Oris Dive Control Limited Edition

Een veilige keuze in 51 mm zwart DLC titanium

Oris Control Limited Edition

Dat Oris sterk onder water is, bewijst het horlogehuis keer op keer. Nu weer met de tot 500 stuks gelimiteerde Oris Dive Control Limited Edition, een 51 mm duiker in zwart DLC gecoat titanium. Opmerkelijk is het gepatenteerde Rotation Safety System (RSS).

Bij Oris hebben ze de populaire, retro-modieuze Sixty-Five in allerlei variaties in de collectie, maar ook voor een serieuze duiker draait het horlogehuis uit Hölstein de hand niet om. De nieuwste, zeer serieuze duik-pro heet Oris Dive Control Limited Edition. De basis van deze ‘duiker’ is een 51 mm kast gemaakt van lichtgewicht Grade 2 titanium dat is voorzien van een krasbestendige, zwarte DLC-coating. De twee poussoirs vertellen de oplettende lezer/kijker dat het duikhorloge voorzien is van een chronograaffunctie. Op 12 uur is een 60-minutenteller geplaatst, de uren zijn af te lezen op 6 uur en de seconden worden door de centrale gele wijzer aangegeven. Goed zichtbaar geel duikt overal op in de Oris Dive Control Limited Edition om goede afleesbaarheid te garanderen.

Een leven onder water

Oris Dive Control Limited Edition

Durfal Oris Roman Frischknecht is een professionele duiker en dus is zijn horloge dat ook

De Oris Dive Control Limited Edition is ontwikkeld in samenwerking met Roman Frischknecht, een Zwitserse commerciële duiker die meestentijds diep onder water werkt. Frischknecht dacht mee over het door Oris ontwikkelde en gepatenteerde Rotation Safety System, of RSS, dat op elke ProDiver wordt gebruikt. Het systeem is ontworpen om de duikring tijdens een duik stevig op zijn plaats te vergrendelen. Oris gaat met het systeem een stap verder dan een uni-directionele duikring die alleen gedraaid hoeft te worden. RSS vergt extra handelingen om aan het toeval niets over te laten.

Oris Dive Control Limited Edition

Stap 1

Stap 1 is het activeren van het RSS door de bezel van zwart rubber omhoog te tillen. Hierdoor opent het slot van de zwarte keramische ring met daarop de minuten. Door deze beweging wordt een gele rand zichtbaar.

Oris Dive Control Limited Edition

Stap 2

Stap 2 is het instellen van de duiktijd wanneer de gele rand zichtbaar is. De rubber rand kan nu tegen de klok in gedraaid worden en het getal kan geplaatst worden tegenover de gekozen duiktijd met de minutenwijzer.

Oris Dive Control Limited Edition

Stap 3

Stap 3 is het veilig vastzetten van de duikring door deze naar beneden in de juiste positie te drukken totdat een klik voel- en hoorbaar is. Nu kan er veilig gedoken worden zonder zorgen over het eventueel verdraaien van de duikring die tot veranderende situaties kan leiden – een duikring die per abuis met de klok mee zou verdraaien, heeft een langere aangegeven duiktijd tot gevolg en dat kan op grote diepte tot levensgevaar leiden.

Behalve RSS natuurlijk ook een heliumventiel

Oris Dive Control Limited Edition

Lijkt wel wat op Bumblebee uit Transformers deze Oris Dive Control Limited Edition met gele band

De Oris Dive Control Limited Edition is gelimiteerd tot 500 stuks en heeft behalve RSS natuurlijk ook een heliumventiel aan boord. Frischknecht leeft tijdens een saturatieduik namelijk in een heliox-atmosfeer die bestaat uit 16% zuurstof en 84% helium. Heliumatomen zijn kleiner dan zuurstofatomen en kunnen een horlogekast binnendringen. Zonder een heliumventiel om deze gasdeeltjes weer vrij te laten, kunnen deze een horloge beschadigen wanneer de duiker weer onder normale luchtdruk komt. Andere belangrijke eigenschap is de waterdichtheid tot 1.000 meter oftwele 100 bar. Om zeker te zijn werd de Oris Dive Control Limited Edition getest met 125 bar druk (dat is dus 25% meer dan wordt gegarandeerd!) en dat leverde geen problemen op.

Extra groot met een reden

Op een kilometer diepte is weinig te zien. De zee is op deze diepte koud, vijandig en donker. Vandaar dat de 51 mm Oris Dive Control Limited Edition een extra grote wijzerplaat heeft gekregen met felle kleuren. Oplichtende kleuren. De wijzers, uur-markeringen en nul-markering op de ring zijn allemaal gevuld met veel Super-LumiNova. Contrastrijke gele details zijn gebruikt om kritieke informatie aan te geven; geel is namelijk een van de meest zichtbare kleuren onder water.

Technische informatie Oris Dive Control Limited Edition:

Kast: 51 mm, Grade 2 titanium, zwart DLC gecoat, geschroefde kroon en poussoirs, waterdicht tot 100 bar/1000 meter

Duikring: keramiek, rubber, Rotation Safety System (RSS)

Glas: tweezijdig gebold en ontspiegeld saffierglas

Uurwerk: Oris Cal. 774, basis SW 500. Automatische opwinding, Ø 30.00 mm, 48 uur gangreserve, tikgetal 4 Hz / 28.800 vibraties per uur

Functies: Centrale wijzers voor uren, minuten en seconden (chronograaf).  30 minuten en 12 uren teller, datumvenster

De Oris Dive Control Limited Edition wordt geleverd met een zwarte rubber band voorzien van titanium vouwsluiting met fijnafstelling en in een waterdichte box waarin ook een tweede, gele rubber band te vinden is. Gereedschap om de banden te wisselen is ook aanwezig. De prijs ligt rond de 4.900 euro.

Oris Dive Control Limited Edition

Natuurlijk komt Oris Dive Control Limited Edition in een waterdichte box waarin ook een extra band in opvallend geel is te zien

Voor meer informatie: www.oris.ch