De Breguet Marine vaart uit

Nieuwe vormen, nieuwe modellen

Breguet Marine 5547 in titanium

Vorig jaar toonde Breguet de Marine Équation Marchante 5887, een zeer gecompliceerd horloge voorzien van onder andere een tourbillon en eeuwigdurende kalender. Behalve het gecompliceerde uurwerk viel ook de geheel nieuw vormgeven kast op. En wat blijkt; het was een voorproefje voor een hele ‘vloot’! De Breguet Marine vaart uit.

De Breguet Marine Équation Marchante 5887 van 2017

De Breguet Marine Équation Marchante 5887 van 2017

Het is moeilijk voor een doorgewinterde horlogeliefhebber, maar probeer heel even de duizelingwekkende complicaties van de Marine Équation Marchante 5887 naar de achtergrond te duwen, ja, ook niet denken aan de fraaie perifere rotor van de automatische grande complication. Kijk vooral wél naar de slankere, rankere, kleinere, fijnere kast die in 2017 voor het eerst zijn opwachting maakte. Die nieuwe lijnvoering was voor ondergetekende aanleiding om bij elke kans die zich voordeed de mensen van Breguet te vragen of het nieuwe design een eenmalige exercitie was, of de voorbode van een hertekende Marine-collectie. Een jaar geen antwoord, een jaar geen enkel ander teken. Maar wat blijkt nu? De Breguet Marine vaart uit sinds afgelopen Baselworld in een compleet nieuwe uitdossing. Grootste verrassing, het gebruik van titanium! Dat metaal past in de modernste marine-traditie – in moderne oorlogsschepen wordt titanium gebruikt vanwege verschillende belangrijke eigenschappen als een laag gewicht en uitstekende corrosiebestendigheid – en dat zou Abraham-Louis Breguet, de grondlegger van het horlogehuis die door Koning Lodewijk XVIII werd aangesteld als horlogemaker van de Franse koninklijke marine, vast toejuichen.

Marine 5517

De basis van de nieuwe Marine-collectie wordt gevormd door de 5517, een 40 mm horloge met de karakteristieke middenkast met verticale strepen en vooral met een veel verfijndere bandaanzet. De vorige modellen in Breguets sportcollectie waren groot en op sommige punten misschien zelfs een tikkeltje grof. De horloges poogden de klassieke geschiedenis van Breguet te verbinden met moderne voorkeuren en vormen. Het nieuwe ontwerp behoudt de klassieke element zoals de al genoemde middenkast en ook geguillocheerde wijzerplaten zijn aanwezig in de nieuwe modellen. Maar niet in alle nieuwe horloges. De hier getoonde nieuwe referenties zijn verkrijgbaar in wit- en roségoud én in titanium. Inderdaad, titanium. En wanneer titanium – moderne marineschepen – is gebruikt voor de kast heeft de leigrijze wijzerplaat geen geguillocheerd patroon.

Drie versies van de Breguet Marine 5517 met uiterst rechts de titanium lichtgewicht zonder geguillocheerde wijzerplaat

Drie versies van de Breguet Marine 5517 met uiterst rechts de titanium lichtgewicht zonder geguillocheerde wijzerplaat

Het afzien van edelmetaal en een rijkelijk gedecoreerde wijzerplaat drukken de prijs. De 5517 in titanium heeft een ‘instapprijs’ van rond de 14.000 euro. Inbegrepen in de prijs zijn het automatische Calibre 777A met 55 uur gangreserve en regulerende onderdelen in silicium waaronder de balansveer. De 5517 is waterdicht tot 100 meter en heeft een saffieren achterdeksel. De uitvoering roségoud heeft een zilverkleurige gouden wijzerplaat en in witgoud heeft die gouden wijzerplaat een marineblauwe kleur. Ook dient de keuze gemaakt te worden tussen en leren of een rubberband.

Marine Chronograph 5527

Iedere zichzelf respecterende sporthorlogecollectie heeft een chronograaf als ankerpunt. Dat ankerpunt is hier de Chronograph 5527, een automatische 42,3 mm chronograaf voorzien van Calibre 582QA met 48 uur gangreserve. Ook dit manufactuur-uurwerk is weer rijkelijk voorzien van hightech silicium in het regulerende gedeelte van het uurwerk en ook de chronografen zijn tot 100 meter waterdicht. In titanium gaat de Marine chronograaf ronde de 18.000 euro kosten.

De Breguet Marine Chronograph 5527 in drievoud

De Breguet Marine vaart uit met drie varianten van de Chronograph 5527

Marine Alarme Musicale 5547

De roségouden variant van de Breguet Marine 5547; gecompliceerd en geguillocheerd

De roségouden variant van de Breguet Marine 5547; gecompliceerd en geguillocheerd

Niet zo gecompliceerd als de Marine Équation Marchante 5887 maar net zo ‘Breguet’ is de Alarme Musicale 5547. In de uiterst bescheiden 40 mm kast met zijn vele details tikt hetzelfde uurwerk dat we kennen uit de klassieke Le Réveil du Tsar 5707, het automatische alarmuurwerk Calibre 519F. Deze luisterrijke Marine is iets minder werktuigelijk dan de twee collectiegenoten; het activeringsmechanisme van het alarm verhindert dat en daarom is de waterdichtheid tot 50 meter gegarandeerd en niet tot het dubbele van de 5517 en 5527.  Het horloge toont het alarm en de tweede tijdzone op afzonderlijke subdials op 3 en 9 uur. De gangreserve van het alarm is zichtbaar is te zien tussen 9 en 12 uur. Wanneer het horloge volledig is opgewonden wijst de wijzer op 9 uur naar een volledig rode indicator. En er valt nog meer te zien; een datumaanduiding op 6 uur. De prijs is op aanvraag.