Dit is geen ‘APK’ of een duurtest, maar een praktijkimpressie. De IWC Pilot’s Watch Automatic Spitfire werd begin dit jaar geïntroduceerd en wij hadden het horloge nu al een week om de pols. Veel buiten en in weer en wind. Genoeg tijd om een goede indruk te krijgen van deze stalen ‘vlieger’ met gevoel voor de tijdgeest.
Tijdens afgelopen SIHH nam een zilveren Spitfire een centrale plaats in bij IWC. 2019 is het jaar waarin de Spitfire-collectie flink onder handen is genomen en is uitgebreid met in het kielzog een aantal noviteiten in de Top Gun- en Le petit Prince-collecties. We zetten alle nieuwe pilotenhorloges al eens op een rij. Aan de basis van de Spitfire-collectie staat de IWC Pilot’s Watch Automatic Spitfire in zijn stalen 39 mm kast.
Het horloge is verkrijgbaar met een leren band (IW326803 ) en met een groene stoffen band (IW326801) en deze laatste uitvoering is ons testexemplaar. Het groen en het zwart van ons testmodel is afgeleid van de kleuren die te zien zijn in een Spitfire cockpit. Dat zwart is overal te zien – in de vele cockpitinstrumenten bijvoorbeeld – en wij gokken dat het groen terugkomt in de veiligheidsgordels van het gevechtsvliegtuig.
In de geest van de Mark 11, het origineel
De IWC Pilot’s Watch Automatic Spitfire heeft uiterlijk nog steeds veel gemeen met het origineel uit 1948, de Mark 11. Dat horloge werd door IWC voor de Britse Royal Air Force gemaakt. De 2019-variant die we omhebben is voorzien van beige lichtgevende massa om het uiterlijk van een op natuurlijke wijze verouderde Mark 11 met verkleurd tritium. IWC heeft afscheid genomen van het glanzende uiterlijk waarmee horloges met de naam Spitfire mee werden uitgerust. De nieuwe Spitfire-collectie wordt nu gepositioneerd als een retro-collectie. De Classic-collectie is onaangetast en puur, de Top Gun-modellen wild en avantgardistisch en de horloges met de naam Le Petit Prince glanzend blauw en luxueus. Het verklaart het vanille luminova op de wijzerplaat en de aanduiding Spitfire subtiel in rood. Rode letters op wijzerplaten hebben iets ongrijpbaars, iets zeer aantrekkelijks.
NATO met een luxueus leren twist
De rode letters op de matzwarte wijzerplaat misstaan de Spitfire Automatic allerminst. En dat kan ook gezegd worden van de combinatie van witte en beige aanduidingen. Ja, het is zeer nadrukkelijk gezocht retro. En retro is heel modieus en dus misschien ook iets niet helemaal tijdloos, maar wie strak en klassiek prefereert, kan eventueel terecht bij de traditionele Pilots Watch Mark XVIII (IW327009).
Ook de stoffen NATO-band kan beschreven worden als modieus. De legergroene kleur onderstreept de militaire afkomst en doordat de band onder de kast doorgaat, komt het horloge iets omhoog zodat het prominenter om de pols draagt. De band is overigens geen 15 euro-exemplaar dat snijdt en zweet. IWC heeft de band voorzien van een leren voering voor comfort en de stof zelf is van een zware kwaliteit. Datzelfde kan gezegd worden van de gesatineerde gesp met IWC-logo. Geen slap inferieur staal, maar een strak ogend exemplaar dat het instrumentele karakter van de Spitfire onderstreept.
Silicium in een week-ijzeren binnenkast
Nu we het toch over functionaliteit hebben, in de stalen 39 mm x 10,8 mm kast tikt het automatische kaliber 32110 dat uit 164 onderdelen bestaat. Dit is een manufactuur-uurwerk dat is uitgerust met silicium onderdelen in het echappement en dat is een primeur voor een IWC-uurwerk. Het robuuste uurwerk heeft een gangreserve van 72 uur en drijft uren, minuten, centrale seconden en een datumaanduiding aan. De rotor windt het uurwerk op of deze nu linksom of rechtsom draait. Gedurende de week om de pols liep alles naar wens en op tijd. Of dat te maken had met het feit dat het uurwerk in een week-ijzeren binnenkast is geplaatst om negatieve invloeden van magnetische velden buiten te houden, durven we niet te zeggen. Vast niet, maar het is wel een mooi en historisch correct gegeven. En baat het niet dan schaadt het niet, nietwaar?
Modieuze manieren, functionele kwaliteiten
De bescheiden 39 mm maat van de gesatineerde stalen kast zorgt voor een discreet uiterlijk. Maar discreet is hier niet saai, want de afwerking is op hoog niveau en sommige randen zijn subtiel gepolijst. Dat geeft meer diepte, meer leven en meer rechtvaardiging van de prijs van 4.900 euro. Elk element van de IWC Pilot’s Watch Automatic Spitfire is een exercitie in zorgvuldigheid. Zo ook het gebolde saffierglas dat tweezijdig is ontspiegeld. En de aanblik van dit pilotenhorloge in het donker wanneer de lichtgevende elementen helder gloeien, is een (functioneel) feest.
De IWC Pilot’s Watch Automatic Spitfire heeft stijl die nooit uit de mode raakt
Aan pilotenhorloges met een link naar het verleden is geen gebrek. Longines maakt ze bijvoorbeeld, maar ook Zenith en eind vorig jaar hadden we al eens een drietal retropilots in de horlogetest. Nostalgische horlogecreaties in verschillende prijsklassen die hun uiterlijk in grote lijnen met elkaar gemeen hebben. Al deze horloges surfen op de grote retro-golf die maar niet lijkt te breken. Daarom is het misschien niet juist om over een trend te spreken. Een trend die nu al een dikke 5 jaar gaande is, is geen trend maar een stroming. Daarom kunnen we de IWC Pilot’s Watch Automatic Spitfire niet categoriseren als mode-horloge.
Hoewel, vergeleken bij een Classic Pilot’s Watch is het wel een modebewuste creatie. De Classic is wars van alle trends en stromingen en is gewoon een instrument, de Spitfire met zijn beige, groen en rode cijfers, is veel meer gestileerd. Fraai gestileerd en hoogwaardig afgewerkt én voorzien van een manufactuurkaliber. Het is een stijl die nooit uit de mode raakt.
Voor meer informatie over de verschillende pilotenhorloges van IWC: www.iwc.com