Bovet begeeft zich op een hellend vlak

met de Récital 27 met 3 tijdzones en maanfase

Bovet begeeft zich op een hellend vlak

Je zou het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar Bovet begeeft zich op een hellend vlak met de Récital 27. Het horloge met 3 tijdzones en maanfase heeft namelijk een titanium of roségouden kast die schuin oploopt op de pols. Voor de ergonomie en om eens wat anders dan anderen te doen.

Wie aan Bovet denkt, ontkomt niet aan het beeld van weelderig uitgevoerde, vaak zeer gecompliceerde horloges die een klein en soms een groot fortuin kosten. De kleine manufactuur wordt geleid door de eigenzinnige Pascal Raffy die de naam Bovet tot grote hoogte wil laten stijgen. En dat doet hij met succes want vorig jaar won het de hoofdprijs van de Grand Prix d’Horlogerie de Genève, de “Aiguille d’Or”, met de Récital 22 Grand Récital. Geen misselijke onderscheiding en indrukwekkend in een wereld waar ook de traditionele giganten als Patek en Vacheron actief zijn.

Bovet begeeft zich op een hellend vlak

Bovet begeeft zich op een hellend vlak

De Récital 27 met 3 tijdzones, maanfase en 7 dagen gangreserve

Bij Bovet houden ze wel van anders. van multifunctionaliteit want de “Monsieur Bovet” is een pols-, zak- en bureauhorloge in één. Bovendien is het horlogehuis niet bang af en toe een designrisico te nemen. De Shooting Star Tourbillon uit 2016 was de eerste Bovet met een opvallend vormgegeven niet vlakke kast. Bovet begeeft zich op een hellend vlak met de nieuwe Récital 27 die, net als de Shooting Star, een schuin oplopende kast heeft. Deze kenmerkende, hellende kast, geïnspireerd op en vormgegeven als een schuin opgestelde schrijftafel is opvallend én functioneel. Het ingenieuze idee maakt het mogelijk om de verschillend functies met voorrang aan de drager te tonen. Een deel van de beweging die gemaakt moet worden om het horloge af te lezen is immers al door het horloge gedaan.

De ergonomie van een oude MBW 3-serie, maar dan anders

De hellende kast die naar de drager gekeerd is doet ook denken aan de BMW 3-serie (E30) die van 1982 tot 1994 werd gebouwd. Het dashboard van de auto was zo gevormd dat het als het ware om de bestuurder heen bewoog. Het leverde een cockpit op die zowel ergonomisch als geborgen werkte. Heel anders dan de vlakke rechte lijnen die BMW daarna meende te moeten implementeren. Weg cockpit-gevoel. Maar we dwalen af, terug naar de Récital 27. Met een filmpje.

 

Symbolisch aantal tijdzones

Dat de Récital 27 drie tijdzones weergeeft is niet zonder symboliek. Sinds de oprichting van Bovet in 1822 is het horlogehuis namelijk actief geweest in verschillende tijdzones. Tijdens de oprichting ware de gebroeders Bovet al aanwezig in Zwitserland, Londen en China, oftwel 3 tijdzones. Heden ten dage is het voor kosmopolieten en globetrotters gewoon handig om verschillende tijdzones in één horloge te hebben. Het verhaal van de broers is een leuke anekdote voor aan de bar wanneer er naar het opvallende horloge om de pols gevraagd wordt.

Steden naar wens

De lokale tijd wordt op de Récital 27 logisch en centraal weergegeven. De secundaire tijdzones zijn op 3 en 9 uur geplaatst. In elk van de secundaire tijdzones worden uren en minuten en een dag / nacht-indicator voorkomt verwarring tussen ochtend en middag. Ten slotte geeft een diafragma de naam weer van een stad die overeenkomt met de tijdzone die wordt aangegeven door de wijzers. Desgewenst kunnen de namen van de steden worden aangepast. Door het intuïtieve systeem van correctors kunnen de drie tijdzones afzonderlijk worden ingesteld tijdens het aanpassen voor zomer- of winteruren.

Bovet begeeft zich op een hellend vlak

Natuurlijk tikt in de Récital 27 een zeer gecompliceerd manufactuurkaliber

Visueel vermaak

Het oppervlak van de maanfaseschijf is gegraveerd om het maanoppervlak te simuleren. Voor verhoogd realisme en visueel vermaak zijn de onderste delen van de miniatuurmaan gevuld met Superluminova. Het manufactuurkaliber dat de maanfase aandrijft, vereist slechts eenmaal per 122 jaar een kleine correctie. De gangreserve van het fraai afgewerkte handopwind-uurwerk is 7 dagen en de stand van de energievoorraad is op de achterzijde af te lezen. De Récital 27 is verkrijgbaar in glanzend titanium of roségoud en van beide materialen worden slechts 60 stuks gebouwd. De prijs is op aanvraag.

Bovet begeeft zich op een hellend vlak

De Bovet Récital 27 oogt rond en plat, maar is dat niet

Voor meer informatie: www.bovet.com