Bell & Ross BR-X1 Chronograph Sapphire Tourbillon

Gecompliceerde transparantie

Bell & Ross BR-X1 Chronograph Sapphire Tourbillon

Transparantie is goed, het maakt dingen duidelijk, het zorgt ervoor dat zaken eenvoudiger te begrijpen zijn. Tenminste, dat is de bedoeling. De Bell & Ross BR-X1 Chronograph Sapphire Tourbillon doet eigenlijk precies het tegenovergestelde. Het saffieren horloge toont in één oogopslag hoe gecompliceerd het is en dat een tweede, misschien zelfs wel een derde en vierde blik, noodzakelijk zijn om het horloge goed te kunnen doorgronden.

Bell & Ross is al een tijdje aan het werk met saffier. Dan bedoelen we natuurlijk niet het saffierglas waardoor je kijkt naar de wijzerplaat en de wijzers, maar naar de edelsteen saffier als materiaal om een kast uit te houwen. De opvallende Bell & Ross BR-X1 Chronograph Sapphire Tourbillon is een saffieren meesterwerk met een geskeletteerd uurwerk. Het model wordt in een oplage van zes stuks gemaakt en drie ervan zijn zowel doorzichtig als gekleurd. Zwart, goud en blauw om precies te zijn.

Keihard korund

De zwarte variant van de transparante Bell & Ross BR-X1 Chronograph Sapphire Tourbillon

De zwarte variant van de transparante Bell & Ross BR-X1 Chronograph Sapphire Tourbillon

De avantgardistische instelling van Bell & Ross is al zichtbaar sinds het Franse merk een cockpitinstrument ombouwde tot polshorloge. De BR-01 is het oer-horloge van het merk en de vierkante basis is nog steeds zichtbaar in de nieuwe Bell & Ross BR-X1 Chronograph Sapphire Tourbillon. De instrumentale basis van staal is verruild voor saffier, de bijzonder moeilijk te bewerken edelsteen. De officiële naam van saffier is korund. Korund is het tweede hardste materiaal op aarde, na de diamant en dus ook bijna onmogelijk te bekrassen.

Saffieren kopzorgen

Detail van de kastconstructie van de zwarte De zwarte variant van de transparante Bell & Ross BR-X1 Chronograph Sapphire Tourbillon

Detail van de kastconstructie van de zwarte De zwarte variant van de transparante Bell & Ross BR-X1 Chronograph Sapphire Tourbillon

De hardheid van saffier bezorgt de makers van horlogekasten kopzorgen. Voordat uit een massief blok saffier een kast ontstaat, gaan daar heel wat verspaning-, slijp- en polijstcycli aan vooraf. En alleen de meest ervaren vakmensen slagen erin een bruikbare horlogekast te maken van saffier. De kast van de Bell & Ross BR-X1 Chronograph Sapphire Tourbillon wordt gemaakt van vijf zorgvuldig vervaardigde blokken saffier voordat ze met extreme precisie worden geassembleerd door ze met schroeven aan elkaar te verbinden.

Transparante verwijzingen

Het blauw van de Detail van de kastconstructie van de zwarte De zwarte variant van de transparante Bell & Ross BR-X1 Chronograph Sapphire Tourbillon verwijst naar historische uurwerkmakerij

Het blauw van de Bell & Ross BR-X1 Chronograph Sapphire Tourbillon verwijst naar historische uurwerkmakerij

De transparante kast van de Bell & Ross BR-X1 Chronograph Sapphire Tourbillon biedt een ongehinderd zicht op het geskeletteerde chronograafuurwerk met zijn zwevende veerton en natuurlijk de tourbillon. De zwarte variant is een knipoog naar de instrumentenborden in vliegtuigen, de gouden versie van de Bell & Ross BR-X1 Chronograph Sapphire Tourbillon is als een juweel en het blauwe model is een verwijzing naar het traditionele uurwerkmakerij waarin bijvoorbeeld geblauwde wijzers werden gebruikt. De band is ook transparant, maar de prijs is op aanvraag en dus eigenlijk helemaal niet transparant.