Zenith Pilot Type 20 Extra Special 40 mm Bronze

Op de vleugels van Louis Blériot

Zenith Pilot Type 20 Extra Special 40 mm Bronze

De Pilot Type 20 Extra Special met zijn klassieke vliegeniersuiterlijk was er al in een stalen 40 mm kast. Voor wie dol is op patina en melancholisch is aangelegd, is de nieuwe variant met een bronzen kast wellicht een nog betere keuze. Dan is het met het kiezen nog niet gedaan want de Zenith Pilot Type 20 Extra Special 40 mm Bronze is er met een blauwe of zwarte wijzerplaat.

Brons is een zeer speciaal materiaal. Het metaal reageert op de omgeving en de huid en dat geeft de kast op termijn een unieke kleur en het horloge een zeer persoonlijk uiterlijk. Dat reageren op de huid klinkt gevaarlijk en chemisch onverantwoord, maar is dat niet. Zwitserse horlogemerken nemen natuurlijk geen enkel risico als het gaat om het in gevaar brengen van de gezondheid van de gekoesterde klanten. En tóch is het achterdeksel niet uitgevoerd in brons maar in titanium. Voor alle zekerheid zullen we maar zeggen want titanium is sowieso antiallergisch en dus huidvriendelijk en dus ook comfortabel.

Zenith Pilot Type 20 Extra Special 40 mm Bronze in blauw en zwart

Zenith Pilot Type 20 Extra Special 40 mm Bronze in blauw en zwart

Zelfgebouwd vliegtuig

De Zenith Pilot Type 20 Extra Special 40 mm Bronze past in een lange geschiedenis van luchtvaarthorloges die het merk uit le Locle heeft voortgebracht. Beroemdste luchtvaartpionier met een Zenith om de pols was Louis Blériot. De Franse piloot stak in 1909 als eerste per vliegtuig het Kanaal over. De vlucht van Calais naar Dover in zijn zelfgebouwde Blériot XI met 25 pk en Zenith boordinstrumenten, duurde slechts 37 minuten. Hoe vaak hij tijdens de 45 km lange vlucht op zijn Zenith heeft gekeken is niet bekend.

Zenith Pilot Type 20 Extra Special 40 mm Bronze

Zenith Pilot Type 20 Extra Special 40 mm Bronze

Zenith Pilot Type 20 Extra Special 40 mm Bronze in het donker

Wel bekend is dat de nieuwe Pilot Type 20 Extra Special 40 mm Bronze qua vormtaal direct afstamt van de pilotenhorloges van begin 20e eeuw. In die oude horloges waren zakhorloge-uurwerken geplaatst die met de hand moesten worden opgewonden. In de nieuwste Type 20 Extra Special zorgt de beweging van de pols het uurwerk opwindt. Zenith heeft in de 40 mm kast het eigen, automatische kaliber Elite 679 geplaatst met 50 uur gangreserve. Voor wie toch graag het horloge wat extra wil opwinden, biedt de grote uivormige kroon voldoende houvast.

De wijzerplaten onder het gewelfde saffierglas zijn in matblauw of matzwart uitgevoerd en daarop zijn grote, lichtgevende cijfers in karakteristieke pilotenstijl aangebracht. Ook de opvallende kathedraalwijzers zijn rijkelijk voorzien van wit Super-LumiNova. Het achterdeksel van de tot 100 meter waterdichte kast heeft een gravure waarop Blériot in actie te zien is boven het Kanaal.