De Horloge.info 2018 Top 10 van Lex Stolk

De meest opvallende nieuwe horloges van afgelopen jaar

De Horloge.info 2018 Top 10 van Lex Stolk

Nee, dit is geen in volgorde van belangrijkheid gerangschikt lijstje. Dit zijn 10 horloges die mij het afgelopen jaar het meest opvielen en bevielen. Het tiental staat in alfabetische volgorde gerangschikt en het is de Horloge.info 2018 Top 10 van Lex Stolk. Alle 10 goed, alle 10 winnaars in mijn ogen.

1 – Chanel Boy.Friend Skeleton

De Horloge.info 2018 Top 10 van Lex Stolk

Chanel Boy.Friend Skeleton

De eerste Boy.Friend verscheen in 2015 ten tonele en om het thema spannend te houden is er nu een geskeletteerde variant aan de collectie toegevoegd. En dat is niet zomaar een iets andere versie. In de Skeleton tikt namelijk Caliber 3, het derde eigen uurwerk van Chanel en dat uurwerk dat in samenwerking met Romain Gaithier is ontworpen, is een fascinerend staaltje uurwerktechniek. Zowel uit esthetisch als technisch oogpunt. Caliber 3 is opgebouwd uit 114 componenten en de platine en bruggen met een coating van zwart ADLC (Amorphous Diamond-Like Carbon) contrasteren fraai met de beigegouden, octogonale kast. Het is een bijna zwevende creatie die bevestigt dat Chanel een serieus horlogehuis is voor dames én zelfbewuste, stijlrijke heren.

Voor meer informatie: www.chanel.com

2 – Grand Seiko Caliber 9F86 Quartz GMT

De Horloge.info 2018 Top 10 van Lex Stolk

Grand Seiko 9F86 Quartz GMT SBGN005G

Grand Seiko staat sinds dit jaar op eigen benen als zelfstandig merk. Op de wijzerplaten heeft het merklogo ‘Seiko’ het veld moeten ruimen. De kwaliteit van een Grand Seiko is onberispelijk zoals ingewijden weten. De stalen 39 mm Grand Seiko 9F86 Quartz GMT komt in een gelimiteerde, zwart/gele en twee reguliere versies met zwarte of blauwe wijzerplaat – de blauwe SBGN005G is mijn favoriet. Deze horloges in de Sport-collectie zijn voorzien van het eerste 9F quartz-uurwerk met GMT-functie; een praktische primeur. De aanwezigheid van een elektronisch uurwerk houdt de prijs enigszins in bedwang (adviesverkoopprijs van 3.200 euro) terwijl de gebruikte materialen en afwerking van het hoogste haute horlogerie-niveau zijn. Als 2018 het introductiejaar was van Grand Seiko op eigen benen, wordt 2019 het jaar van de grote doorbraak. Een draagtest van de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT SBGN005G is binnenkort op Horloge.info te lezen.

Voor meer informatie: www.grandseiko.com

3 – Hublot Big Bang Unico Red Magic

De Horloge.info 2018 Top 10 van Lex Stolk

Hublot Big Bang Unico Red Magic

Mooi rood is niet lelijke, aldus mijn moeder. Zal nog eens vragen wat ze van deze Hublot vindt. Hublot doet niet mee aan retro-trends en kijkt enkel naar de toekomst en dat is bewonderenswaardig. In het Hublot Metallurgy & Materials laboratorium hebben scheikundigen een nieuw proces bedacht dat het mogelijk maakt helder gekleurd keramiek te gebruiken voor bijvoorbeeld horlogekasten. De Hublot Big Bang Unico Red Magic is het resultaat van vier jaar experimenteren en het door en door rode keramiek waarvan de 45,5 mm kast is gemaakt, is nog nooit vertoond. Door keramiek te verhitten zonder de ingebrachte kleurpigmenten te verbranden en samen te persen, ontstaat een helderrood keramiek dat een hogere dichtheid heeft dan gewoon keramiek en daardoor ook harder is en dus nóg beter bestand is tegen krassen en andere ongemakken. Deze oogverblindende, futuristische, tot 500 stuks gelimiteerde Big Bang  is uitgerust met Hublots eigen Unico HUB 1242 flyback chronograafuurwerk dat opgebouwd is uit 330 onderdelen.

