Kunstzinnig Movado is nog altijd in beweging

Een kloddertje hier en een kloddertje daar

De grootste ster in de Movado-collectie werd geboren in 1947. De Amerikaanse kunstenaar Nathan George Horwitt ontwierp de minimalistische wijzerplaat met slechts een stip op 12 uur. De stip staat voor de zon op het middaguur. Om de voortdurende relatie van Movado met beeldende kunst te onderstrepen, organiseerde het merk onlangs een ‘paintjam’ in Londen. En wat blijkt? Kunstzinnig Movado is nog altijd in beweging. Horloge.info schilderde mee.

Movado – Esperanto voor ‘altijd in beweging’- werd opgericht in 1881. Het bedrijf groeide snel en kreeg veel respect, maar het was pas toen Movado Nathan George Horwitts minimalistische wijzerplaat ontwerp uit 1947 in 1962 begon te gebruiken, dat het horlogehuis echt uniek werd. Met een authentieke artistieke stijl die nog nooit was vertoond, creëerde Horwitt een icoon. The Museum Watch dat een verdiende een permanente plek in het Museum of Modern Art in New York. Het museumhorloge is nog altijd Movado’s meest herkenbare product. Tegenwoordig is de wijzerplaat, die wordt geprezen vanwege de puurheid van het ontwerp, in vele varianten in verschillende Movado-modellen terug te vinden. Het idee van Horwitt – de stip representeert de zon op zijn hoogste punt om 12 uur in de middag – is anno 2018 in de collecties van vele prominente musea over de hele wereld te bewonderen.

Warhol en consorten

De invloed van kunst en de connectie met kunstenaars neemt bij Movado een belangrijke plaats in. Het begon met Horwitt en werd in de jaren ’80 overgenomen door een wereldberoemde Pop Artist. Andy Warhol startte in 1983 met ‘The Movado Artists Series’, waarbij hij het polshorloge als een kunstmedium gebruikte. Makers van enkele unieke horlogeontwerpen zijn Yaacov Agam met zijn “Rainbow”, de beroemde Franse schilder Arman met “The Colour of Time”, de Amerikaanse kunstenaar James Rosenquist met het “Elapse” -horloge. De Movado-collectie bevat ook het Max Bill-horloge “Bill-time”, “Children of the World” van Romero Britto en “Starring the Star” van Kenny Scharf.

Kunst voor elke dag, de Movado 1881 Automatic

Movado 1881 Automatic in roségoud PVD met zichtbodem

Movado 1881 Automatic in roségoud PVD met zichtbodem

De 1881 Automatic is al enige jaren aanwezig in de collectie van Movado. De 1881 Automatic is een modern horloge met een traditioneel mechanisch element en de hier getoonde 39,5 mm variant is een elegante ‘dress watch’ met een kast in roségoud PVD. De wijzerplaat met zonnestraalmotief heeft een fijne structuur en opgelegde urenindexen. Natuurlijk mag de karakteristieke Movado stip/zon op 12 uur niet ontbreken. Het betrouwbare ETA 2824-2 uurwerk met automatische opwinding is te zien door een zichtbodem. De band van kalfsleer heeft een structuur en de gesp is net als de kast van staal met een laag roségoud PVD. De 1881 Automatic die ook opvalt door de zwaardvormige uren- en minutenwijzer kost rond de 1.000 euro.

Voor meer informatie: www.movado.com