Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture

Een haute horlogerie hoogtepunt in de horlogetest

Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture

De Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture is een verjaarscadeau dat het horlogehuis aan zichzelf geeft én aan de liefhebber. Het horloge werd eind vorig jaar gebracht bij het 30-jarig bestaan van het merk met de Nederlandse roots. Hoogtepunt van wat de manufactuur in die tijd heeft bereikt. Tijd voor een horlogetest.

We schrijven eind 2018 en Frederique Constant viert het 30-jarig bestaan. In die dertig jaar hebben de Nederlanders Peter?en Aletta Stas een fantastisch merk opgebouwd. Een merk om trots op te zijn maar daarover later dit jaar meer. Nu bevestigen we alvast het jubileummodel om de pols: de Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture. Typenummer FC-975S4H6 om precies te zijn, voor wie de administratie graag volledig op orde heeft. Het is nummer 34 van de 88 stuks die er worden gemaakt in staal. Ook zijn er 88 exemplaren met dichte wijzerplaat in staal en doublé plus dertig in roségoud. We hebben het genoegen gehad langere tijd dit horloge te mogen dragen en dus was er ook ruimschoots de gelegenheid om het te tonen aan vrienden, vakgenoten en kenners. De reacties die we erop kregen zijn dus geen steekproef meer te noemen, daarvoor waren het er te veel. De conclusie is duidelijk: iedereen die het horloge in handen kreeg, is, zonder te overdrijven, vol lof.

Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture

Een pure haute horlogerie creatie in de beste traditie deze Frederique Constant Perpetual Tourbillon

Het design van het horloge maakt indruk en de echte kenner valt het ook op dat de stijlkenmerken van de in 2004 geïntroduceerde Heart Beat terug te vinden zijn in dit jubileum model. De ophanging die toen werd toegepast aan de wijzerplaatzijde in het open hart om de balans op te hangen, is nu de brug is voor de tourbillonkooi. Verbazing alom is er over de prijs. Begrijp mij niet verkeerd want 20.995 euro is heel veel geld, maar voor de gecompliceerdheid van dit uurwerk zal bij menig ander merk veel dieper in de buidel moeten worden getast.

Opengewerkt en toch goed afleesbaar

De Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture is een horloge dat ik met plezier draag. De diameter van de kast (42 millimeter) zorgt ervoor dat het horloge uitstekend past op de gemiddelde pols. Het uurwerk past naadloos in de kast die weer zo is geconstrueerd dat het niet te groot wordt. De wijzerplaat, of om precies te zijn het ontbreken hiervan, zorgt voor een mooie ‘industriële’ look die erg in de smaak valt en niet alleen bij mij. De afleesbaarheid van het kalenderdeel is goed met de maanden en jarenop12uur ,de dag op 9 uur en de datum op de 3 uur. De tijd is soms iets moeilijker af te lezen, zeker als de urenwijzer boven de tourbillon staat. Dit kan ook aan het feit liggen dat ik een leesbril draag… Het manufactuur-uurwerk, kaliber FC-975, is goed zichtbaar door het ontbreken van de wijzerplaat en door de glazen kastbodem. Het gecompliceerde horloge biedt een schitterend optisch schouwspel.

Een pure haute horlogerie creatie in de beste traditie deze Frederique Constant Perpetual Tourbillon

Goed zicht op het automatische manufactuurwerk van de Frederique Constant Perpetual Tourbillon

2008 + 2016 = 2018

Het jubileummodel van Frederique Constant komt niet uit de lucht vallen, het is eerder een optelsom van prestaties uit het verleden. In 2008 bracht het merk een eerste eigen uurwerk met tourbillon en in 2016 volgde de Kaliber FC 975 eerste perpetual calendar. In 2018 is er dus voor het eerst een eigen uurwerk met de com- binatie van beide complicaties. Waardering was er al tijdens Baselworld 2016 toen Frederique Constant vriend en vijand verbaasde met de introductie van een perpetual calendar. Een zeer fraai uitziende, in huis geproduceerde perpetual calendar. En toen kwam de prijs… 8.000 euro.

Een pure haute horlogerie creatie in de beste traditie deze Frederique Constant Perpetual Tourbillon

De eerste in eigen atelier door Frederique gebouwde Perpetual Calendar

Nu is de horloge industrie niet de plek waar iets direct gewaardeerd wordt als de prijs laag is, maar in dit geval klonken er alleen maar lovende woorden. Voor de zekerheid duid ik het begrip perpetual calendar/eeuwigdurende kalender nog eens. Bij een uurwerk met datumaanduiding moet, als de maand minder dan 31 dagen heeft, de datum handmatig worden bijge- steld omdat de vertanding van het rad alleen op 31 is gemaakt. Bij een uurwerk met een annual calendar/jaarkalender mechanisme zullen ook de maanden met dertig dagen juist worden weergegeven. Deze heeft echter nog een ‘probleem’ met februari, dat immers 28 of 29 dagen bevat. De overtreffende trap is de perpetual calendar die, heel vernuftig, ook de schrikkeljaren ‘aanvoelt’ en daarmee dus ook in februari het juiste aantal dagen kan weergeven. U kunt zich voorstellen dat het mechanisme daarvoor heel ingewikkeld is. 

