Fortis

werknemers bij een gebouw van Fortis, begin vorige eeuwDe geschiedenis van Fortis begint al in 1912 als Walter Vogt het bedrijf opricht in het Zwitserse Grenchen. De naam Fortis krijgt in 1926 pas echt bekendheid als het merk de Harwood ? ?s werelds allereerste automatische opwindbare horloge ? in serieproductie neemt.


In 1943 behoorde Fortis tot de Zwitserse merken met de meest hoogwaardige technische kennis. Naast de productie van zeer precieze mechanische chronografen, toonde Fortis zijn technisch kunnen met de presentatie van de eerste waterdichte horloges met automatisch uurwerk.


Enkele jaren vóór de wereldberoemde maanlanding en ter viering van de vijftigste verjaardag, introduceert Fortis de modellen Stratoliner en Spacematic. Het laatste model is tot 25 atmosfeer waterdicht. Fortis manoeuvreert redelijk eenvoudig door de quartzcrisis van de jaren 1970 en eerste helft van de jaren 1980 met innovatieve ontwerpen als de Fortis Flipper en Fortis Flipper Leader, een grote hit op eighties-design gebied. Fortis beroemde automatische Flieger-chronograaf, sinds 1987Verderop in de jaren 1980 raakt FORTIS langzaam maar zeker in de ban van de lucht- en ruimtevaart. In 1987, Fortis 75ste verjaardag, wordt de mechanische stilte in één keer verbroken met de introductie van een nieuwe serie Flieger Automatic horloges.


Sinds de oprichting heeft Fortis tal van hoogtepunten bereikt, letterlijk en figuurlijk. Fortis wordt vaak in één adem genoemd met de lucht- en ruimtevaart. Enkele hoogtepunten zijn:


– 1992: Fortis eerste stap in de ruimte met haar eerste Space Art Edition. Deze Limited Andora Edition (Fortis Stratoliner Automatic Chronograph) werd samen met een weersatelliet aan boord van een, door de Duitse kunstenaar Andora beschilderde, Proton raket gelanceerd.


– 1994: Na uitgebreide duurtesten werd de Fortis Official Cosmonauts Chronograph door het Star City Training Center gekozen als vast onderdeel van de officiële kosmonauten uitrusting. De bemanningsleden van de Fortis eerste automatische chronograaf met een geïntegreerd mechanisch alarmruimtemissie ?EUROMIR 94? hadden de primeur en zorgden ervoor dat deze Fortis ?s-werelds eerste automatische chronograaf in de open ruimte buiten het ruimtestation werd.


– 1998: Fortis heeft wereldnieuws: de eerste automatische chronograaf met een geïntegreerd mechanisch alarm. Patent EP 0806712.


– 2001: ?GTS? Global Transmission Services. Het eerste experiment aan boord van het International Space Station (ISS) was het testen van een wereldwijde tijdsynchronisatie vanuit de ruimte. Fortis nam, in samenwerking met het European Space Agency (ESA), het German Aerospace Center (DLR) en het ontwikkelingscentrum van Daimler-Chrysler, deel aan de ontwikkeling van dit nieuwe radiografische signaal.


– 2004: Precies 10 jaar na de eerste vlucht is Fortis door de officiële Russische ruimtevaart organisatie ROSKOSMOS, opnieuw bevestigd als ?exclusive supplier? van bemande ruimtevluchten.


Fortis Spaceleader by Volkswagen Design– 2010: Fortis nieuwste model Spaceleader by Volkswagen Design, een perfecte mix van verschillende materialen met een bijzonder design. Het horloge wint prestigueze prijzen als de iF Product Design Award 2010, de Good Design Award van het Chicago Athenaeum – Museum of Architecture and Design en een eervolle vermelding bij de reddot design awards 2010.


– 2010: Naar de planeet Mars met Fortis. Om een ruimtevaartmissie naar Mars te simuleren, brengen 6 testpersonen 520 dagen door in een gesloten circuit in het ruimtelaboratorium Mars 500. Als ?official crew watch? is Fortis erbij.


http://www.fortis-watch.com/

Gerelateerd nieuws

Hieronder vind je nieuws van Fortis

Fortis Ladies collection: beauty and brains

Deze bijzondere status is zichtbaar en voelbaar in de collecties van Fortis; in het design, de kwaliteit en de sfeer die ze uitademen. Niet alleen mannen waarderen de trouwe tijdsmeting van een mechanisch uurwerk; menig …


Lees meer


Fortis Limited Art Edition Andora Emotions?

De artistieke chronograaf heeft een druk wijzerplaatontwerp, dat vooral mensen die van kleuren houden zal aanspreken. De kleine secondewijzer bij 9 uur is vormgegeven als een aardbol, die permanent draait om de drager er aan …


Lees meer