Tijdens een veiling bij het Franse veilinghuis Artcurial zijn twee bijzondere Panerai Radiomirs met Rolex-uurwerk geveild. De Radiomir “Type A” ref. 6152 die ooit eigendom was van een Italiaanse admiraal, bracht meer dan 2 ton op, een ref. 3646 bleef iets onder de ton steken. Kroon op de “Type A”, de Rolex-kroon.
Foto’s van de geveilde horloges copyright © Artcurial
Op een veiling van het Franse veilinghuis Artcurial zijn twee bijzondere Panerai Radiomirs met Rolex-uurwerk geveild. We hebben het hier over oer-Panerai’s met een lange geschiedenis. De productie van de ref. 3646 startte in 1940. Panerai bestelde de horloges bij Rolex die de strikte technische specificaties van Panerai, oftewel de Italiaanse marine, naar Zwitsers gebruik net zo strikt uitvoerde.
Het 47 mm duikhorloge werd ongeveer een tiental jaar geproduceerd en toen de marine vroeg om een variant die nog beter bestand was tegen de elementen, maakte Rolex voor Panerai de ref. 6152 en de ref. 6152-1. Van de ref. 3646 werden 211 exemplaren gemaakt van “Type A” tot “Type G”. De ref. 6152 is de helft zeldzamer dan de ref. 3646 want daar zijn om en nabij de 100 versies van gebouwd.
Don’t mention the war
De Radiomir “Type A” ref. 6152 die afgehamerd werd op 226.00 euro overtrof de geschatte prijs met ruim een ton. Het horloge was ooit eigendom van de voormalige Italiaanse tweesterren admiraal Amedeo Vesco. De kussenvormige 47 mm kast heeft een geschroefde kroon en achterdeksel. Het Rolex-uurwerk calibre 618 met 15 jewels heeft Côte de Genève decoratie. In de vroege jaren ’50 nam de ref. 6152, het roer over van de legendarische ref. 3646. Een oorlogsverleden heeft de ref. 6152 evenmin.
Dat kan niet gezegd worden van de voormalige eigenaar van de afgehamerde Radiomir “Type A” ref. 6152. Amedeo Vesco (1914-2002) was een gevechtsduiker tijdens WO II die het na de oorlog tot tweesterren admiraal schopte. Tijdens een oorlogsoperatie in 1941 bracht hij samen met een collega marineduiker de kleine Engelse tanker Fiona Shell tot zinken voor de kust van Gibraltar. Maar goed, “don’t mention the war”, zoals Basil Fawlty al wijselijk adviseerde.
Oplichtend tritium uit het verleden
De “Type A’’ van de Admiraal overtrof dus de geschatte afhamerprijs en ook de Ref. 3646 met een zogenaamde “anonieme” wijzerplaat deed het goed. De afwezigheid van een merk- en/of typenaam nemen niet weg dat de sandwich dial met oplichtend tritium meteen duidelijk maken dat we hier met een Panerai te maken hebben. Een oer-Panerai uit een vervlogen tijdperk. Een horloge dat uiteindelijk leidde tot de huidige collectie en bijvoorbeeld de Submersible Chrono Guillaume Nery Edition Ook dit is een horloge voor een duiker, maar met gevechtsmissies en explosieven heeft deze free-diving kampioen niets te maken.
Voor meer informatie: www.panerai.com en www.artcurial.com