Voor meer informatie: www.hublot.com

4 – IWC Tribute to Pallweber Edition “150 Years”

De Horloge.info 2018 Top 10 van Lex Stolk

IWC Tribute to Pallweber Edition “150 Years”

Een van de beroemdste zakhorloges uit de geschiedenis van IWC is de zogenaamde Pallweber, een zakhorloge uit de late 19e eeuw met digitale tijdsaanduiding. Naamgever is Josef Pallweber, een Oostenrijkse horlogemaker die het uurwerk in 1883 patenteerde en de licentie onder andere verkocht aan het horlogehuis uit Schaffhausen.  2018 is het jaar waarin IWC 125 jaar bestaat en vandaar dat één van de historische hoogtepunten wordt herbeleefd. In de vorm van een polsvariant van het Pallweber zakhorloge. De oorspronkelijke zakhorloges waren revolutionair maar ook uiterst fragiel. Het heeft de horlogemakers langs de Rijn dan ook vijf jaar gekost om op basis van het originele uurwerk een betrouwbare, moderne variant te maken. In de 45 mm Tribute to Pallweber Edition “150 Years” tikt het geheel nieuwe kaliber 94200 dat 60 uur gangreserve heeft. Gelimiteerd tot 500 stuks in staal, tot 250 stuks in roodgoud (mijn favoriet) en tot 25 stuks in platina.

Voor meer informatie: www.iwc.com

5 – Jaeger-LeCoultre Polaris Memovox

De Horloge.info 2018 Top 10 van Lex Stolk

Jaeger-LeCoultre Polaris Memovox

De Memomox, een alarmhorloge dat in 1950 werd gepresenteerd, klinkt als een ouderwetse telefoon. Dat geldt dus ook voor de Polaris-variant die in 1968 werd gepresenteerd én voor het horloge dat de 50e verjaardag op gelimiteerde wijze viert. Het volume van het alarm is heel ingetogen, maar op een nachtkastje net luid genoeg om zachtjes wakker te worden en wanneer de Memovox ‘afgaat’ om de pols vibreert het horloge voelbaar; heel intiem. De 42 mm Polaris Memovox (gelimiteerd tot 1.000 stuks, prijs 13.000 euro) is een horloge dat robuust genoeg is om mee te nemen op expeditie en bovendien zeer herkenbaar; de kronen op 2 en 4 uur zijn kenmerkend voor een alarmhorloge. Ja, het horloge oogt retro met de vanille-kleurige aanduidingen op de wijzerplaat, en mijn hoofd zegt dat de Polaris Chronograph WT een vooruitstrevender horloge is, maar mijn hart zegt Polaris Memovox.

Voor meer informatie: www.jaeger-lecoultre.com

6 – Montblanc 1858 Geosphere Limited Edition

De Horloge.info 2018 Top 10 van Lex Stolk

Montblanc 1858 Geosphere Limited Edition

Het meest gewaagde horloge in de historisch geïnspireerde 1858-collectie is de 42 mm 1858 Geosphere Limited Edition in zijn bronzen kast en de opvallende brede, dubbele manchetband van sfumato-kalfsleer. Davide Cerrato werkte bij Panerai, lanceerde vervolgens bij Tudor de retro-hit Black Bay en in 2015 werd hij aan het hoofd geplaatst van de horlogedivisie van Montblanc. Over de 1858 Geosphere  zegt hij: “Dat horloges is een nieuw ontwerp gebaseerd op oude vormtaal. Wat interessant is is dat iedereen tegenwoordig zo gewend is geraakt aan heruitgaven van klassieke horloges dat mij de afgelopen dagen regelmatig werd gevraagd van welke historische Minerva de Geosphere een heruitgave is. Het antwoord is, geen enkele. De 1858 Geosphere is een geheel nieuw ontwerp dat is geïnspireerd door verschillende historische modellen. Het oude Montblanc logo op de wijzerplaat, het gebruik van een brons-legering of de geweven NATO-banden zijn verwijzingen naar het verleden of, in het geval van warm getint brons, een vertaling van een historisch idee. Maar het is een origineel model met een unieke lay-out van twee draaiende halfronden. Het horloge heeft op 9 uur een extra 12-uursaanduiding en op de twee roterende halfronden op 12 en 6 uur worden tegelijkertijd de lokale wereldtijden weergegeven. De 1858 Geopshere is ook over 25 jaar nog het originele model, geen heruitgave of replica.”En precies daarom staat het horloge in mijn jaaroverzicht. En vanwege de band.

