Niets is zo nauwkeurig als een atoomklok. Een atoomklok is echter ook niet om de pols te dragen. Alleen door een horloge met een atoomklok te laten communiceren kan de atoomprecisie op een polshorloge worden overgebracht. De Urwerk AMC eert Breguet door een atoomklok en een polshorloge met elkaar te verbinden.
De werelden van Abraham-Louis Breguet (1747-1823) en het in 1997 opgerichte Urwerk lijken in eerste instantie in andere universums te bestaan. Maar de klassieke meester en het avantgardistische merk van ontwerper Martin Frei en horlogemaker Felix Baumgartner hebben meer met elkaar gemeen dan gedacht. Zowel Breguet als Urwerk bewegen zich graag op totaal nieuw terrein. Breguet vond bijvoorbeeld de tourbillon uit om de zwaartekracht te bestrijden. Urwerk maakte naam met horloges voorzien van een zeer originele satelliet-complicatie en een zwervende urenweergave; creaties die ook niets met zwaartekracht te maken willen hebben.
Gekoppelde precisie
De vergelijking tussen Breguet en Urwerk houdt niet op met het tarten van de zwaartekracht. Ook een streven naar perfecte precisie is iets wat beide namen bindt. Zowel letterlijk als figuurlijk. De Urwerk AMC eert Breguet en gaat verder waar de horlogemeester ophield. Dat behoeft enige uitleg. Breguet bouwde eind 18e eeuw een klok waarin een zakhorloge kon worden geplaatst, de Sympathique. De klok was de solide, zeer precieze basis, het zakhorloge werd aan het einde van de dag in de klok geplaatst en vervolgens werd het draagbare tijdsinstrument door de klok opgewonden en gelijkgesteld met de klok. Alsof je een mobiele telefoon ’s avonds aan de stroom legt… De Urwerk AMC werkt net als de Sympathique, maar dan met de modernste techniek die voor handen is.
Twee zielen, één gedachte
Bij het creëren van de AMC-klok en -horloge heeft Urwerk twee totaal verschillende werelden fysiek met elkaar verbonden. De elektronica van de atoomklok en de mechanica van het uurwerk in een haute horlogerie polshorloge. De AMC is een unieke machine die een stap vooruit is in de evolutie van de chronometrie. De AMC bestaat uit atomaire en mechanische systemen en brengt die samen in een hybride-concept; de atoomklok reguleert het mechanische horloge wanneer deze met elkaar worden verbonden, precies zoals Breguet het ook ooit had bedacht. Het mechanische uurwerk met zijn balans, balansveer en raderwerk versmelt wanneer gekoppeld, met een atoomklok, de modernste tijdregistratietechnologie anno 2019.
Een afwijking van minder dan 1 seconde in 317 jaar
De basis, de Atomolith, is een glanzende machine met digitale tijdsaanduiding die oogt als een onderdeel uit een buitenaards ruimtevoertuig. Deze aluminium atoomklok weegt 35 kilo, meet 45 cm x 30 cm x 18 cm en is de tijdreferentie. De klok, ontwikkeld in samenwerking met SpectraTime, gebruikt ionen van rubidium. Ondanks dat zelfs atoomtijd niet helemaal onaantastbaar is, wordt een afwijking van minder dan 1 seconde in 317 jaar gegarandeerd. Het tweede deel is het mobiele gedeelte, een puur mechanisch polshorloge. Het horloge heeft een docking-systeem in de klok en wanneer gekoppeld, wordt deze gesynchroniseerd met de basiseenheid, via een complex systeem. Dat systeem neemt het tijdsverschil tussen de twee waar om vervolgens het mechanische uurwerk aan te passen aan de atoomtijd.
Net als een pacemaker
Het AMC-horloge heeft een uurwerk dat tikt met 28.800 vibraties per uur. De atoomklok kan zelfs de mechanische oscillator aanpassen door rekening te houden met eventuele minuscule veranderingen in temperatuur, luchtdruk of vochtigheid. Deze micro-aanpassingen hebben, wanneer ze regelmatig worden uitgevoerd, het effect van een pacemaker op het hart van een mechanische uurwerk. Na verloop van tijd wordt de mechanische ‘hartslag’ samengevoegd met die van de atoomklok.
De AMC is de eerste van 3 soortgelijke tijdmachines
Urwerk werkte maar liefst 10 jaar aan de ontwikkeling en realisatie van de AMC en dat reflecteert in de prijs van ongeveer 2,8 miljoen euro. De AMC is een van de drie gecompliceerde edities die tussen nu en het jaar 2020 zullen worden onthuld. Abraham-Louis Breguet had het vast en zeker allemaal graag meegemaakt.
Voor meer informatie: www.urwerk.com