Valtteri Bottas over zijn 8 IWC’s en blauwe wijzerplaten

De IWC Big Pilot’s Watch Annual Calendar Edition “150 Years” is zijn favoriet

De blik is helder, het gezicht open en hij praat makkelijk. Valtteri Bottas (28) is geen typische Fin. Weer een cliché ontkracht. De coureur van Mercedes-AMG Petronas Motorsport Formule 1-team is in de Amsterdamse IWC boutique met om zijn pols een gecompliceerde Big Pilot. Dit weekend is de Belgische grand prix, vandaar. Horloge.info sprak met Valtteri Bottas over zijn 8 IWC’s en blauwe wijzerplaten.

Tekst Lex Stolk Fotografie Alexander Sporre
Valtteri Bottas met zijn IWC Big Pilot's Watch Annual Calendar Edition 150 Years

Valtteri Bottas met zijn IWC Big Pilot’s Watch Annual Calendar Edition 150 Years

Lex Stolk: Hoeveel IWC’s heb je in de collectie en wat is de favoriet?
Valterri Bottas: “Laat me eens denken… Ik denk 8, ja 8. En mijn favoriet is het horloge dat ik om heb, de Big Pilot’s Watch Annual Calendar Edition “150 Years”. Ik hou sowieso van de Big Pilot en de extra complicatie van de jaarkalender maakt het horloge nog aantrekkelijker. Dat én het feit dat de wijzerplaat van dit 150 jaar jubileummodel blauw gelakt is en blauw is weer mijn favoriete kleur. Het is dus eigenlijk een perfect horloge. Op mijn linker racehandschoen staat een afbeelding van een Big Pilot. Ik heb dus eigenlijk altijd een horloge om en als ik een horloge om heb voel ik me zoiets als naakt.”

Een Mercedes 2018 W09 F1 auto zet je niet op straat , die zet je op de stoep, bij de IWC boutique

Een Mercedes 2018 W09 F1 auto zet je niet op straat , die zet je op de stoep, bij de IWC boutique

Valtteri Bottas draagt zijn IWC Big Pilot's Watch Annual Calendar Edition 150 Years heel casual

Valtteri Bottas draagt zijn IWC Big Pilot’s Watch Annual Calendar Edition 150 Years heel casual

Herinner je je eerste ‘echte’ horloge nog? Wat was het?

“Mijn eerste echte horloge herinner ik me wel. Als kind had ik een plastic Mickey Mouse-horloge maar als ik die niet meetel, denk ik aan mijn eerste stalen horloge. Het zal geen verassing zijn dat de wijzerplaat blauw was. Het was een Fossil.”

Welk horloge zegt meer over autosport dan welk ander horloge dan ook?

“Je begrijpt dat ik die vraag vanuit een IWC-perspectief moet beantwoorden. Gelukkig heeft IWC de verschillende Ingenieur en de Pilots’ watches in de collectie die goed passen bij autosport. Als ik moet kiezen, zeg ik Big Pilot.”

Op het circuit draait alles om tijd. Hoe ga je om met tijd in het dagelijks leven? Ben je nog steeds op zoek naar 1/100ste van een seconde om te winnen of heel gemakkelijk in de omgang?

“Ik hou erg van schema’s en ik haat het om te laat te komen. Misschien is dat een Fins ding, maar zo zit ik ieder geval in elkaar. Dat wil niet zeggen dat ik niet relaxed ben. Ik kan heel ontspannen zijn, maar wanneer er afspraken zijn gemaakt op vastgestelde tijden, ben ik op tijd.”

Als je een race wint, versnelt of vertraagt de tijd?
“De tijd versnelt dan. Alles gaat dan sneller. Kijk, als je plezier hebt, gaat de tijd snel en wanneer je je verveelt lijkt alles een eeuwigheid te duren. Als je een race wint gaat de tijd supersnel. De twee uur na een gewonnen race ben je zo gelukkig en opgewonden vol adrenaline, maar ze zijn voorbij in een flits. Eigenlijk is dat ook wat er gebeurt tijdens een raceweekend. Je doet wat je leuk vindt en voordat je het weet zijn de race en het weekend voorbij.”

Valtteri Bottas geeft antwoord op vragen van horloge.info's Lex Stolk

Valtteri Bottas geeft antwoord op vragen van horloge.info’s Lex Stolk

Hoe is de balans tussen plezier, druk en stress tijdens een raceweekend?

“Het is altijd weer een opgave om de juiste balans te vinden. Plezier is nodig om goed te presteren. Wanneer je relaxed bent presteer je beter. Maar je kunt ook niet te relaxed. De meeste druk leg je jezelf op. Ik race al vanaf mijn 6e dus ik weet hoe ik ermee om moet gaan. Voorafgaand aan een start ben ik dan ook niet nerveus, maar voel ik gezonde spanning. Ik weet wat er gaat gebeuren en wat ik van mezelf verwacht. Ik weet ook hoe ik mezelf in de juiste stemming moet krijgen. Soms heb ik het bijvoorbeeld nodig om mezelf te laten realiseren dat wat ik nu doe wel heel erg gaaf is. Ik rijd voor Mercedes in Formule 1, dat is wat ik altijd heb willen doen! Voordat ik in de auto stap, schiet dat altijd door me heen. Ik ben een gelukkig man.”

IWC op de voorvleugel van de 2018Silberpfeil

IWC op de voorvleugel van de 2018 Silberpfeil

Je favoriete F1-auto aller tijden is de…?

“Ik heb heel wat klassieke raceauto’s gereden maar de Mercedes W196 waarmee Juan-Manual Fangio in 1955 de Nederlandse grand prix won op Zandvoort is misschien wel de meest bijzondere. Ik reed ermee op Goodwood en die auto is tientallen miljoenen waard maar door de historie die eraan kleeft uniek en onvervangbaar. Dat besef van uniciteit en historie heb ik niet als ik mijn eigen raceauto stap.”

En je favoriete circuit is …?

“Snelle circuits zoals Spa-Francorchamps waar we dit weekend rijden, maar ook Suzuka in Japan vind ik mooi. Beide circuits hebben snelle bochten en veel hoogteverschillen en dat geeft een extra dimensie.”