In een wereld die gedomineerd wordt door ronde vormen is vierkant het buitenbeentje. Maar buitenbeentjes worden vaak iconen. TAG Heuer viert de vijftigste verjaardag van de Monaco – een zeer iconisch buitenbeentje – met vijf speciale modellen. De eerste twee zijn al bekend.
Eigenlijk wilden we wachten met het brengen van de 5 bijzondere Monaco’s tot de serie compleet was. Maar net zoals we met de speciale Lange 1 jubileummodellen van A. Lange & Söhne geen geduld kunnen opbrengen tot die serie compleet is, kunnen we dat ook niet met de Monaco. De nieuwe varianten van de vierkante chronograaf zien er gewoon te goed uit om te bewaren.
Een wereldtournee voor een wereldberoemde chronograaf
Vijftig jaar na de lancering van de Monaco heeft TAG Heuer een soort van wereldtournee gepland. Tijdens evenementen in Europa, de VS en Azië wordt steeds een nieuw model onthuld dat 1 van de 5 decennia Monaco representeert. De eerste nieuweling, de groene Monaco, startte het spektakel in… Monaco! Tijdens de afgelopen grand prix in het prinsdom aan de Middellandse Zee ging de ‘Monaco World Tour’ van start. En voordat we het vergeten in al het horlogegeweld, ook het boek “Paradoxical Superstar” dat de historische en technische hoogtepunten van de chronograaf documenteert, is inmiddels verschenen. Het naslagwerk/koffietafelboek is verkrijgbaar in TAG Heuer boetieks en op de website van het horlogehuis.
Vierkant anders en vooruitstrevend
Terug naar de horloges, terug naar het allereerste begin. Toen de Monaco verscheen werden heel wat wenkbrauwen gefronst. “We wilden een opvallend en innovatief product creëren, iets avant-gardistisch,” aldus TAG Heuer Erevoorzitter Jack Heuer die toentertijd aan het hoofd van Heuer stond. “Toen ik de vierkante kast zag, wist ik meteen dat het iets bijzonders was. Tot die tijd werden vierkante kasten alleen gebruikt voor dress watches, omdat het niet mogelijk was ze waterbestendig te maken. We gingen verder met dit onconventionele ontwerp en slaagden erin de Monaco-chronograaf waterdicht te maken.”
Geen fan, maar wel geloof
Het gedurfde ontwerp van Monaco maakte het meteen herkenbaar. Bovendien was het een uiting van technisch kunnen: de eerste waterbestendige vierkante kast met daarin Calibre 11 een vooruitstrevend automatisch chronograafuurwerk. Calibre 11 was het resultaat van drie jaar nauwe samenwerking tussen horlogemerken Heuer, Breitling, Hamilton-Buren en Dubois-Depraz. Als basis werd een uurwerk van Buren met micro-rotor gebruikt en dat werd gecombineerd met een Dubois-Depraz chronograaf mechanisme.
Jack Heuer stond helemaal achter de nieuwe Monaco, een fan van de hoekige chrono was hij echter ook niet. Maar hij geloofde dat het horloge de aandacht zou opeisen en dus werd het gepresenteerd. In 1971 kreeg het horloge een flinke boost toen acteur en racefanaat Steve McQueen in de film “Le Mans” het horloge droeg.
TAG Heuer viert de vijftigste verjaardag van de Monaco: groen in Monaco, rood in Le Mans
En waar de groene Monaco tijdens de Formule 1-race in Monaco werd gepresenteerd, was de 24 uur van Le Mans het toneel van de onthulling van de tweede, rode variant. De twee 39 mm x 39 mm stalen horloges zijn beiden uitgerust met het automatische Calibre 11, maar dat spreekt voor zich. Maar het is niet hetzelfde Calibre 11 als in het origineel. In de moderne versie wordt een automatisch chronograafuurwerk geplaatst dat als basis het Sellita kaliber SW300-1 heeft en daarop is een Dubois-Depraz-module geplaatst. Maar omdat de basis 180 graden gedraaid is, is net als bij het origineel ook de kroon links op de kast te vinden. Wel zo historisch correct.
De kleuren verbeelden de decennia
De representant van de jaren 70 heeft een gestructureerde, groene Côtes de Genève wijzerplaat met bruine en oranje accenten en twee zwarte, vergulde sunray subdials op 3 uur en 9 uur.
De rode wijzerplaat doet inderdaad denken aan de kleurrijke jaren 80 en heeft een fraai zonnestraalmotief. De witte subdials contrasteren heel helder.
De achterkant van beide modellen is gegraveerd met het originele Monaco Heuer-logo, “1969-1979 Special Edition”, dan wel “1979-1989 Special Edition” en “One of 169”.
Prijzen van beide horloges liggen ronde de 6.000 euro. Met een oplage van 169 stuks zijn deze Monaco’s nu al zeldzaam.
Voor meer informatie over de Monaco’s en het boek: www.tagheuer.com