Op pad met de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT

Ervaringen met een zeer keurige en precieze Japanner

Op pad met de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT

Het horloge stond al mijn Top 10 van 2018 en nu is het tijd mijn live-ervaringen met datzelfde horloge in een verhaal te gieten. Ik was zo’n 4 weken op pad met de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT. Voldoende tijd om met het horloge te werken, te reizen en vrije tijd mee door te brengen. Dit zijn mijn ervaringen. En na mijn draagervaringen lees je bovendien een achtergrondverhaal over Grand Seiko.

Op pad met de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT

Instellen op de tijdzone van Amsterdam (GMT+1) is kinderspel net als het instellen van een tweede tijdzone

Grand Seiko staat sinds het voorjaar van 2017 op eigen benen. Op de wijzerplaten van de horloges heeft het merklogo ‘Seiko’ het veld moeten ruimen. Een Grand Seiko is nu alleen nog ‘maar’ een Grand Seiko en niet de topcollectie van Seiko, het is een eigen merk. De onberispelijke kwaliteit van een Grand Seiko dient niet alleen door ingewijden naar waarde te worden geschat, maar door eenieder die op zoek is naar een kwaliteitshorloge. Uitleg over de positie van een Grand Seiko binnen het weidse Seiko-universum zou iets van het verleden moeten zijn. Wie binnentreedt in de wereld van Grand Seiko ziet alleen Grand Seiko.

Zelfgemaakt uit eigen kweek

Die wereld moet dan wel rijkelijk en divers gestoffeerd zijn want anders lopen de mensen weg. Vandaar dat de collectie in drie hoofdlijnen is onderverdeeld: Elegance, Heritage en Sport waarin drie typen uurwerken beschikbaar zijn: 9S Mechanical, 9F Quartz, and 9R Spring Drive. De stalen 39 mm Grand Seiko 9F86 Quartz GMT die ik gedurende enkele weken droeg, is een Sport- model. Het GMT-horloge wordt gemaakt in een gelimiteerde zwart/gele en twee reguliere varianten met zwarte of blauwe wijzerplaat – de blauwe SBGN005 is het testhorloge. Deze GMT- zijn voorzien van het eerste 9F quartz-uurwerk met GMT-functie. De 9F quartz-uurwerken hebben een afwijking van minder dan 10 seconden per jaar. Die opmerkelijk precisie wordt onder ander behaald doordat Seiko gebruik maakt van zelfgekweekte en uitvoerig geteste quartz-oscillators die ook nog eens aan een zeer streng selectieproces worden onderworpen. Zo worden de kristallen eerst 3 maanden gerijpt alvorens ze in een uurwerk worden gebruikt.

Op pad met de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT

Test door de tijdzones met Seiko en Grand Seiko

Twee stappen in plaats van één met zwaardere wijzers

De Grand Seiko 9F86 Quartz GMT heeft een adviesverkoopprijs van 3.200 euro en dat lijkt voor een batterij-aangedreven horloge redelijk aan de prijs. Maar goed, het ene batterij-horloge is het andere niet. Net zoals een Made in China Seagull-uurwerk zich ook niet laat vergelijken met een Patek Philippe Calibre 240 met micro-rotor. Het 9F-uurwerk wordt geheel met de hand gemaakt en afgewerkt bij Seiko in Japan. Voordeel van het kaliber 9F is behalve de zeer hoge precisie, ook de lange levensduur van de batterij van zo’n 3 jaar. De Twin Pulse Control Motor in het uurwerk is een systeem dat in staat is om langere en zwaardere wijzers rond te laten bewegen met behoud van batterijvermogen.

Op pad met de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT

Uitkijkend over de Amsterdamse Herengracht, tijdzone GMT+1

Bij een standaard quartz-uurwerk beweegt de secondewijzer in een enkele stap van de ene seconde naar de volgende. Bij de een 9F quartz-uurwerk maakt de secondewijzer in plaats daarvan twee opeenvolgende stappen per seconde, aangestuurd door twee opeenvolgende signalen. Het verhogen van het aantal signalen verhoogt het uitgangskoppel van de rotor, waardoor het gebruik van zwaardere (lees: fraaiere) wijzers mogelijk is. Dit twee-stap proces is niet waarneembaar met het blote oog en oogt als een enkele stap.

