Glashütte Original Sixties en Sixties Panorama Date

Deze Annual Editions juichen “Oranje boven!”

Glashütte Original Sixties en Sixties Panorama Date

Het verleden oprakelen, ook al is het een verleden dat zich afspeelde onder een communistisch juk, is in de horlogerie een goed idee. Glashütte Original gevestigd in een de oostelijke deelstaat Saksen haalt kleurrijke herinneringen boven aan de voormalige DDR met de Glashütte Original Sixties en Sixties Panorama Date.

In de jaren ’60 liepen en sliepen hippies in de Nederlandse parken. Ook werd er volop gedemonstreerd tegen de slepende oorlog in Vietnam en werd eer geluisterd naar beatmuziek in allerlei soorten en maten. Zo niet in de DDR dat, ik zou haast schrijven naar goed streberig Duits gebruik, nog strenger communistisch was dan de Sovjet Unie waarvan het feitelijk een vazalstaat was. Zoiets als roomser dan de paus, maar dan roder dan Nikita Chroesjtsjov. De communistische staatstructuur stond natuurlijk geen particulier bedrijven toe en dus werden de horlogemerken in Glashütte in 1951 in één groot staatbedrijf gestopt, de Volkseigener Betrieb Glashütter Uhrenbetriebe (GUB). Deze GUB had de taak om de DDR en later ook andere landen van het Warschau Pact te voorzien van horloges. Ook naar de Bondsrepubliek Duitsland werden grote hoeveelheden polshorloges geëxporteerd.

Glashütte Original Sixties en Sixties Panorama Date

Zo groovy als deze oranje Sixties Annual Edition waren de zestiger jaren in de DDR helemaal niet

Oude methodes, oude machines

De Glashütte Original Sixties en Sixties Panorama Date in Fierce Orange zijn Annual Editions met een wijzerplaat en een kastvorm die teruggrijpen op de jaren ’60. Vorig jaar werd de groene variant van de Sixties gepresenteerd, maar na een jaar is het tijd voor wat nieuws; oranje. De twee nieuwe Sixties wijken niet af van de vorige versies. Het horloge is geïnspireerd op modellen die tijdens het DDR-tijdperk door GUB werden gemaakt. De gekleurde wijzerplaat is de ster van de show. En niet eens alleen door de intense kleurgradaties. De textuur van de wijzerplaat is net zo fascinerend. Glashütte Original maakt die wijzerplaat in verschillende stappen. De structuur wordt in de wijzerplaat geperst op dezelfde manier en met dezelfde machine waarop dat 50 jaar geleden werd gedaan. Het reliëf ontstaat doordat er 60 ton druk wordt uitgeoefend op de wijzerplaat.

Glashütte Original Sixties en Sixties Panorama Date

Heel veel elementen uit de zestiger jaren te zien bij de Glashütte Original Sixties Panorama Date Annual Edition

Gebogen, gegalvaniseerd, geverfd en gebrand

Na het stampwerk volgt delicatere arbeid. De wijzerplaten worden gebogen, gegalvaniseerd en van verschillende lagen verf voorzien. De kleuren die aangebracht worden hebben een metalige glans en ook nog eens kleurgradaties die uitmonden in zwart. Dat gebrande effect ontstaat doordat de geverfde wijzerplaten worden verwarmd. Zijn ze eenmaal afgekoeld worden de diamantvormige indexen in de wijzerplaat gesneden waardoor het metaal onder de geverfde en gebrande laag contrastrijk wordt onthuld.

Heel veel elementen uit de zestiger jaren te zien bij de Glashütte Original Sixties Panorama Date Annual Edition

De Glashütte Original Sixties en Sixties Panorama Date kameraadschappelijk zij aan zij

Glashütte Original Sixties en Sixties Panorama Date

Glashütte Original Sixties en Sixties Panorama Date

Het automatische manufactuurkaliber 39-47 uit de Sixties Panorama Date

De oranje jaaredities van 2019 zijn de Sixties Annual Edition Fiery Orange met een 39 mm stalen kast die volledig is gepolijst en de 42 mm Sixties Panorama Date Annual Edition Fiery Orange. In het meest eenvoudige model tikt het manufactuurkaliber 39-52 met een tikfrequentie 4Hz en 40 uur gangreserve. Door een fraai gebold saffierglas aan de achterzijde is het automatische uurwerk te bewonderen. Het tweede oranje horloge is iets gecompliceerder. De Annual Date heeft een grote datumaanduiding wat door Glashütte Original al sinds jaar en dag Panorama Date wordt genoemd. De witte cijfers op twee aparte schijven met een zwarte achtergrond zijn fraai geïntegreerd ij de zwarte buitenzijde van de wijzerplaat. Onder de wijzerplaat tikt het automatische manufactuurkaliber 39-47 met 40 uur gangreserve.

De Glashütte Original Sixties en Sixties Panorama Date Annual Edition in vurig oranje zijn binnenkort verkrijgbaar bij de Glashütte Original Boutiques en geselecteerde verkooppunten als de Tourbillon Boutique in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat. De basisvariant kost 6.300 euro en voor de Panorama Date is een prijs van 7.800 euro bedacht.

Voor meer informatie over de kleurrijke Sixties: www.glashuette-original.com