Christiaan van der Klaauw imponeert met Real Moon Tides horloge

Al meer dan veertig jaar worden er in Friesland klokken, en al meer dan twintig jaar horloges met astronomische complicaties gemaakt in het atelier van Christiaan van der Klaauw. Dit jaar presenteerde de horlogemaker uit Heerenveen in Bazel de Real Moon Tides. Het horloge maakt deel uit van de al bestaande Real Moon horloge collectie. Naast een roterende miniatuur maan toont het horloge een complicatie van de eb en vloed getijden op een manier die nog nooit eerder gepresenteerd is in een mechanisch horloge.

Christiaan-van-der-Klaauw-Real-Moon-Tides-CKRS3324 steel 3DIn de Real Moon Tides is de periodieke wisseling van de waterstand duidelijk te zien. De getijstroom treedt op aarde op als gevolg van de zwaartekracht die wordt uitgeoefend door de maan, de zon en de rotatie van de aarde. Er zijn meerdere soorten getijden. In de meeste locaties is dat het ‘dubbeldaags maansgetij’. Deze complete cyclus van eb en vloed is ongeveer 12 uur en 25 minuten en 14 seconden. Op het nieuwe horloge schuiven de golven omhoog en omlaag in een venster. Op de 6 uurs positie bevindt zich de unieke roterende, driedimensionale maan die de werkelijke maanfase aangeeft.

Christiaan-van-der-Klaauw-Real-Moon-Tides-CKRS1124 roseDe in eigen atelier met de hand vervaardigde 3D miniatuur maan geeft de maanstand zo precies aan, dat de afwijking slechts 1 dag per 11.000 jaar bedraagt. Het is daarmee de meest accurate 3D maanfase ter wereld die ooit in een mechanisch uurwerk is opgenomen.
Christiaan-van-der-Klaauw-Real-Moon-Tides-Real Moon rose rotorZoals bij elk Christiaan van der Klaauw horloge is de signatuur van de ontwerpers duidelijk te zien, in de ronde kastvorm, de uurindexen boven een denkbeeldige horizon en een transparante saffierglazen achterzijde met een fraai gedecoreerde rotor. Het uurwerk is een automatisch CVDK7383 uurwerk uit eigen huis met dubbele veerton voor 96 uur gangreserve.

Prijs: in staal (CKRS3324) € 27.950; in roségoud (CKRS1124) € 40.650

Kijk voor meer informatie op www.klaauw.com