Gepatenteerde constructie van de tourbillon

Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture

Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture

Ook de tourbillon is een gecompliceerd mechanisme dat streeft naar opperste precisie. Bij nauwkeurigheidswedstrijden wint dan ook vaak een uurwerk met tourbillon. Hoewel de tourbillon al vaak gebruikt en steeds verder verbeterd is, heeft Frederique Constant niet de eenvoudigste weg gekozen voor hun variant. Het heeft deze tourbillon constructie gepatenteerd. Hoe gaaf is het om een constructie van 80! onderdelen, die geproduceerd zijn met een precisie van 1-2 micron op de CNC machines in de eigen manufacture in Plan Les Ouates, elke keer als je naar de tijd kijkt te zien werken. Ook speciaal in deze Frederique Constant zijn het anker en anker-rad die van silicium zijn gemaakt. Dit om ervoor te zorgen dat er minder slijtage ontstaat door wrijving (het werkt zonder smering) en silicium is niet gevoelig voor magnetisme en temperatuur- verschillen.

De deskundigen van Steltman Watches aan het woord

 Op naar de experts van Steltman Watches: Andrea van Steijn en Bart Verweij. Wat hebben zij te zeggen over het testhorloge? Gelukkig zijn we het helemaal met elkaar eens. Het is elke keer weer genieten als je het horloge bekijkt. Wie is er nu niet onder de indruk van een tourbillon want de animatie is super. De opengewerkte wijzerplaat, of het bijna ontbreken ervan, passen uitstekend bij de complicaties en horlogemakers Andrea en Bart delen mijn mening dat de vormgeving helemaal is geslaagd. Door de glazen achter- zijde heb je mooi zicht op het uurwerk en op de tourbillon kooi die gestaag zijn rondjes draait; 1 omwenteling per minuut.

Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture

De detaillering van de gecompliceerde Frederique Constant Perpetual Tourbillon is subliem

Het testhorloge wordt aan de gebruikelijke metingen blootgesteld, maar het heeft niets te vrezen. De meetapparatuur laat zien dat het horloge gemiddeld in alle posities een heel kleine afwijking van één seconde per dag scoort. En de drukcabine geeft aan dat 5 atm (tot 50 meter waterdicht) met gemak getrot-seerd wordt. Horlogemaker Bart verbaast zich over het feit dat de kroon drie posities heeft. Waar normaal de datum wordt bediend, heeft deze nu geen nut. Die wordt immers via correctors verzet. Die zijn in de zijkant van de kast verwerkt. Deze keer kunnen we een instrument aan de horlogetest toevoegen: onder de microscoop. Want dat hebben we gedaan. Eigenlijk kwam dit door het silicium echappement. Het blauw valt echt op en dat wilden we wat beter bekijken. 

Niet bang voor een loep

Voor een uurwerk kan een heel goede loep al confronterend zijn, maar niet bij deze Frederique Constant. De microscoop is minder vergevingsgezind. Je ziet dat de afwerking niet op het hoogste niveau is. Enkele onderdelen gaan zo vanuit de CNC machine het uurwerk in, maar daar is de prijs ook naar. Neem een willekeurig horloge met dezelfde complicaties en je praat over mini- maal € 100.000,-. Een afwerkingsniveau dat uitsluitend onder een microscoop te zien is, is dan ook een tijdrovend klusje. En hier is ook een verschil zichtbaar tussen een horloge van 20.000 en 100.00 euro. Maar het iets mindere afwerkingsniveau dat met het blote oog niet eens zichtbaar is, heeft geen enkele invloed op de prestatie of de duurzaamheid van het uur- werk. En bovendien is de wel zichtbare verfraaiing (polijsten, perlage, Geneva striping en geblauwde schroeven) gewoon goed gedaan.

Het genot van complicaties en bereikbare luxe

Een pure haute horlogerie creatie in de beste traditie deze Frederique Constant Perpetual Tourbillon

De Frederique Constant Perpetual Tourbillon kan gewoon in de Kubik powered by Watching watch winder

De Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture heb ik maandenlang zeer regelamtig gedragen. Dat is voor een perpetual calendar met een gangreserve van 38 uur ook wel zo verstandig want het kan soms een heel gedoe zijn als de datum opnieuw moet worden ingesteld. Maar in dit geval is dat een fluitje van een cent. Met de corrector op 10 uur kan met een keer drukken dag en datum worden verzet, de maand zit op 10:30 terwijl de corrector op 8 uur dat met de dagen doet. En al is het geen moeite om het horloge gelijk te moeten zetten, toch laat ik het de watchwinder van SwissKubik graag van me overnemen om het automatische uurwerk in beweging te houden en het horloge op tijd te laten lopen. Al is het ook zeker geen straf dit horloge 24/7 zelf te dragen. De driedelige kast heeft een diameter van 42 millimeter en heeft voor mij de ideale maat voor mijn pols. De zwarte alligatorband met vouwsluiting maakt het geheel mooi af. Het is bovendien een kunststuk waar je de hele tijd naar wilt en op blijft kijken. Een kunststuk dat door de complexiteit en prijsstelling volledig in de visie van Peter en Aletta Stas past namelijk bereikbare luxe. Een visie die met dit jubileummodel helemaal wordt waargemaakt!  

Voor meer informatie over de collectie en andere complicaties: www.frederiqueconstant.com