De onbekende gentleman van Bovet 1822

Bovet “Monsieur Bovet” is een pols-, zak- en bureauhorloge

Monsieur Bovet cover

Afgaande op bovenstaande kop lijkt het erop dat de Bovet “Monsieur Bovet” drie horloges in één is. Maar de onbekende gentleman van Bovet 1822 is zelfs vier horloges in één. De kast is namelijk aan twee zijden voorzien van een wijzerplaat. En die zogenaamde Amadeao-kast draait rond zijn lengteas en kan ook zonder band uit de voeten. Prettige kennismaking met een veelzijdige en gecompliceerde heer.

De gepatenteerde Amadeo-kast van Bovet 1822 – de basis van de “Monsieur Bovet” – is een ingenieus concept. Het maakt namelijk de transformatie van een polshorloge in een zakhorloge en zelfs een bureauhorloge/klokje mogelijk. Gereedschap is niet nodig. Verborgen poussoirs zorgen ervoor dat de band loskomt en de “Monieur Bovet” aan een ketting bevestigd kan worden en in de vestzak plaats kan nemen. Een scharnierende ring dient als ondersteuning wanneer het horloge als tafelklokje dienst moet doen.

Monsieur Bovet kan ook als zakhorloge gebruikt worden én als tafelklokje

Monsieur Bovet kan ook als zakhorloge gebruikt worden én als tafelklokje

Tegenovergestelde secondewijzers

De “Monsieur Bovet” komt in vele gedaanten. De basis is een 43 mm kast met daarin het kaliber 13BM09AI, een in eigen atelier gebouwd handopwinduurwerk waarin een balansveer schommelt die óók in eigen huis is gemaakt en dat is zeer bijzonder voor een klein horlogehuis. De tikfrquentie van het uurwerk is een gestage 21.600 en de gangreserve van de flink uit de kluiten gewassen veerton bedraagt een zeer degelijke 7 dagen. Meest opvallende eigenschap van het uurwerk is de aanduiding van de uren, minuten en seconden (co-axiaal voor de seconden) aan weerszijden van het horloge weer te geven. De meest opvallende technische prestatie is dat de twee seconderaderen in tegenovergestelde richting op dezelfde as draaien.

De Monsieur Bovet heeft twee wijzerplaten voor twee tijdzones en het horloge draait in de bandaanzet

De Monsieur Bovet heeft twee wijzerplaten voor twee tijdzones en het horloge draait in de bandaanzet

Technisch en klassiek

Op de ene wijzerplaat toon “Monsieur Bovet” de uit het midden geplaatste uren en minuten en het zeer symmetrisch opgebouwde uurwerk. De seconden worden op 6 uur aangegeven door een drievoudige wijzer. Naast de guilloché-wijzerplaat toont de gangreserve-indicator hoeveel energie er nog zit in het 7-daagse uurwerk. Geblauwde schroeven, afgeschuinde randen en flink wat Geneefse strepen geven het duidelijk zichtbare uurwerk een haute horlogerie-uitstraling en -kwaliteit. De andere zijde van de “Monsieur Bovet” toont het klassiekere gezicht van het horloge. De Romeinse cijfers op de glanzende wijzerplaat en zeer klassieke wijzers daarboven zijn ingetogen traditioneel.

Om de pols of in de vestzak

De kast meet 43 mm maar door de bijzondere bandaanzet lijkt het horloge groter dan het is. Het draagt ook iets groter, maar zeker niet oncomfortabel. Wie toch wat meer polsvrijheid wil, ontdoet het horloge snel en eenvoudig van de band, bevestigt de zilveren ketting en stopt “Monsieur Bovet” in de vestzak.

Monsieur Bovet in roségoud

Monsieur Bovet in roségoud

Ga voor meer informatie naar www.bovet.com