Baume et Mercier en Indian Motorcycle

De brul van een V-twin en het zacht tikken van een uurwerk

Baume et Mercier Clifton Club Indian Scout

Baume et Mercier en Indian Motorcycle zijn een samenwerking aangegaan die op zijn minst opmerkelijk is. Indian Motorcycle is de eerste Amerikaanse motorfietsfabrikant van de VS. Baume et Mercier is niet het eerste maar wel een van de eerste horlogehuizen van Zwitserland. Waar de eerste Indian in 1901 gestart werd, tikte het eerste Baume et Mercier-zakhorloge in 1830. De samenwerking heeft drie chronografen voortgebracht.

Clifton Club Indian Chief

De 44 mmClifton Club Indian Chief met stalen band

De partnership tussen Baume et Mercier en Indian Motorcycle werd vorig jaar gelanceerd op de Salteville-flats van Bonneville. De gelegenheid was de 50e verjaardag van het landsnelheidsrecord dat Burt Munro in 1967 vestigde op zijn Indian Scout Streamliner. Dat jaar behaalde Munro een officiële snelheid van 184.087 mijl per uur op een aangepaste motorfiets in de categorie onder de 1.000 cc. De prestatie leverde hem de bijnaam “Snelste Indian ter Wereld” op. Ter nagedachtenis aan dit record ging Burt’s neef Lee Munro in augustus 2017 naar het beroemde zoutmeer om in het zadel van een moderne Indian in dezelfde kleuren als de originele Indian Scout van zijn oom. Ook Baume et Mercier ‘stapte op’ en heeft drie speciale chronografen ontwikkeld met een visuele link naar het Amerikaanse motorfietsenmerk.

De Gouden Jaren

Van links naar rechts de Clifton Club Indian Burt Munro Tribute, de Clifton Club Indian Chief en de Clifton Club Indian Scout

Van links naar rechts de Clifton Club Indian Burt Munro Tribute, de Clifton Club Indian Chief en de Clifton Club Indian Scout

Het zijn de jaren ’60 die de Zwitserse en het Amerikaanse merk aan elkaar bindt. De jaren ’60 waren de gouden periode in zowel motorfietsbouw als het produceren van tijdloze polshorloges. De reeks van drie chronografen met een uniek karakter brengen hulde te brengen aan het rijke erfgoed van het motorfietsbedrijf. De details die worden getoond op de Clifton Club Indian Scout met bruine leren band, de Clifton Club Indian Chief op stalen band en op de kleurrijke Clifton Club Indian Burt Munro Tribute, staan voor vrijheid; een woord dat motorrijders overal ter wereld aanspreekt. Met de drie sportieve, stalen chrono’s wil Baume et Mercier de adrenaline van het motorrijden combineren met fijne mechanica en grenzeloos leven.

Als een luchtgekoelde V-twin

Elk van de drie Indian-modellen verschijnt in een beperkte oplage en heeft onderscheidende details. Zo heeft de Clifton Club Indian Scout een deels opengewerkte wijzerplaat die een deel van het uurwerk onthult. Wie heel erg zijn best doet, kan hierin een verwijzing zien naar de luchtgekoelde V-twin van de Indian.

Baume et Mercier Clifton Club Indian Scout in actie om de pols

Baume et Mercier Clifton Club Indian Scout in actie om de pols

1901 en 1967

De drie Clifton Club-modellen worden aangedreven door robuuste, geïntegreerde, automatische chronograafkalibers. De uurwerken die tikken met een frequentie van 28.800 vibraties per uur, zijn in een stalen kast van 44 mm geplaatst. Van de Clifton Club Indian Scout worden 1901, van de Clifton Club Indian Chief ook 1901 en van de Clifton Club Indian Burt Munro Tribute worden 1967 exemplaren gebouwd. De drie varianten hebben een prijs die onder de 4.000 euro blijft.