Perrelet First Class Double Rotor Black Edition

Het klassieke model met de dubbele rotor debuteert in zwart

Perrelet First Class Double Rotor Black Edition

In 1995 patenteerde Perrelet een automatisch horloge met dubbele rotor. Het horlogehuis met als naamgever de uitvinder van het automatische opwindsysteem, Abraham-Louis Perrelet, zou trots zijn geweest. Zou jij dat ook zijn op de Perrelet First Class Double Rotor Black Edition?

Abraham-Louis Perrelet deed zijn uitvinding voor een systeem dat middels het bewegen van de drager van het zakhorloge, het uurwerk in dat zakhorloge opwond, in 1777. Geniaal! En zijn tijd ver vooruit. Immers, pas begin 20e eeuw toen polshorloges zakhorloges lang en breed hadden vervangen, werd het automatisch opwindsysteem langzamerhand gemeengoed. Inmiddels zijn we eeuwen verder, maar de naam Perrelet bestaat nog steeds en wordt ook nog steeds in verband gebracht met opwinding. Opwinding van uurwerken welteverstaan. In 1995 debuteerde een uurwerk met dubbele rotor en in 2009 verscheen de eerste Turbine, een horloge dat turbinebladen als rotor gebruikte.

Een opengewerkte wijzerplaat en een centrale robijn

Perrelet First Class Double Rotor Black Edition

De 42 mm Perrelet First Class Double Rotor Black Edition in zwart PVD staal

De nieuwe Perrelet First Class Double Rotor Black Edition is geen Turbine. Waar de Turbine de moderne kant van het horlogehuis benadrukt – getuige bijvoorbeeld ook de Turbine XL van enige jaren geleden – is de First Class veel klassieker. Perrelet claimt twee dingen als het gaat om het horloge. Ten eerste dat het de eerste uitvoering in zwart PVD staal is van de First Class. Dat is een eenvoudig te checken bewering en die klopt dus ook. De tweede claim is dat de gepatenteerde Double Rotor technologie in het uurwerk profiteert van die twee rotors bij het opwinden van de hoofdveer. Het opengewerkte kaliber P-481 dat Perrelet zelf heeft ontwikkeld en vervolgens gebouwd, zou naar zeggen van de fabrikant dankzij de aanwezigheid van twee rotors op een gelijkmatiger en meer constante manier energie opslaan. Efficiënter dan bij een systeem met slechts één rotor, hoe efficiënt die ook is. Lastiger te verifiëren.

Perrelet First Class Double Rotor Black Edition

De eerste rotor is aan de voorzijde te zien en de tweede aan de achterzijde

De zwarte en roségouden Perrelet First Class Double Rotor Black Edition

Wat wel duidelijk is bij een blik op de Perrelet First Class Double Rotor Black Edition is het bijna barokke gebruik van kleuren en afwerkingen. Onder een bol saffierglas is een opengewerkte wijzerplaat geplaatst die zicht biedt op het uurwerk. En dat zorgt voor een drukke en tegelijkertijd technische aanblik. De roségouden wijzers contrasteren sterk met het zwart en de centrale robijn is ook een eyecatcher. De ring waarop de indexen in roségoud te zien zijn, hebben een geguillocheerde versiering gekregen en voegen nog een visueel element toe aan de totaalcompositie.

2019 – 1777 = 242

De Perrelet First Class Double Rotor Black Edition is gelimiteerd tot 240 stuks en dat is een verwijzing naar het jaar waarin Abraham-Louis het automatische opwindsysteem uitvond. Alhoewel. Dat was in 1777 en wanneer je 2019 min 1777 in de rekenmachine intikt, is de uitslag 242. De Perrelet First Class Double Rotor Black Edition komt dus 2 jaar te laat. Of er worden 2 stuks te weinig van gebouwd.

Perrelet First Class Double Rotor Black Edition

De 42 mm Perrelet First Class Double Rotor Black Edition komt in een oplage van 240 stuks

Voor meer informatie over de verschillende horloges met dubbele rotor: www.perrelet.com