Horloge Slim d’Hermès L’heure Impatiente speelt met de tijd

Tegen beter weten in willen we soms de tijd maar al te graag beïnvloeden. Vanuit die gedachte werd in 2011 de Slim d’Hermès Le Temps Suspendu gelanceerd. Een horloge waarmee de drager met één druk op de knop de tijd kon stilzetten om langer in het moment te blijven.

Niet precies weten hoe laat het is, maar leven in het moment zelf werkt ontstressend. Hermès is om die reden een voorstander van een speelse benadering van tijdwaarneming. Met dat in gedachten heeft Hermès de afgelopen jaren horloges ontwikkeld met namen die duiden op deze speelse benadering , waaronder horloge Arceau le Temps Suspendu en in 2014 horloge L’heure Masquée .
Dit jaar wordt de reeks aangevuld met de Slim d’Hermès L’heure Impatiente. Met dit horloge kun je met een druk op de knop de tijd even vergeten om zonder druk van voorbij tikkende minuten jezelf wat tijd te gunnen om te dromen, te rusten, te mediteren of op welke manier dan ook even afstand te nemen van de dagelijkse sleur.
Om je eraan te herinneren dat het ‘me-time’ is er een waaiervormig sub-dail aangebracht waarom de tijd tot het gewenste moment van rust is in te stellen. Wanneer het zover is zal een melodie van zacht klinkende gonggeluiden, aangestuurd door het automitsche Hermès H1912 uurwerk, een signaal afgeven. Met behulp van een kroon op 4 uur is deze tijd tot 12 uur van te voren in te stellen. Een uur vóór de gewenste rusttijd treedt de wijzer op de sub-dail in werking om af te tellen van 60 naar 0 minuten. Hermès ziet deze waaiervormige sub-dial als een ‘mechanische zandloper’.Slim dHermes Lheure impatiente_dail

Inclusief deze applicatie is het uurwerk slechts 1.2 mm dik, opgeteld bij de 3,7 mm hoogte van kaliber H1912 is de gouden kast van het horloge met 10.67 mm nog slank genoeg voor de benaming ‘Slim watch’. Dat de applicatie voor het gongwerk zo dun kon blijven komt doordat er niet gekozen is voor een tweede vat als energiebron. De energiebron voor het opvallende mechanisme wordt geleverd door het basis uurwerk. De makers gebruikte een lege ruimte in het uurwerk zodat het horloge haar slanke profiel kon behouden. Het mechanisme werkt via twee sub-dials die samenwerken: De ‘l’heure Impatiente’ op 6 uur en het tot 12 uur van te voren in te stellen ‘countdown’ mechanisme rechts daarvan.Slim dHermes Lheure impatiente_havana
Het kostte de ontwerpers 5 jaar en 28 prototypen om tot het gewenste resultaat te komen. Al met al werd de uit 193 delen bestaande module aangevuld met 131 ’tijd stoppende componenten’. Een aardig aantal en des te indrukwekkender dat het horloge slank genoeg bleef om te kunnen dragen onder het manchet van een overhemd.

Het slanke horloge met 40,5 mm kast is gemaakt in 5N 18-karaats roségoud en is voorzien van een verzilverde wijzerplaat waarop het kenmerkende Hermès lettertype is gebruikt voor de indexen. De centraal geplaatste baton-vormige wijzers zijn uitgevoerd in roségoud, de wijzers in de sub-dails zijn blauw gelakt. De Slim d’Hermès L’heure Impatiente heeft een gangreserve van 42 uur en een kastdeksel met saffieren venster. Het horloge is spatwater dicht (30 meter) en wordt geleverd met een alligator band, uitgevoerd in ‘Havana’ of een nieuwe kleur blauw.

Prijs: € 37.450
Meer informatie: Hermes.com