Om de pols

De tijd dat stalen banden van Grand Seiko-makelij de verwachtingen niet helemaal waarmaakten, ligt achter ons. De band is solide en recht-voor-zijn-raap door het minimalistische gebruik van drie brede schakels. De obsessie met details was vaak genoeg terug te vinden in zeer gecompliceerde bandontwerpen met allerlei maten en soorten schakels. Zo niet de band van de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT. De band reflecteert het GMT-karakter zoals dat gedefinieerd is door Zwitserse horlogehuizen als Rolex en Omega. Dit horloge is een reisinstrument en bij een instrument hoort een solide no-nonsense manier om deze te dragen. Overigens is de band perfect afgewerkt en ratelvrij. Ook de drievoudige sluiting met drukknopontgrendeling is ferm en zeker. Jammer dat er geen fijn-verstelling in de sluiting is verwerkt zoals Rolex bijvoorbeeld wel doet.

Op pad met de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT

Solide band en sluiting plus een leeuw op het achterdeksel van de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT

Kijk op de kast

De stalen 39 mm kast van de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT heeft mede dankzij het aanwezige quartz-uurwerk een hoogte van slechts 12,1 mm. Waterdicht tot 100 meter – ook dankzij de geschroefde kroon – en ook bestand tegen magnetische velden zit de kast perfect op de pols. De 39 mm is geschikt voor zo wat elke pols, maar het horloge oogt niet als een 39 mm horloge. De aanwezigheid is groter. De achterkant van de kast is versierd met het Grand Seiko leeuwenembleem.
Elk horloge heeft ook een uniek serienummer dat op de achterkant is gegraveerd. De afwerking is een lust voor het oog die ook voelbaar is wanneer je het horloge in je hand houdt voordat je het omgespt. Geruststellend gewicht, glad en goed gevoel wanneer je vingers over de verbinding tussen lunette en kast gaan. De bouwkwaliteit is van het allerhoogste niveau.

Wat doen de wijzers

Op pad met de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT

Scherpe wijzers, solide schakels en een kast met fraaie lijnen

Wanneer de oplichtende en scherp gesneden wijzers ingesteld worden op de lokale tijd instelt loopt het uurwerk gewoon door zodat er geen tijd verloren gaat. De rode GMT-wijzer contrasteert scherp met de wijzers voor de lokale tijd zoals we gewend zijn van een GMT-horloge. Het instellen van de tweede tijdzone in stappen van één uur middels de kroon is eenvoudig. Het aflezen op de 24-uurs ring aan de buitenzijde ook gesneden koek. Het saffierglas dat aan de binnenzijde is ontspiegeld houdt het zicht op de wijzers en de diepblauwe, soms naar zwart neigende wijzerplaat, onbelemmerd.

Goede wijn behoeft geen krans

Het dragen van een Grand Seiko is een introvert genot. Het is geen rode Big Bang, verre van dat. Eenmaal op pad met de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT is het geen horloge dat veel reacties losmaakt. Geen probleem voor de Grand Seiko-drager, die liever onder gelijkgestemden van gedachten wisselt over de superieure afwerking, uurwerktechniek en precisie. De Grand Seiko 9F86 Quartz GMT heeft geen, in onze Europese ogen, eigenaardige designdetails. Dit GMT-horloge oogt Europees. Zwitsers zelfs, want een Explorer II-gevoel ligt op de loer. Helemaal in de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT SBGN003 met zwarte wijzerplaat en oranje-GMT-wijzer. Er zijn slechtere vergelijkingen denkbaar dus dat zal voor slechts weinigen een onoverkomelijk zijn. De Grand Seiko 9F86 Quartz GMT heeft genoeg kwaliteiten op technisch, esthetisch en prijs-niveau om de meest verwende horlogeliefhebber te behagen. Nog twijfels over het quartz-uurwerk? Iets wat uiterst precies werkt op een onderdeel dat 3 maanden gerijpt wordt, klinkt als goede wijn van een exclusief maison. En goede wijn behoeft geen krans, dus…

Op pad met de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT

De lunette van de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT doet wel wat denken aan een Rolex Explorer II

 

Het verhaal van Grand Seiko

Op pad met de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT

Kintaro Hattori

Kintaro Hattori is slechts 22 jaar oud wanneer hij in 1881 de winkel K. Chattori Watch and Clock opent in het Kyobashi-district van Tokyo. Hier begint het verhaal van Seiko, één van de meest veelzijdige horlogehuizen ter wereld. Gedurende de eerste tien jaar van ‘K. Chattori Watch and Clock’ richt Hattori zich op het importeren en verkopen van klokken en horloges. Hattori richt in 1892 de voorloper van het hedendaagse Seiko op. Seikosha, letterlijk: het Huis [sha] van de Precisie [seiko], groeit uit tot een uiterst succesvol bedrijf dat wandklokken produceert.

