De Grande Seconde Skelet-One is het transparante bewijs dat een ongecompliceerd horloge tóch gecompliceerd kan zijn. In deze Driewijzer Woensdag Deel 4 met Jaquet Droz zien we een opengewerkt kaliber dat de essentie van de uurwerkmakerij toont. En dat in drie edele versies.
De Grande Seconde is een zeer gewaardeerd model in de collectie van Jaquet Droz. Hoewel het horlogehuis vele varianten maakt op het thema van de prominente secondewijzer, is dit de eerste variant met een saffieren wijzerplaat en een geskeletteerd uurwerk. De Grande Seconde Skelet-One is een stilistisch hoogtepunt in de geschiedenis van het horlogehuis dat dit jaar 280 jaar bestaat.
Ruimtelijke compositie
Het doel van de horloge-ontwerpers van Jaquet Droz was een creatie bouwen die licht en transparant zou zijn en toch de figuur “8” die zo belangrijk is voor Jaquet Droz, te behouden. Jaquet Droz handhaafde om die reden de overzichtelijke wijzerplaat met de uren en minuten en Romeinse cijfers op 12 uur en de grote secondewijzer met Arabische cijfers op 6 uur. De compositie blijft in alle opzichten trouw aan de oorspronkelijke Grande Seconde en speelt met versierde oppervlakken en ruimtelijkheid.
Silicium veren
De saffieren wijzerplaat, waarop de grote secondewijzer draait, vormt een perfecte aanvulling op het geskeletteerde uurwerk. Op 12 uur draaien de uren en minuten rond een saffieren ring die is geplaatst op een voet van goud. Het ensemble wordt bij elkaar gehouden door vijf schroeven. De gouden rotor van het geheel in eigen manufactuur ontwikkelde en gebouwde Calibre 2663 SQ, is ook opengewerkt om zo min mogelijk van het uurwerk te bedekken. Omdat het uurwerk zo open en bloot valt te bewonderen, is ieder onderdeel uiterst nauwgezet versierd en afgewerkt. Het haute horlogerie-uurwerk van de Grande Seconde Skelet-One is uitgerust met een dubbele hoofdveer en balansveer in silicium.
Contemporaine contrasten
De nieuwe Grande Seconde Skelet-One met een diameter van 41 mm, wordt geleverd in drie interpretaties: roodgoud, witgoud en zwart keramiek. Vooral die laatste variant is opvallend. Waar de twee gouden versies vooral klassiek ogen, heeft de zwarte variant een soort van hybride-uiterlijk. Het zwart oogt modern en industrieel en dat geldt ook voor de band in textiel. De vormtaal is ook afwijkend omdat de Romeinse cijfers het veld hebben moeten ruimen voor streep-indexen. De combinatie van roodgouden elementen als de wijzers en de rotor contrasteren modern met het zwarte keramiek.