Porsche Design 1919 Chronotimer Flyback

Nieuw in strak Black & Leather

Porsche Design 1919 Chronotimer Flyback

Porsche Design breidt de 1919 Collection uit met een chronograaf die debuteerde in Brown & Leather en nu ook een Black & Leather variant heeft. De nieuwe Porsche Design 1919 Chronotimer Flyback is een strak ogende chrono met Bauhaus trekjes.

Sinds de oprichting van Porsche Design in 1972 is de horlogeserie gestaag gegroeid. De 1919 Collection werd voor het eerst geïntroduceerd in 2015 en is gewijd aan de verschillende Porsche automodellen. Dit jaar worden de noviteiten in de 1919 Collection geïnspireerd door de wereldberoemde 911. Ferdinand Alexander Porsche ontwikkelde deze beroemdste sportauto aller tijden 56 jaar geleden. Het doel bij het ontwerpen en ontwikkelen van horloges was om zo trouw mogelijk te zijn aan de puristische en functionele esthetiek van de legendarische sportwagen.

1919 is geen typeaanduiding maar een jaartal

Porsche Design 1919 Chronotimer Flyback

Porsche Design Chronograph I uit 1972

Maar voordat we het over de 911 gaan hebben en de Chronotimer, moeten we eerste de naam 1919 Collection verklaren. Die heeft namelijk nikst te maken met een geboortejaar of een typeaanduiding van een Porsche. Professor Ferdinand Alexander Porsche was gefascineerd door de Bauhaus-stijl uit 1919  en dat verklaart de naam. Bauhaus-stijl is tijdloos en Porsche heeft geprobeerd om dat te gebruiken voor het ontwerp van zijn creaties en zelfs op de 911s. De 1919 Collection is gestoeld op esthetiek en functionaliteit zoals in de Bauhaus filosofie is vastgelegd. Dat resulteert overigens in geheel andere creaties dan de horloges van bijvoorbeeld Junghans of Nomos Glashütte. De Porsche Design modellen blijven een technische en robuuste kant hebben.

Het icoon en het icoontje

De legendarische 911 is een maatstaf voor sportwagens sinds 1963. Maar ook Porsche Design heeft iets bijzonders op het conto. Misschien iets minder legendarisch dan de 911, maar toch. Porsche Design, gesticht door Professor Ferdinand Alexander Porsche in 1972, introduceerde in hun oprichtingsjaar de Chronograph I, de eerste matzwarte chronograaf. Het horloge werd gebaseerd op de snelheidsmeter en toerenteller uit de 911 en neemt een bescheiden plek in de horlogegeschiedenis in.

Bauhaus maar dan anders

Porsche Design 1919 Chronotimer Flyback

Porsche Design 1919 Chronotimer Flyback Black & Leather in titanium en zwart leer uiteraard

De nieuwe Porsche Design 1919 Chronotimer Flyback Black & Leather (5.900 euro) heeft een 42 mm x 14,9 mm titanium kast met ruimtelijke lugs. Het strakke en heldere ontwerp heeft een duidelijke focus op functionaliteit met zijn lichtgewicht kast en volledig zwarte wijzerplaat. Het gestroomlijnde ontwerp van de royaal geproportioneerde wijzerplaat is bedoeld voor eenvoudige afleesbaarheid. Bauhaus is wars van tierelantijnen en dat heeft deze Chronotimer ook niet. De originele vorm is herkenbaar en streeft naar eenvoud. De aanzet van de band op de open lugs zorgt zowel voor een herkenbare aanblik als draagcomfort.

Werk 01.200 is manufactuur Porsche Design

Porsche Design 1919 Chronotimer Flyback

Het C.O.S.C.-gecertificeerde automatische manufactuur-uurwerk Werk 01.200 van Porsche Design

De Porsche Design 1919 Chronotimer Flyback Black & Leather wordt aangedreven door het C.O.S.C.-gecertificeerde automatische uurwerk Werk 01.200 van Porsche Design. Die chronograaf met flyback is het eerste eigen uurwerk van Porsche Design. Werk 01.200 verscheen voor het eerst in 2017 en de flyback functie is een duidelijke verwijzing naar de raceauto’s van Porsche. De chronograaf kan namelijk worden gestopt, weer op nul wordt gezet en onmiddellijk opnieuw worden opgestart met slechts één druk op de knop. En dat is een handige feature langs het circuit waar snelheid van handelen van essentieel belang is.

Zwaar wolfraam in een lichtgewicht Porsche

Draaien we de  Porsche Design 1919 Chronotimer Flyback om dan zien we dus dat fraaie kaliber Werk 01.200 met enige gelijkenissen met een sportautomotorblok. Lichte materialen die zeer nauwkeurig zijn gefabriceerd om tot topprestaties te komen. Een blok in een raceauto moet lange tijd een hoog vermogen leveren en een uurwerk streeft naar chronometerprecisie: het is allebei topsport. Alles moet dus zo licht mogelijk zijn behalve de energie-geoptimaliseerde rotor. Die is in deze van Porsche Design chronograaf namelijk behalve PVD-gecoat voor een mooie no-nonsense look ook voorzien van ??een gewicht van zwaar wolfraam. Dit zeer zware metaal zorgt voor de best mogelijke opwindprestaties.

Porsche Design 1919 Chronotimer Flyback

Porsche Design 1919 Chronotimer Flyback Black & Leather

Voor meer informatie over de horloges: www.porsche-design.com Voor meer informatie over de inspiratiebron voor de horloges: www.porsche.com