Het beste verenigd

De naam ‘Grand Seiko’ verschijnt in 1960 voor het eerst op een wijzerplaat. De gedachte achter Grand Seiko is ‘het beste en meest praktische horloge ter wereld’ te maken. Dat betekent dat een Grand Seiko-horloge ultieme precisie, de beste materialen en de zorgvuldigste vormgeving en afwerking verenigt. Seiko schrijft in 1963 voor het eerst een Grand Seiko-horloge in voor de Neuchâtel Observatoire Competition in Zwitserland en in 1968 wint een Grand Seiko, met een geheel in eigen atelier gebouwd en ontwikkeld uurwerk, de eerste plaats bij de Geneva Observatoire Competition.

Op pad met de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT

De eerste Grand Seiko uit 1960

Het merk Grand Seiko

De laatste grote stap in de geschiedenis van Grand Seiko wordt gezet in 2017 wanneer Seiko’s President, Shinji Hattori (1953), de achterkleinzoon van oprichter Kintar? Hattori, de nieuwe merkstrategie van Grand Seiko als manufactuur uit de doeken doet: “Grand Seiko begint aan een nieuw hoofdstuk. We laten het vrij zodat het als een onafhankelijk merk internationale successen kan boeken. Vanaf nu staat alleen nog de merknaam Grand Seiko op de wijzerplaat.”

De leeuw en de principes

Op pad met de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT

De leeuw op het achterdeksel in 18 karaats goud

De leeuw is het symbool van Grand Seiko en de ‘koning der dieren’ siert de achterkant van elk Grand Seiko-horloge – ook in de uitvoeringen met zichtbodem is altijd wel ergens dit gouden symbool te zien. Het Grand Seiko-team streefde naar het maken van het meest geavanceerde en praktische horloge ter wereld, oftewel de ‘koning der horloges’.  Niets symboliseert dat beter dan de koninklijke leeuw. Ook het cijfer ‘9’ speelt een grote rol bij Grand Seiko. De verschillende uurwerken hebben stuk voor stuk het cijfer ‘9’ in de naam. Natuurlijk is het geen toeval dat het Japanse kanji symbool voor het woord ‘ultiem’ uitgesproken wordt als “kyu” wat ook 9 betekent. Bovendien is het uiterlijk van een Grand Seiko vastgelegd in negen geformuleerde stijl- en afwerkingsprincipes waaraan elke creatie voldoet.

Levendige Japanse esthetiek

De uurwerken in de verschillende Grand-Seiko-horloges zijn uiterst accuraat. Bovendien staat de afwerking en detaillering van uurwerken, kasten, wijzerplaten en wijzers op een ongekend hoog niveau. De mechanische Grand Seiko-modellen worden horloges worden allemaal geassembleerd in de Shizuku-ishi Watch Studio, in de stad Morioka, gelegen in de prefectuur Iwate in het noorden van Japan. De quartz en Spring Drive Grand Seiko-horloges komen uit de Shinshu Watch Studio in Shiojiri, dat in de prefectuur Nagano ligt. De Shinshu Watch Studio herbergt de ateliers voor het maken van de kasten, wijzers en wijzerplaten voor alle Grand Seiko-modellen.

Op pad met de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT

Shizuku-ishi Watch Studio

Sneeuwvlokken in Nagano en het uitzicht in Morioka

De ambachtelijke wijzerplaten van een Grand Seiko tonen een dynamisch spel van schaduw en licht en de verschillende patronen vinden hun oorsprong in eeuwenoude Japanse esthetiek en zelfs de natuur rondom de ateliers. Zo is een wijzerplaat met diamantstof-effect geïnspireerd door de sneeuwvlokken die op en rond de Shinshu Watch Studio vallen en is de witte “Mount Iwate” wijzerplaat het resultaat van een winters uitzicht op die berg vanuit de Shizuku-ishi Watch Studio.

Als een spiegel

Ook de afwerking van de wijzers en kasten, afwisselen gepolijst en gesatineerd, is opvallend. Zaratsu heet de polijsttechniek die leidt tot een uiterst strak oppervlak dat zo goed als geen verstoring kent en daardoor glanst als een spiegel. Zo is elk facet van de wijzers en de markeringen ontworpen en afgewerkt om zelfs de kleinste lichtstraal te reflecteren, waardoor een heldere esthetiek ontstaat.

Op pad met de Grand Seiko 9F86 Quartz GMT

Zo helder is de spiegeling nadat een horloge de Zaratsu polijsttechniek heeft ondergaan

Eigen uurwerken, eigen techniek

De collecties binnen Grand Seiko-collecties zijn Elegance, Heritage en Sport waarin drie typen uurwerken beschikbaar zijn: 9S Mechanical, 9F Quartz, and 9R Spring Drive. Een van de meest essentiële kenmerken van Grand Seiko-horloges is dat elke quartz aangedreven, mechanische of Spring Drive Grand Seiko door één horlogemaker wordt geassembleerd.

Voor meer informatie: www.grand-seiko.com