Voor meer informatie: www.montblanc.com

7 – Patek Philippe Ref. 5740/1G Nautilus Perpetual Calendar

De Horloge.info 2018 Top 10 van Lex Stolk

Patek Philippe Ref. 5740 1G Nautilus Perpetual Calendar

Een Nautilus voorzien van een eeuwigdurende kalender is een primeur en onwaarschijnlijk charismatisch. De 40 mm Ref. 5740/1G heeft een hoogte van slechts 8,32 mm en daarmee is deze meest gecompliceerde Nautilus ook nog eens zeer elegant. Door het Caliber 240 Q te gebruiken heeft het horloge een klassieke lay-out van de karakteristiek blauwe en gedecoreerde wijzerplaat, én kan de kast zo dun blijven. Alle details kloppen en getuigen van verfijning zoals de opgelegde indexen. De witgouden Ref. 5740/1G staat voor rond de 100.000 euro in de officiële prijslijst en voor twee keer zoveel op Chrono.24. Sportief, verfijnd, elegant, tijdloos; alle clichés kunnen op deze Nautilus worden losgelaten, maar het maakt allemaal niets uit, deze Patek is wat het is en dat is vooramelijk onaantastbaar.

Voor meer informatie: www.patek.com

8 – Rolex GMT-Master II ‘Pepsi’

De Horloge.info 2018 Top 10 van Lex Stolk

Rolex GMT-Master II ‘Pepsi’

Het meest begeerde productiehorloge van het moment is zeer waarschijnlijk de dit jaar geïntroduceerde Rolex GMT-Master II met roodblauwe ‘Pepsi’ lunette van keramiek. De wachtlijsten voor het 40 mm stalen horloge zijn lang en de prijzen op de grijze markt dubbel die van de winkelverkoopprijs  van 8.850 euro. In de nieuwe ‘Pepsi’ die afstamt van een door Rolex voor Pan-Am ontwikkeld pilotenhorloge uit de jaren ’50, is het gloednieuwe kaliber 3285 geplaatst en dat is te zien aan de kleine kroon op de wijzerplaat op 6 uur tussen de woorden ‘Swiss’ en ‘Made’. De bandaanzetten en de zijkanten van de Oyster-kast zijn strakker vormgegeven en dat geldt ook voor de Jubilee-band met vijf schakels. Zowel Feyenoorder Mario Been las goede vriend Kristian Haagen  kozen ervoor het horloge te dragen in plaats van te verpatsen en daarvoor hulde en lof want om de pols bruist deze ‘Pepsi’ pas echt.

Voor meer informatie: www.rolex.com

9 – TAG Heuer Monaco Bamford Limited Edition

De Horloge.info 2018 Top 10 van Lex Stolk

TAG Heuer Monaco Bamford Limited Edition

Echte luxe is individueel. Vandaar dat sommige bedrijven zich hebben gespecialiseerd in het naar wens aanpassen van een bestaand luxegoed. Horloges bijvoorbeeld. Niet al te lang geleden namen we op Horloge.info Label Noir onder de loep en in deze Top 10 verschijnt Bamford.  De Engelse tuner maakte naam met het customizen van vooral Rolex-modellen – die onmiddellijk hun fabrieksgarantie verloren – en tegenwoordig werkt het bedrijf officieel samen met luxegroep LVMH. Daar maakt TAG Heuer deel van uit en daarom is er nu een Monaco voorzien van het legendarische Calibre 11 – met de kroon links en de drukkers van de chronograaf rechts – in een kast van zwart carbon en helderblauwe details. Niet helemaal individueel want tot 500 stuks gelimiteerd, maar wel in de spirit van bespoke en ook nog eens met een kleurencombinatie die bij mij hard binnenkomt. Lichtblauw en zwart maken iets los.

Voor meer informatie: www.tagheuer.com

10 – Victorinox Swiss Army I.N.O.X. Carbon

De Horloge.info 2018 Top 10 van Lex Stolk

Victorinox Swiss Army I.N.O.X. Carbon

Een kast van carbon is superlicht en over het algemeen hangt daar een (lood)zwaar prijskaartje aan. Kijk maar bij topmerken als Audemars Piguet en Richard Mille en ook de hiervoor beschreven Monaco die Bamford onder handen nam, is niet echt voordelig. Het Zwitserse Victorinox maakt nu een I.N.O.X. met een 43 mm van carbon die voor de consument onder de 1.000 euro blijft. De zakmesspecialisten hebben ondanks de vriendelijke prijs een horloge gemaakt dat licht in gewicht, krasbestendig, waterdicht tot 200 meter en oersterk is bovendien. Het horloge is gelimiteerd tot 1.200 stuks en dat is inclusief een camouflage Spartan Swiss Army Knife en een rubber beschermring die op de kast kan worden gezet waarin een zaklampje past. Mijn stalen I.N.O.X. is een zwaargewicht die je bijna uit balans trekt, maar de vormen vind ik oogstrelend – een beetje leentjebuur bij Genta mag best. In carbon uitgevoerd is de I.N.O.X. misschien wel het perfecte horloge.

Voor meer informatie: www.victorinox.com