In deze HorlogeTest niet één maar twee horloges. Beide presteren het beste onder druk, de ene tot 50 ATM en de ander zelfs tot een indrukwekkende 500 ATM. Klaar voor een duik in het diepe? Ter ere van het 100-jarig bestaan van Delma bekijken we de Blue Shark IV én de Quattro.

Voordat we de diepte in gaan met deze twee duikhorloges, even terug in de tijd, ver terug in de tijd. Honderd jaar om precies te zijn, want het merk Delma bestaat dit jaar een eeuw. De gebroeders Adolf en Albert Gilomen stichtten in 1924 Gilomen AG op in het Zwitserse Lengnau.

De heren Gilomen registreerden de merken Thuya, Midland, Gil en Delma onder de overkoepelende naam Gilomen SA. Pas in 1966 wordt de merknaam Delma ook de bedrijfsnaam. Waarna in 1969 het eerste automatische duikhorloge volgt met de naam Periscope.

In 1975 kwamen ze met professionele duikers, de voorlopers van het huidige testhorloge. En in 2024 verrast het merk ons nog steeds. Recentelijk met de introductie van een Zwitserse tourbillon om hun 100ste mijlpaal te vieren in de vorm van de 1924 Tourbillon.

Blue Shark IV

Terug naar de testhorloges. Ik begin met de grootste van het stel. En dan bedoel ik ook letterlijk de grootste, want deze Blue Shark IV heeft een diameter van 47mm en is 20mm dik. Een forse jongen die met een stalen band bijna 300 gram weegt. Het horloge wordt geleverd met een stalen en een rubberen band. Een tool om de band te wisselen wordt meegeleverd.

Ik heb ervoor gekozen om de duiker met rubberen band te dragen. Nog steeds iets meer dan 180 gram om je pols, maar het draagt behoorlijk comfortabel. Het is wel echt een horloge voor de vrije tijd want het past niet onder je manchet. Die twee centimeter dikte zit dan ook wel wat in de weg.

Of je deze Delma naar formele gelegenheden draagt betwijfel ik dan ook, maar bepaal dat uiteraard helemaal zelf. Een duiker kan in ieder geval uitstekend met dit horloge overweg. En daar is het dan ook voor bedoelt. De afleesbaarheid is door het licht gebolde en ontspiegelde saffierglas perfect.

Werkpaard

De oranje wijzerplaat heeft opgelegde indexen die zijn gevuld met Super LumiNova C5. Met een donkere wijzerplaat en lunette is de afleesbaarheid wellicht nog net iets beter. De datum had voor mij niet per se gehoeven, maar ziet er wel goed uit met het stalen kader. Het automatische uurwerk is van Sellita, de SW 200-1. Dit uurwerk wordt bijna altijd omschreven als een werkpaard. Het is een ETA 2824-kloon en is ook zeer zeker betrouwbaar en robuust. Je voelt aan alles dat dit een serieus duikhorloge is dat qua specificaties mee kan doen met de grote jongens én doet dat op indrukwekkende dieptes. Er zijn er niet zoveel die kunnen bogen op goed functioneren onder een 500 ATM druk. De kast en lunette zijn gemaakt van stainless steel en de afwerking is van grote klasse.

Geen scherpe randjes of onderdelen van minder niveau te voelen en te vinden. Je merkt aan alles in het product dat er ervaring is. Aan de rechterzijde van de kast beschermen twee grote schouders de kroon. En aan de linkerkant zit het heliumventiel. De lunette maakt 120 solide kliks en is precies in te stellen. De rubberen band is onmiskenbaar Delma, want deze is drie keer voorzien van de merknaam. Samengevat kunnen we stellen dat deze Delma Blue Shark IV een serieuze speler is die je gemakkelijk mee kunt nemen naar grote dieptes en die dan, naast de duikcomputer uiteraard, nog steeds een belangrijke en betrouwbare vervult.

