Horlogeveiling Bonhams met grootste hoeveelheid zeldzame horloges in Europa

Bonhams heeft de verkoop aangekondigd van een 2000 horloges tellende horlogeverzameling. En dat zijn niet de minste. De collectie – die van Nederlandse oorsprong is – bevat unieke horloges van wereldberoemde merken, maar ook van moderne, onafhankelijke horlogemakers. De collectie die in de catalogus ‘The Collection of a European Nobleman’ wordt genoemd, is die van wijlen Jan Willem Frederik, baron van Wassenaer (1933-2014). De dynastie van De Van Wassenaer familie gaat terug tot de 13e eeuw.
De 2000 horloges worden niet in één keer aangeboden, maar op verscheidende veilingen door het jaar 2016 heen. Het eerste deel komt op 16 december onder de hamer, tijdens Bonhams Fine Watch Sale in de vestiging op New Bond Street 101 in Londen.

De collectie is – naar wordt aangenomen – de grootste horlogeverzameling in Europa. De baron verzamelde stukken die hij mooi vond, ongeacht merk of reputatie. Daardoor is de variëteit ook zo enorm. De collectie bevat bekende namen, zoals een zeer gecompliceerde 18 karaat roségouden Audemars Piguet Grande et Petite Sonnerie horloge, maar ook modellen van exclusieve, onafhankelijke horlogemakers die maar een paar stuks per jaar maken. De waarde van de AP wordt geschat op £40.000-60.000.

Bonhams-van-wassenaer-Glashutte tourbillon wristwatchAndere hoogtepunten zijn de zeldzame vierkante roségouden Glashütte tourbillon, die geschat wordt op £20.000-£30.000, en een oversized, gecompliceerde roségouden IWC Spitfire Perpetual Calendar chronograaf, die geschat wordt op £12.000-£18.000. De baron hield vooral van gecompliceerde mechanische exemplaren, met handopwinding. Hij kocht deze vaak op emotionele basis: horloges met een serienummer 3, 13, en 33 waren favoriet. Ook heel zeldzame stukken hadden zijn voorkeur, zoals de Omega Missions Case (serienummer 3/5), en de Oris Limited Edition Explorers of the World maken deel uit van zijn verzameling.

Bonhams-van-wassenaer-auction-IWCDe Longines collectie van Van Wassenaer is de grootste privécollectie ooit. Ook had hij een grote collectie Alpina horloges, er wordt gezegd, dat dat kwam omdat zijn vader (die stierf toen zijn zoon slechts 21 jaar was) een Alpina horloge dat later verloren was gegaan. Door alle mogelijke Alpina’s te kopen, hoopte hij ooit het horloge van zijn vader weer terug te vinden.

Meer informatie op www.bonhams.com