Jaeger-LeCoultre Polaris Geographic WT

Gelimiteerd in zwart en blauw

aeger-LeCoultre Polaris Geographic WT

Een nieuwe Polaris duikt op! Het is nog maar een paar maanden geleden dat Jaeger-LeCoultre de Polaris-collectie op de Salon International de la Haute Horlogerie in Genève presenteerde. Blijkbaar waren ze er eentje vergeten want nu is er de Jaeger-LeCoultre Polaris Geographic WT, een tot 250 stuks gelimiteerd horloge dat enkel in de boetieks van ‘JLC’ verkocht gaat worden.

De basis van de nieuwe Polaris-collectie stamt uit 1968. Moeder aller nieuwe Polarissen is namelijk de Memovox Polaris van 50 jaar geleden, één van de iconen van het ‘Grand Maison’ – de bijnaam van de grote manufactuur in het Zwitserse Le Sentier. De 42 mm Jaeger-LeCoultre Polaris Geographic WT is elegant en sportief maar vooral ook een technisch hoogstandje. In de stalen kast tikt Caliber 936A/1, een automatisch uurwerk dat behalve de gebruikelijke functies en de extra’s in de naam ook een gangreserve-aanduiding aandrijft.

Functioneel en thematisch

De Jaeger-LeCoultre Polaris Geographic WT (voor “World Time”) nodigt uit om de wereld rond te reizen vanwege de 24 tijdzones die direct zichtbaar zijn aan de buitenzijde van de wijzerplaat. De kroon op 10 uur bedient de verschillende tijdzones. Ook de zomertijd wordt aangegeven voor extra gebruiksgemak. Een kleine witte ster geeft de tijd met dit één-uur verschil aan. Niet functioneel maar wel thematisch en vooral erg fraai is de blauw/zwarte wijzerplaat die langzaam van de ene in de andere kleur overgaat. De dag/nacht-schijf op de wijzerplaat is duidelijk verdeeld in zwarte en witte gedeeltes en geeft aan of het dag of nacht is in de lokale stad – en dus in de tweede tijdzone naar keuze. Een klein, maar fijn detail is de zon-indicatie en de kleine maansikkel voor de nachtelijke uren.

De Jaeger-LeCoultre Polaris Geographic WT is functioneel genoeg aan de vele wijzers en indicatoren te zien

De gelimiteerde Jaeger-LeCoultre Polaris Geographic WT is functioneel genoeg aan de vele wijzers en indicatoren te zien

Net als in 1968 maar dan anders

De nieuwe Jaeger-LeCoultre Polaris Geographic WT is gebaseerd op het horloge dat in eerste instantie bedoeld was om de Amerikaanse markt te veroveren. Gelukkig bleef het succes van de 1968 Polaris niet beperkt tot de VS. De 2018 Polarissen zijn volledig nieuw ontworpen: De lugs zijn korter, de lunette is slanker en natuurlijk werd het plexiglas vervangen voor saffierglas. De nieuwe, subtielere vormen geven het horloge een moderner gezicht. De deels gepolijste en geborstelde afwerking van de kast verwijzen naar de avontuurlijke inborst van de Polaris.

Jaeger-LeCIn de stalen 42 mm kast van de Jaeger-LeCoultre Polaris Geographic WT tikt de stalen kast tikt Caliber 936A/1

In de stalen 42 mm kast van de Jaeger-LeCoultre Polaris Geographic WT tikt de stalen kast tikt Caliber 936A/1 dat in de eigen manufactuur in Le Sentier is gebouwd

Expeditie naar Amsterdam

De Jaeger-LeCoultre Polaris Geographic WT is zoals gezegd alleen bij de boetieks van het horlogehuis verkrijgbaar. Gelukkig is er eentje in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam te vinden dus wie de nieuwe Polaris wil ontdekken, kan een expeditie naar de landelijke hoofdstad organiseren.