaat op. Vergelijk dat maar eens met de wijzerplaat van de Laureato EVO3 Perpetual Calendar, die is traditioneel en druk, heel druk. Maar door het kleurgebruik is die EVO3 ook heel eigen en sportief en sluit het ook goed aan van de wensen en smaken van bijvoorbeeld liefhebbers van een Royal Oak Offshore. De nieuwe Girard-Perregaux Laureato Perpetual Calendar is meer ingetogen. Meer Royal Oak dan Offshore zullen we maar zeggen. Maar genoeg nu met de vergelijkingen.

Onorthodoxe aanduidingen

Girard-Perregaux Laureato Perpetual Calendar

Het automatische kaliber GP01800-0033 in de Laureato met eeuwigdurende kalender is een basisuurwerk uit eigen atelier voorzien van een QP module

De basis van de onorthodoxe wijzerplaatindeling van de Girard-Perregaux Laureato Perpetual Calendar is het automatische kaliber GP01800-0033 dat in het eigen atelier is ontwikkeld en gebouwd. De basis wordt gevormd door het kaliber GP01800 dat een gangreserve heeft van 54 uur met daarop een module gemonteerd voor de kalenderfuncties. De datum, maand en schrikkeljaar kunnen met de kroon worden ingesteld. De poussoir op 8 uur stelt de dag in , onafhankelijk van de andere kalenderfuncties. Op 2 uur wordt de datum aangeduid, op 5 uur de maand, op 6 uur het schrikkeljaar en de dag op 9 uur. Doordat GP geen veelgebruikte module van Dubois Depraz heeft gebruikt, werd de traditionele wijzerplaatindeling vermeden en dat maakt de Girard-Perregaux Laureato Perpetual Calendar tot een aantrekkelijk en eigenzinnig horloge. De prijs in Zwitserse Francs bedraagt 34.500.

Girard-Perregaux Laureato Perpetual Calendar

De stalen 42 mm Girard-Perregaux Laureato Perpetual Calendar

Voor meer informatie: www.girard-perregaux.com