Grand Seiko Spring Drive 8 day power weerspiegelt de Japanse perfectie

Tijdens Baselworld 2016 presenteerde Seiko de eerste Grand Seiko Spring Drive met een 8 dagen power reserve. Het uurwerk werd ontwikkeld door Seiko’s Micro Artist Studio in Shiojiri,  Japan, waar onder andere ook de Spring Drive Minute Repeater werd geboren. Vanaf september is er een nieuwe Grand Seiko Spring Drive 8 day power beschikbaar.  Het kaliber van de Spring Drive is identiek aan zijn voorganger, maar het uiterlijk van het horloge is aangepast. De 2017 editie is  geïnspireerd op de nachthemel in de bergen die de Micro Artist Studio omringen.Grand Seiko 8 day power reserve

De Grand Seiko Spring Drive 8 Day Power Reserve kent twee uitvoeringen; SBGD201 heeft een platina kast en lichte wijzerplaat, de kast van model SBGD202 is gemaakt van van 18 karaat roségoud en heeft een zwarte wijzerplaat. De 18 karaat rosékleurige kast heeft een zwarte wijzerplaat die met sterrenstof bestrooit lijkt waardoor een effect van diepte ontstaat.  Naast de zwart- roségouden ‘nacht uitvoering’ is er een platina uitvoering beschikbaar. Dit tweede  exemplaar heeft geen uiterlijk als een nachtelijke sterrenhemel, maar als eenheid met de nacht een fraaie lichtgekleurde sparkling wijzerplaat met als contrast een geblauwde secondewijzer.

Grand Seiko

Een ander detail waarin de Japanse perfectie van de Grand Seiko letterlijk  uitblinkt is gelegen in de prachtige opgelegde indexen. Deze zijn niet voorzien van lichtgevend materiaal en wel omdat zowel de wijzerplaat als de indexen zijn op een dusdanige manier gepolijst en afgewerkt  dat  het spiegelende effect en daarmee de lichtreflectie zorgdraagt voor een perfecte leesbaarheid.

Seiko de eerste Grand Seiko Spring Drive

Om dit hoge niveau van afwerking te bereiken wordt voor de Grand Seiko modellen gewerkt met de Zaratsu  techniek. De Zaratsu polijst techniek is een handmatige manier van polijsten waarbij een roterende tinplaat zorgvuldig, en in een zeer precieze hoek het materiaal polijst wordt.  Het resultaat is een sprankelende en spiegelende afwerking van het materiaal.  Dit proces is toevertrouwd aan nog geen handvol ambachtslieden die er jaren over doen om de techniek aan te leren voordat het op de Grand Seiko modellen wordt toegepast. Beide 2017 Grand Seiko horloges hebben een diameter van 37 mm en worden aangedreven door het handgewonden uurwerk, kaliber 9R01 met een gangreserve van 192 uur. Wat neerkomt op 8 dagen. In contrast met deze hoge gangreserve staat de eveneens hoge accuratesse. De afwijking per maand bedraagt slechts 10 seconden per maand. De horloges hebben een waterdichtheid van 10 bar en worden geleverd op kroko band met 18 karaat roségouden of platina tripple-fold sluiting.

Het saffieren kastdeksel geeft zicht op het uurwerk en dan zien we een deel van het geheim waar het horloge zijn naam aan dank. Een uit één stuk gevormde zorgt voor de precieze positionering van elk wiel en maximaliseert  daarmee de efficiëntie van de overdracht van energie uit de vaten en reduceert de impact van schokken.  Gepolijste robijnen en geblauwde schroeven verfraaien het uit 307 onderdelen bestaande uurwerk. Ook kreeg de indicator voor de resterende gangreserve een plaats op de uit één stuk vervaardigde brug.

Leverbaar vanaf september.
Prijs: € 52.800
Meer informatie: Grand-seiko.com