DeWitt Academia Skeleton

Complexe wiskundige structuren en ruitenwissers

DeWitt Academia Skeleton

Met de DeWitt Academia Skeleton presenteert het kleine horlogehuis met roots die teruggaan tot Napoleon Bonaparte, opnieuw een originele complicatie. Over de Academia Endless Drive met zijn wormschroef schreven we al eerder. Nu is het de beurt aan een horloge dat is gebaseerd op een complexe wiskundige structuur.

Misschien is het een goed idee om als eerste Jérôme de Witt aan het woord te laten. Hij kan de DeWitt Academia Skelton het beste zelf van tekst en uitleg voorzien.

Met de DeWitt Academia Skeleton presenteert horlogemaker een nieuw uurwerk dat op technisch vlak de grenzen opzoekt zonder tegelijkertijd de esthetiek uit het oog te verliezen. Complicaties bouwen die behalve op micro-mechanisch niveau verbijsteren, maar ook een streling voor het oog zijn, worden minder vaak gebouwd. De herkenbare, krachtige lijnvoering van DeWitt is goed terug te zien in de afwerking en decoratie van de kast maar ook in het geskeletteerde handopwinduurwerk.

Draaiend differentieel

Aan de basis van het uurwerk staat een zeer complexe wiskundige structuur. Het gangreserve-systeem is gebaseerd op het satellietprincipe dat al werd getoond in het Tourbillon Differentiel-model, dat in 2005 een innovatieprijs won op de Grand Prix de l’Horlogerie de Genève. De gangreserve wordt aangegeven door een pijl in een opengewerkte subdial tussen 1 en 2 uur. De pijl is gemonteerd op een differentieel dat constant draait. De gangreserve gaat tot 110 uur en dat wordt mogelijk gemaakt door een dubbele veerton.

Als een wedstrijdzwemmer bij het keerpunt

De geskeletteerde wijzerplaat van de DeWitt Academia Skeleton in close-up

De geskeletteerde wijzerplaat van de DeWitt Academia Skeleton in close-up

Wie de gangreserve-aanduiding al fascinerend vindt, zal helemaal onder de indruk zijn van de bi-directionele seconden op 7 uur. De secondewijzer verandert van richting na 30 seconden dankzij een ontkoppelend versnellingssysteem. Dat systeem doet de wijzer als een wedstrijdzwemmer op een keerpunt razendsnel in tegenovergestelde richting bewegen. De seconden worden daarom aangegeven in twee verschillende richtingen. Het mechaniek in het uurwerk is gebaseerd op een mechaniek dat in auto’s wordt gebruikt. Namelijk de techniek van ruitenwissers die constant heen en weer bewegen om het volledige oppervlak van de voorruit schoon te maken.

Om deze onorthodoxe elementen optimaal voor het voetlicht te brengen heeft de DeWitt Academia Skeleton verschillende tinten zwart en goud in het geskeletteerde uurwerk. Het leidt tot een harmonieuze esthetiek. Grote zorg en aandacht is besteed aan de kwaliteit van de handgemaakte uurwerkonderdelen en de afwerking daarvan.

263 onderdelen en 42,5 mm

Het geskeletteerde handopwinduurwerk bestaat uit 263 onderdelen dat is gehuisvest in een nieuwe Academia-kast met een diameter van 42,5 mm. Roségoud en rubber vormen de kenmerkende zuilen van deze DeWitt-kast. De hoogte van de kast is een bescheiden 10,3 mm. Op de achterkant van de kast onthult het saffierglas de tandwielen met reliëf die zorgen voor optisch volume en perspectief. Voor meer informatie: www.dewitt.ch