Vorig jaar toonde Audemars Piguet tijdens de SIHH het dunste eeuwigdurende kalenderhorloge ter wereld. Maar dat was ‘slechts’ een prototype. Nu is dat prototype in iets gewijzigde vorm in productie gegaan. En de Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin pakt daarom nu officieel een prestigieus wereldrecord.
Met een kast van 6,3 mm hoogte is de nieuwe Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin (ref. 26586IP.OO.1240IP.01) ’s werelds dunste automatische eeuwigdurende kalender. Dat wereldrecord kan alleen worden behaald door in die kast een zeer bijzonder en vooral zeer dun uurwerk te plaatsen. Het kaliber 5133 dat AP gemaakt heeft, is2,89 mm hoog. En dat is dus inclusief een full-size rotor. Geen micro-rotor en ook geen perifere rotor, maar een traditionele rotor die bovenop het uurwerk ligt.
Om in de juiste sfeer te komen, beginnen we met een typisch AP-filmpje. Wat we daarmee bedoelen? Zet het geluid maar wat harder en je weet precies wat we bedoelen.
Kaliber 5133 werkt ruimtebesparend
Goed, de kern van de Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin is dus het ultradunne uurwerk. Een traditionele eeuwigdurende kalender is een gelaagde constructie. Om een ultradunne 2,89 mm hoogte te kunnen bereiken, zijn de eeuwigdurende kalenderfuncties die gewoonlijk op drie niveaus zijn gerangschikt, samengevoegd tot één enkele laag. Dit leidde tot de ontwikkeling van twee gepatenteerde innovaties. Ten eerste is de einde-van-de- maand nok geïntegreerd in het datumwiel. En de nok van de maand is gecombineerd met het maandwiel. Door losse componenten samen te brengen, is ruimte bespaard. Bovendien is de geometrie van elke component geoptimaliseerd. Hierdoor wordt de assemblagetijd van het gecompliceerde kaliber 5133 flink teruggebracht.
Weg met het Grande Tapisserie!
Wie naar de wijzerplaat kijkt van het nieuwe model en vervolgens naar de Royal Oak RD#2 ziet een duidelijk verschil. Het concepthorloge heeft een voor een Royal Oak zo herkenbare “Grande Tapisserie”-wijzerplaat en de productieversie heeft een gesatineerd blauw exemplaar zonder reliëf. Bovendien zijn de dag-, datum- en maand-subdials vergroot voor optimale leesbaarheid, terwijl de dag- en nachtaanduiding op 8 uur nu hetzelfde is vormgegeven als de schrikkeljaarindicatie op 4 uur.
Afwisselend titanium en platina
De Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin is een duidelijke evolutie van het oorspronkelijke 950 platina Royal Oak RD#2 en wijkt eigenlijk maar minimaal af. Gelukkig maar want dat horloge zorgde voor vervoering onder kenners en verzamelaars. De combinatie van titanium en 950 platina voor een elegante look en een aanzienlijk lichter gevoel op de pols dan het prototype. De kast en band zijn afwisselend gesatineerd en gepolijst voor een subtiel spel met het licht. Hierdoor is het eigenlijk niet mogelijk te zien wel gedeelte van titanium en welk van platina is gemaakt. We zullen het maar verklappen; de kast is van titanium, de lunette van platina, de kroon weer van titanium, en de band is samengesteld uit gesatineerde titanium en gepolijste platina schakels.
Dunner én gecompliceerder
Nog even voor de beeldvorming. Met een dikte van 6,3 mm is de Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin dunner dan elke Royal Oak die momenteel in productie is. Inderdaad, dunner dan de “Jumbo” en zelfs dunner dan de damesversie met een quartz uurwerk. En véél gecompliceerder bovendien.
Voor meer informatie over de Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin en de andere leden van de Royal Oak-familie: www.audemarspiguet.com