Hamilton en ETA testen mechanische uurwerken in ‘zero gravity’ omgeving

Wat is het effect van de zwaartekracht en gewichtloosheid op de prestaties van mechanische uurwerken? Hamilton is altijd op zoek naar technische innovaties en gaat daarom van 5 tot 16 oktober de lucht in op zoek naar het antwoord.

Hamilton_0G Flight_Oct2015 (11)

De versnelling van 0 tot 10G heeft een impact op het menselijk lichaam en vraagt dan ook om speciale maatregelen. Er zijn echter nog geen studies naar de effecten die dergelijke krachten hebben op de accessoires van piloten die aan dergelijke krachten worden blootgesteld, met name op het mechanisch horloge. De prestaties van tijdmeetinstrumenten en mechanische horloges werden tot nu toe altijd getest op horloges in niet bewegende toestand en dan ook nog eens alleen op aarde waar de zwaartekracht 1G is.

Hamilton_0G Flight_Oct2015 (1)Hamilton gaat samen met uurwerkmaker ETA (Net als Hamilton onderdeel van de Swatch Group) mechanische uurwerken testen in het Franse Mérignac. De uurwerken worden onderworpen aan snelheidstests en aan een omgeving van gewichtloosheid. De studies hebben betrekking op het bereik van 0 tot en met 2G. Door 30 minuten te meten bij een zwaartekracht van 0G (waarbinnen drie vluchten worden ondernomen ) worden er betrouwbare resultaten verwacht. De tests staan onder leiding van het CNES (het Frans National Centre for Space Studies).

Hamilton en ETA gaan de lucht in

Vanaf de start in 1919 is Hamilton partner van pioniers die geloven dat ‘the sky the limit’ is. Sinds 2011 brengt het horlogehuis mechanische horloges op de markt die ontwikkeld zijn in samenwerking met het Zwitserse ETA. ETA ontwikkelt op haar beurt al sinds 1793 kalibers. Door in oktober de lucht in te gaan hoopt Hamilton antwoord te krijgen op de vraag wat extreme G-krachten voor uitwerking hebben op vier verschillende mechanische ETA-kalibers die in Hamiltons horloges voorkomen: de H-10, een automatisch- 3-wijzeruurwerk met een gangreserve van 80 uur; de H-21, een automatische chronograaf met een gangreserve van 60 uur; de H-20-S, een geskeletteerd 3-wijzeruurwerk; en het ETA 2671 uurwerk, een automatisch kaliber voor dames.

Kijk voor meer informatie over de horloges van Hamilton op www.hamiltonwatch.com