Nomos doet nu ook lekker sportief mee

Met de Tangente Sport en de Club Sport neomatik 42

Nomos doet nu ook lekker sportief mee

Sport en Bauhaus lijken een vreemde combinatie. Bij Nomos wenden ze evenwel de minimalistische stijlinvloeden van de kunstbeweging aan om nieuwe paden te verkennen. Nomos doet nu ook lekker sportief mee met alle andere horlogehuizen door de Tangente Sport en de Club Sport neomatik 42 het veld in te sturen.

Nomos betreedt goed voorbereid de sportarena. 3 totaal nieuw ontwikkelde horloges worden namelijk ingebracht. Te beginnen met de Tangente Sport neomatik 42 die zowel met een witte wijzerplaat (Reference 580, 3.980 euro) als met een marine-zwarte wijzerplaat (Reference 581, 3.980?euro) verschijnt. Marine-zwart is de Nomos-manier om heel diepblauw aan te duiden. Nachtblauw, maar dan toch weer net anders. Bij Nomos zijn ze echte kleurspecialisten die niet denken in ferme klodders en lange halen, maar in zeer subtiele kleurnuances en dat bewijzen ze keer op keer. De derde sportieveling is de Club Sport neomatik 42 Date Black (Reference 781, 3.220 euro). Voor alle nieuwkomers geldt dat ze zijn uitgerust met het automatische manufactuurkaliber DUW 6101 én een stalen band.

Nomos doet nu ook lekker sportief mee

De 3 nieuwe sportmodellen van Nomos op een eigenzinnige stalen band

145 schakels voor een perfect polsgevoel

De stalen band is niet helemaal nieuw voor Nomos want er was al een Tangente neomatik voor Artsen Zonder Grenzen met een dergelijk, niet-stoffen exemplaar, maar deze sportband is wel degelijk helemaal nieuw. De schakelband is robuust en met de hand gemaakt uit 145 onderdelen. Handig voor de drager is dat de lengte uiterst eenvoudig zelf is aan te passen. De schakels laten zich met een klein schroevendraaiertje zeer eenvoudig verwijderen. Voor de laatste aanpassingen en een perfect polsgevoel kan de vouwsluiting tot 4 mm worden versteld.

Nomos doet nu ook lekker sportief mee

De 3 nieuwe sportmodellen zijn voorzien van een robuuste stalen sportband en dat is een primeur voor Nomos

Geïntegreerd datummechanisme met zeer groot venster

Voor alle drie de nieuw stalen horloges geldt dat ze tot 300 meter waterdicht zijn en dat het al eerder gememoreerde DUW 6101 kaliber voor de aandrijving zorgt. Het neomatik datum-uurwerk is slechts 3,6 mm hoog. Die hoogte werd gerealiseerd omdat het geheel nieuwe uurwerkontwerp gebruik maakt van een geïntegreerd datummechanisme en geen module. De datum is vanuit traditioneel en esthetisch oogpunt, op de rand van de wijzerplaat te zien. De nieuwe sporthorloges met deze datumaanduiding zijn bovendien zeer goed afleesbaar omdat het datumvenster tot wel 3 keer zo groot is als traditionele exemplaren.

Nomos doet nu ook lekker sportief mee

In de Tangente Sport neomatik 42 Date tikt het DUW 6101 manufactuurkaliber

‘Uhrenkunst’ en de datumaanduiding

De datum in de 3 sporthorloges kan snel en eenvoudig in beide richtingen worden versteld met slechts een paar slagen van de kroon. Het Neomatik-datum uurwerk is het eerste Nomos-kaliber met drie kroonposities. In de beginpositie kan het horloge met de hand worden opgewonden; de tweede positie laat de datum snel naar voren of naar achteren instellen; in de derde positie wordt de tijd gemanipuleerd. Als het uurwerk in dagelijks bedrijf is, heeft het slechts 30 minuten nodig om de datum te wijzigen. Dat betekent dat het tijdsbestek waarin het horloge/uurwerk niet kan worden opgewonden 90 minuten is en dat is, geloof het maar, bijzonder kort.

Nomos doet nu ook lekker sportief mee

De robuuste Club Sport neomatik 42

Een blauwe balansveer

Voor de precisie is onder andere Nomos’ eigen, gepatenteerde echappement met de blauwe balansveer verantwoordelijk. Voor de liefhebbers van Duitse ‘Uhrenkunst ’zijn ook de driekwart platine, de gestreepte decoratie en geblauwde schroeven een ‘Lust voor het oog , wordt vergezeld door verschillende horlogekenmerken die kenmerkend zijn voor Glashütte-uurwerken, zoals de driekwart-plaat, ribbelspoeling en getemperde schroeven. Dit alles benadrukt engineering en uurwerken volgens de hoogste standaard.

Nomos doet nu ook lekker sportief mee

Tangente Sport neomatik 42 Date met marine-zwarte wijzerplaat

Nomos doet nu ook lekker sportief mee, maar wel op eigen wijze

Zoals al eerder gezegd, Nomos doet nu ook lekker sportief mee met de andere horlogehuizen. Gelukkig doet Nomos dat wel op eigenzinnige, scherp gestileerde en technisch zeer interessante wijze.

Nomos doet nu ook lekker sportief mee

Wijzerplaatdetail met oplichtende blauwe wijzers en cijfers van de Club Sport neomatik 42

Voor meer informatie over de nieuwe opstelling in de catalogus van Nomos: www.nomos-glashuette.com