Chopard reanimeert klokkenmaker Ferdinand Berthoud

Dacht je dat de wereld nu wel voldoende Haute Horlogerie-merken had? Think again. Ergens diep verstopt in de Zwitserse bergen bleek nog een pareltje te liggen, dat nu door Karl-Friedrich Scheufele, co-president van Chopard, hoogstpersoonlijk nieuw leven wordt ingeblazen. En daarmee reanimeert Scheufele een merk dat nu het jaar 1777 in zijn naam mag voeren. Wat die naam is? Ferdinand Berthoud.

Chronomètre FERDINAND BERTHOUD FB 1 - 6 - White - FB 1.2Als eerste stap van het tot leven wekken van het oude merk, komt Chronométrie Ferdinand Berthoud, zoals het nieuwe merk officieel gedoopt is, met een exclusief horloge dat is geïnspireerd op de marineklokken die de grondlegger van het horlogehuis ooit maakte. Ferdinand Berthoud heeft op dit gebied een reputatie. De horlogemaker, die werd geboren in 1727 in de Val-de-Travers vallei in Zwitserland, ontving in 1753 de titel ‘Meester-klokkenmaker’ in Parijs, hoewel dit waarschijnlijk onder de Franse naam ‘Maître Horloger’ is gebeurd. Berthoud werkte daarna onvermoeibaar als klokkenmaker en onderzoeker in zijn hoedanigheid van ‘Horloger-Mécanicien du Roi et de la Marine’ en liet een enorm breed oeuvre na, vooral aan marine chronometers.

Chronomètre FERDINAND BERTHOUD FB 1 - 3 - White - FB 1.1Chronomètre FERDINAND BERTHOUD FB 1 fusee-and-chain-mechanismeDe Chronomètre FB1, het eerste model onder de naam van Chronométrie Ferdinand Berthoud, heeft een achthoekige kast met waterdichte kijkgaten om het uurwerk goed te kunnen zien en het heeft een origineel mechanisch handgewonden uurwerk, nieuw ontworpen, van meer dan 1.120 componenten. Alle onderdelen van het kaliber FB-T.FC zijn in eigen huis bedacht, ontworpen en gemaakt, zoals ook de tourbillon met centrale seconde, het opvallende gestapelde ontwerp en een innovatief opgehangen fusée and chain regulerend orgaan, en de mobiele kegel die de gangreserve (van 53 uur) aanduidt.Voor elk van deze kenmerken zijn patenten aangevraagd. De FB1 is gemaakt van witgoud en titanium en wordt in een gelimiteerde oplage van 50 stuks gemaakt. Er is ook een roségouden versie met zwarte keramische stukken tussen de bandaanzetten. Hiervan verschijnen er ook 50.Chronomètre FERDINAND BERTHOUD FB 1 - open movementKarl-Friedrich Scheufele, normaal gesproken de drijvende kracht achter de Haute Horlogerie-afdeling van Chopard, en een fervent liefhebber van alles wat met uurwerktechniek te maken heeft – spotten wij hem in Bazel niet in The Palace waar hij zich liet voorlichten door de heren van MB&F? – werd met de Chopard Group eigenaar en president van Chronométrie Ferdinand Berthoud omdat hij het erfgoed van de klokkenmaker voor de vergetelheid wenste te behoeden. De marineklok M.M. n° 6, uit 1777 die in het Chopard L.U.CEUM museum in Fleurier staat, was een van de belangrijkste bronnen van inspiratie voor het eerste model van Chronométrie Ferdinand Berthoud. Het merk zal alleen uitzonderlijke horloges produceren in een extreem gelimiteerde productie. De ateliers van het ‘nieuwe merk’ zijn gevestigd – net als die van Chopard- in Fleurier, in de Val-de-Travers regio van het kanton Neuchâtel.

Ferdinand-Berthoud-Horloge de marine 6 - 1777Prijs op aanvraag

Kijk voor meer informatie op www.ferdinandberthoud.ch

Chronomètre FERDINAND BERTHOUD FB 1 - rosegoud