Cyrus Klepcys Vertical Skeleton Tourbillon

Met een brug en een tourbillon in het midden

Cyrus Klepcys Vertical Skeleton Tourbillon

Grote man achter de horloges van het in 2010 opgerichte Cyrus is Jean-François Mojon. Deze horlogemaker wil met zijn creaties oude complicaties een nieuwe invalshoek geven. En met de Cyrus Klepcys Vertical Skeleton Tourbillon is hij een soort van bruggenbouwer.

De Cyrus Klepcys Vertical Skeleton Tourbillon is een horloge met twee helften met een tourbillon in het midden. Een verticale tourbillon en dat zie je niet vaak. De kooi van de tourbillon is in het midden van de wijzerplaat geplaatst op een verticale as in een hoek van 90 graden. Deze hoek is niet zomaar gekozen. Uit onderzoek van Jean-François Mojon en zijn technische team van Cyrus blijkt dat deze hoek ervoor zorgt dat de tourbillon-kooi bijna altijd in verticale positie staat wanneer het horloge om de pols zit. En dát optimaliseert de prestaties van het uurwerk.

Cyrus Klepcys Vertical Skeleton Tourbillon

Van opzij valt de verticale tourbillon het meeste op

Misschien is het goed om even te melden dat Mojon op zijn CV flink onder andere de zeer gecompliceerde Harry Winston Opus X heeft staan. Dat zijn uurwerkbedrijf Chronode heet en dat die manufactuur uit Le Locle ook voor MB&F en Czapek uurwerken produceert. Hij weet dus van wanten.

Retrograde en digitale aanduidingen

Behalve een zeer ongewone tourbillon heeft de Cyrus Klepcys Vertical Skeleton Tourbillon ook retrograde-aanduidingen voor de uren (links) en minuten. De digitale gangreserve-aanduiding is op 12 uur geplaatst. De zwarte DLC bol met een diameter van 5 mm geeft de dagen van de gangreserve van het horloge weer (1-4). Vanwege het ontbreken van een traditionele wijzerplaat en de geskeletteerde onderdelen is het aangezicht van het horloge behalve ongewoon ook nog eens zeer transparant.

Cyrus Klepcys Vertical Skeleton Tourbillon

De gebogen brug strekt zich uit van boven naar beneden met daartussen een tourbillon. Het geheel oogt als een miniatuurfabriek

Een brug van Leonardo Da Vinci

Meest in het oog springen is de grote gebogen brug. De vorm is geïnspireerd door een ontwerp van Leonardo da Vinci. De brug is fraai versierd en afgewerkt met afgeschuinde en gepolijste randen. Maar wat de brug vooral doet is optisch de bovenzijde van de kast met de onderzijde verbinden en het aangezicht splitsen. De gekromde dubbele lijn verdeelt de wijzerplaat harmonieus in twee gelijke delen, waardoor het gemakkelijker is om de retrograde uren en minuten af ??te lezen. Het driedimensionale micro-mechanische spektakel is geplaatst onder een 1,2 mm dik, koepelvormig saffierglas met anti-reflectieve coating.

Symmetrische decoraties en bouw

Cyrus Klepcys Vertical Skeleton Tourbillon

Het fraaie afgwerkte, zeer onorthodoxe uurwerk van de Klepcys Tourbilon Skeleton DLC

Elk onderdeel van het kaliber CYR625, met een dubbele veerton die 4 dagen gangreserve eruit perst, is zorgvuldig gebouwd en afgewerkt. Juist daardoor is ook de achterzijde van de Cyrus Klepcys Vertical Skeleton Tourbillon de moeite van het bekijken meer dan waard. Minder driedimensionaal dan de voorzijde, maar wel fraai symmetrisch. De tourbillon staat ook hier centraal. Maar de grijs gekleurde, gedecoreerde bruggen met een licht gebogen zonnestraalpatroon en een contrasterende, gesatineerde afwerking zijn ook spectaculair. Bovendien zorgen de twee veertonnen met het logo van Cyrus dat de achterzijde van het horloge het aangezicht heeft van een uil. Tenminste, dat zien wij erin.

Cyrus Klepcys Vertical Skeleton Tourbillon: 3 varianten die 5 keer worden gemaakt

De Cyrus Klepcys Vertical Skeleton Tourbillon is beschikbaar in 3 varianten waarvan steeds 5 exemplaren worden gebouwd: titanium met zwarte DLC-behandeling, in 4N roségoud en een tweekleurige versie in 4N roségoud met zwarte DLC titanium bezel. Met de kroon op 3 uur wordt de tijd ingesteld en het uurwerk opgewonden en door de kroon op 9 uur in te drukken kan het uur snel worden gecorrigeerd.

Tot slot nog een korte video die een indruk geeft van het onafhankelijk opererende, jonge horlogehuis Cyrus.

 

Voor meer informatie: www.cyrus-watches.ch