Delma Quattro

Nu wordt het tijd om te wisselen, ditmaal om de pols: de Quattro. Dit is een herlancering van een 80’s quartzmodel en het is een veelzijdige duiker. Deze keer is ‘ie uitgerust met een automatisch uurwerk. Net als in de Blue Shark IV tikt ook in deze Quattro een 26-steens Sellita SW 200-1, met een gangreserve van 38 uur.

De diameter van de Quattro is 44mm, maar oogt kleiner. Iets wat ook gelijk in het oog springt is het ontbreken van de kroon. Uiteraard is deze er wel, maar hij is verzonken in de kast. Hierover straks meer.

De hoogte is bijna 14mm en de bandaanzet 22mm. Ook hier is er de keuze tussen een stalen of een rubberen band. Ook dit keer is de keuze gevallen op rubber.

Het uurwerk is zichtbaar door de saffierglazen zichtbodem. Nu is goed te zien dat het Sellita uurwerk is voorzien van een Delma-rotor. Iets dat ook opvalt als de uurwerkzijde omhoog ligt is de tekst Rapid Bracelet Exchange System.

Decompressie

Bij de Quattro wordt, behalve de rubberen en stalen band – en hier wordt het nog leuker – een metalen decompressietabel meegeleverd. Eén waar je het horloge op kunt schroeven. Aan de zijkant van de kast, op de ‘acht uur’-positie, zit een knop die je omhoog kunt schuiven en dan kan je de kast een kwartslag draaien om deze vervolgens uit de bodemplaat te tillen. Vervolgens kan je het horloge op de bodemplaat van de metalen band schroeven, maar dus ook op het decompressietabel plaatje (van Keller-Bühlmann) schroeven. Super eenvoudig. En voor de duiker een uitstekende hulp om met de juiste snelheid weer naar het wateroppervlak te stijgen.

Nu we het horloge toch weer hebben omgedraaid komt de uitstekend afleesbare wijzerplaat in beeld. Ook hier weer goed gevuld met Super LumiNova C5. Ook in de lunette. Op de stalen en deels DLC behandelde lunette staan niet de cijfers 15, 30 en 45.

Ter vervanging hiervan zie ik optisch verantwoorde stippen, ook weer in Super LumiNova. Op een kwartier één stip, op een half uur twee en op de drie kwartier, drie stippen. Razendsnel afleesbaar. En die afleesbaarheid komt uitstekend van pas op zeer grote dieptes. Daar waar de Blue Shark 500 ATM aankan, kan deze Quattro goed functioneren onder een druk van maar liefst 50 ATM.

Allemaal goeds voor deze Quattro… Nee, dat niet helemaal en het is een beetje vreemd dat de designer dit over het hoofd heeft gezien. Als je de schroefkroon namelijk losschroeft dan komt deze niet ver genoeg naar buiten door de bodemplaat van het Rapid Bracelet Exchange System. Je kunt met moeite wel opwinden, maar de tijd instellen kan je vergeten. Daarvoor moet het horloge toch echt van de bodemplaat af.

Al mag dat de pret niet drukken. Beide horloges hebben indruk gemaakt door hun afwerking en robuustheid. Ik neig meer naar de Quattro door de maatvoering en mogelijkheden, maar ik kan me goed voorstellen dat een actieve watersporter en duiker voor de Blue Shark IV kiest.

Delma Blue Shark IV

Uurwerk: Sellita SW 200-1 – Kast: 47mm – Dikte: 20mm – Glas: saffier – Gangreserve: 38 uur – Waterbestendigheid: 5.000 meter (500 ATM) – Band: rubber of staal – Prijs: € 2.390

Delma Quattro

Uurwerk: Sellita SW 200-1 – Kast: 44mm – Dikte: 14mm – Glas: saffier – Gangreserve: 38 uur – Waterbestendigheid: 500 meter (50 ATM) – Band: rubber of staal – Prijs: € 2.290