Breitling Premier B01 Chronograph Norton Edition

Beproefde ingrediënten voor een macho eindresultaat

Breitling Premier B01 Chronograph Norton Edition

Net als de Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition is de Breitling Premier B01 Chronograph Norton Edition gekruid met een flinke dosis retro. Maar de twee chronografen ‘smaken’ wel heel anders. De Navitimer is een opnieuw gemaakte klassieker terwijl de Premier Norton Edition een nieuw ‘recept’ is op basis van beproefde ingrediënten.

Breitling blijkt een zeer anglofiel bedrijf te zijn. De Zwitsers maakten jarenlang de opvallende Breitling for Bentley horloges en nu is er een partnership met het in 1898 opgerichte Engelse motorfietsenmerk Norton. De Breitling Premier B01 Chronograph Norton Edition is een uiting van de samenwerking en valt op door de retro-benadering. Ja dat zien we wel (erg veel) vaker deze tijd, maar wat uiteindelijk telt is of het horloge goed smoelt of niet. Dat is natuurlijk subjectief en dus laten we het oordeel aan de individuele lezer over.

Breitling Premier B01 Chronograph Norton Edition

De Breitling Premier B01 Chrono Norton Edition poseert met een echte Norton in JPS-kleuren

Opgeruwd leer

Wel objectief is dat de Breitling Premier B01 Chronograph 42 Norton Edition maakt deel uit van Breitlings Premier-collectie, een familie van elegante horloges die wordt gekenmerkt door hun modieuze flair met in het achterhoofd een rijke traditie. De nieuwe Norton-editie is een onderscheidende interpretatie van de niet al te lang geïntroduceerde Premier. Als extraatje zijn aan het horloge enkele details toegevoegd zoals een gegraveerd “Norton”-logo op een plaatje aan de linkerkant van de tot 100 meter waterdichte kast.

Breitling Premier B01 Chronograph Norton Edition

Het plaatje op de zijkant van de kast onderscheidt deze Breitling Premier B01 Chrono Norton Edition van een gewone Premier

Het zichtdeksel toont het silhouet van een vintage Norton Commando, de beroemdste motorfiets uit de stal van de fabrikant. De elegante zwarte wijzerplaat met gouden cijfers en uren- en minutenwijzer is een verwijzing naar de John Player Special-kleuren die Norton vaak gebruikte. De band van bruin opgeruwd leer past helemaal in de sfeer van leren motorpakken met schaafplekken op precies de juiste plekken.

Breitling Premier B01 Chronograph Norton Edition: column wheel en tweecilinder blok

Breitling Premier B01 Chronograph Norton Edition

Geen luchtgekoeld motorblok in deze Norton maar een automatisch B01 manufactuurkaliber

In de 42 mm stalen kast tikt Breitlings automatische manufactuurkaliber B01, een column wheel chronograaf met chronometer certificatie, een tikgetal van 28.800 vibraties per uur en 72 uur gangreserve. contrast met de bruine vintage riem van ruw leer. Het uurwerk toont de uren, minuten en seconden en datum en de chronograaf telt 1/4e seconden en heeft een 30-minutenteller. De wijzerplaat met zwart en zilver en enkele goudaccenten doet sterk denken aan de kleuren van de Norton Commando. Deze fiets werd in 1961 geïntroduceerd tijdens de Earls Court-motorbeurs en was zijn tijd ver vooruit dankzij een trillingvrije ophanging van het tweecilinder motorblok. In de jaren ’70 racete Norton onder het sponsorschap en in de iconische kleuren van John Player. Toen in 1976 de productie werd stopgezet, waren van de Commando werden meer dan 500.000 geproduceerd en verkocht.

Breitling Premier B01 Chronograph Norton Edition

Een Norton 850 Commando uit 1973

Voor meer informatie over de horloges van Breitling: www.breitling.com

Voor meer informatie over de huidige collectie motorfietsen van Norton: www.nortonmotorcycles.com