De astronomische MeisterSinger Astroscope Edition geeft de weekdagen weer op een geheel nieuwe manier. Met astronomische symbolen. Oftewel met de hemellichamen die sinds de oudheid aan de verschillende dagen van de week zijn toegeschreven. En er worden 100 stuks van dit oranje/zwarte model gemaakt.
Wie zichzelf beperkingen oplegt, moet ergens anders zijn ei kwijt. MeisterSinger toont de tijd met slechts één wijzer. En dat kenmerkt en beperkt het merk uit het Duitse Münster. Maar omdat horlogeliefhebbers dol zijn op complicaties en de extra wijzers, subdials, cijfertjes en symbolen die daarmee gepaard gaan, kijkt MeisterSinger verder dan die enkel wijzer lang is. Die is trouwens heel lang want de wijzer dient helder en duidelijk te tijd te suggereren, maar dit terzijde.
We kennen al de Lunascope die de maan groots in beeld brengt. En met de nieuwe astronomische MeisterSinger Astroscope Edition bedient het horlogehuis liefhebbers van complicaties met de astronomische symbolen van de zeven weekdagen.
Hemellichamen aan een nachtelijke hemel
De nieuwe Limited Edition van 100 stuks van de Astroscope combineert nachtzwart met helder oranje. Zoals een zonsondergang om het maar eens poëtisch te zeggen. De cijfers zijn afgebeeld in een fijn schreeflettertype en de astronomische symbolen zijn uitgevoerd in helder oranje. Samen met de lichtgevende wijzer is de tijd ook ‘s nachts goed af te lezen. Boven het ronde datumvenster en het MeisterSinger-logo is een duidelijke horizon te zien, die de indruk versterkt dat je naar de hemel kijkt. En dan zijn er natuurlijk de dagen op de wijzerplaat van de Astroscope. Maandag is de Maan ?, dinsdag Mars ♂, woensdag Mercurius ?, donderdag Jupiter ?, vrijdag Venus ♀, zaterdag Saturnus ? en zondag de Zon ?.
Met dank aan de Babyloniërs en de Vikingen
We hebben deze combinaties waarschijnlijk te danken aan de oude Babyloniërs. Ze beschouwden het getal zeven als bijzonder heilig. En de zeven dagen van de week waren met zeven hemellichamen verbonden: de zon, de maan, Mars, Mercurius, Jupiter, Venus en Saturnus. En net zoals de meeste planeten zijn vernoemd naar Romeinse goden, stammen de namen van de weekdagen voornamelijk uit de Viking mythologie. Vrijdag werd vernoemd naar Freya, de noordse godin van de vruchtbaarheid bijvoorbeeld. En die Freya is eigenlijk de Germaanse evenknie van de Romeinse godin Venus. Tada! De cirkel is rond.
De dagen van de week worden niet lineair of radiaal weergegeven, maar zwerven door een sterrenbeeld dat slechts om de tien tot twaalf jaar voorkomt aan de nachtelijke hemel van het noordelijk halfrond. De witte stip op de wijzerplaat geeft de dag van de week aan. Op het getoonde horloge is het zondag en wanneer het maandag wordt, verplaatst de witte stip zich naar de 12 uur-positie.
De 40 mm Astroscope wordt aangedreven door een Zwitsers automatisch Sellita-uurwerk dat kan worden bekeken door de glazen zichtbodem. Het achterdeksel van de stalen kast is bevestigd met zes schroeven.
De astronomische MeisterSinger Astroscope Edition: specs en prijs
Model: Edition Astroscope, gelimiteerd 100 stuks – Uurwerk Sellita SW 220-1, automatisch, gangreserve 38 uur, dag- en datumschijf – Doorsnede kast: 40 mm – Kast: staal met zichtbodembodem met 6 schroeven, waterdicht tot 5 bar, saffierglas – Band: oranje kalfsleer – Adviesprijs: 1.990 euro
Voor meer informatie: www.meistersinger.com