Terug van enige tijd weggeweest, de HorlogeTest. En in deze aflevering die ook te vinden is in Watching nummer 3 van dit jaar, een klassiek ogend horloge. Maar de Junghans Meister Mega Kleine Sekunde is niet alleen klassiek, maar ook radio gestuurd.
Fotografie: Watching
De klassiek uitziende Junghans Meister Mega Kleine Sekunde is plat, ingetogen en licht. En in het diepblauw op het eerste gezicht ook zeer geschikt als dress watch. Maar waar bij de Max Bill Automatic 100 Jahre Bauhaus design het centrale thema is, draait alles bij de 38,4 mm x 9,2 mm Meister Mega Kleine Sekunde (995 euro) om precisie. Al jaren zijn horlogefabrikanten bezig om een betere precisie uit een mechanisch uurwerk te halen. En er zijn merken die minus twee of plus twee seconden per dag afwijking durven te garanderen. Deze Junghans wijkt één seconde af in een miljoen jaar! Hoe kan dat? Allereerst is het uurwerk J101.66 niet mechanisch, maar quartz-aangedreven. Dit maakt het al preciezer en daarbij is er een minuscule ontvanger geplaatst.
Radiocontact met Braunschweig
Voor de beginners of diegene die een opfriscursus kan gebruiken, het volgende. Een radio gestuurd uurwerk is in essentie een gewoon quartz-uurwerk. Denk aan een afwijking van circa tien seconden met een tijdsimpuls van een quartzkristal. Het doel van radio gestuurd is om die precisie vele malen te vergroten en dat doen ze door de precisie van een atoomklok te gebruiken. Die hooguit één seconde afwijkt, per één miljoen jaar. Wereldwijd zijn er een aantal atoomklokken die in verbinding staan met een radiozender. Neem de Physikalisch-Technische Bundesanstalt in de Duitse stad Braunschweig. Deze staat in verbinding met een radiozender bij Frankfurt. Dat signaal heeft een bereik van 2.000 kilometer en stuurt elke minuut een digitaal gecodeerd signaal. Voor de volledigheid doet het dat met een frequentie van 77,5 kHz, het langegolf-gebied.
Zuinig met stroom
Teveel informatie? Niet als je weet dat lange golf radio zo sterk is dat het tot in gebouwen kan doordringen, een bereik heeft van wel 2.000 kilometer en al door een kleine antenne wordt geregistreerd dat in een horloge past. De informatie bevat naast de tijd ook het jaar, de maand en de datum. De Junghans Meister Mega Kleine Sekunde ontvangt overigens niet elke minuut een signaal, dat zou teveel stroom kosten. Net zoals de meeste radio gestuurde uurwerken controleren ze zichzelf eenmaal per dag. En corrigeren dus waar nodig.
Klassieke uitstraling met technisch vernuft
Qua uurwerk dus technisch vernuft en weinig nostalgie, maar het uiterlijk compenseert dat. Zoals gezegd heeft deze Junghans Meister Mega Kleine Sekunde een klassieke uitstraling en de secondewijzer versterkt het mechanische idee door twee stappen te maken in een seconde. Het enige dat aan de voorzijde aangeeft dat het hier om iets nieuws gaat, is dat er Mega op de wijzerplaat staat. In 1990 was het hetzelfde Junghans die als eerste het radio gestuurde horloge op de markt introduceerde: de Mega1, een futuristisch uitziend LCD-horloge. Een nadeel van dat horloge was dat het een grote antenne had die in de band was weggewerkt.
Uitstekende afleesbaarheid
En dan nu hier op deze pagina’s de nieuwste versie van de Mega. Het is een erg licht horloge en daardoor is het draagcomfort zeer groot. Je voelt bijna niet dat je het om hebt. De soepele lederen band draagt daar zeker aan bij. Junghans heeft gekozen voor de juiste blauwe kleur bij de blauwe wijzerplaat. Het blauw van de wijzerplaat is in een schemerende omgeving tegen het zwarte aan, maar in direct zonlicht komt het blauw uitstekend tot zijn recht. De stalen gepolijste wijzers en indexen zorgen voor een uitstekende afleesbaarheid en de datum – witte cijfers op een blauwe ondergrond – valt niet op, maar is toch uitstekend afleesbaar.
Bol kunststof glas
Het bolle kunststof glas versterkt de klassieke uitstraling die op dit moment zo populair is. Geen mooi afgewerkt mechanisch meesterwerk dit keer als ik het horloge omdraai. In plaats daarvan zie je op de kastdeksel een wereldkaart met daarop aangegeven de radiozones. Als je op reis gaat naar een land waar het langegolf-signaal wordt uitgezonden, kun je het horloge op die zone instellen. Vervolgens synchroniseren en met de exacte tijd op je horloge verdergaan. Aangezien het signaal niet alleen de juiste tijd maar ook de datum en jaar meestuurt, staat de datum altijd goed (perpetual calendar) en worden zomer- en wintertijd automatisch ingesteld. Bijna hadden we hier een kleine min voor de één, maar grote min voor de ander, opgeschreven – want de minutenwijzer lijnde in het begin niet perfect uit met de indexen. Na een paar keer synchroniseren hebben we dat gelukkig niet meer gezien.
De Junghans Meister Mega Kleine Sekunde kan tot 2400 vooruit
In het jaar 2400 heeft het uurwerk pas een aanpassing nodig voor de eeuwigdurende kalender, maar voor die tijd is het horloge al heel vaak bij de juwelier geweest want de batterijduur is ongeveer twee jaar. Het is een heerlijk draaghorloge met een verhaal. In mijn omgeving zijn er veel mensen die aan de nostalgie van het mechanische uurwerk de voorkeur geven, maar deze Mega maakt wel indruk. Het idee van een perfect lopende klassieker is er één die Junghans hiermee perfect begrijpt.
Voor meer informatie: www.junghans.de