De tourbillon is een van de meest geavanceerde mechanisch uurwerken. Het mechanisme werd in 1795 uitgevonden door de Franse horlogemaker Abraham-Louis Breguet. Hij ontwikkelde een onderscheidend stukje techniek ten behoeve van precisie van het gangwerk. Het gangwerk is bepalend voor de snelheid en de hoeveelheid energie die in de horlogeveer vrijkomt. In de dagen van A.L. Brequet droeg men zakhorloges en in dergelijke horloges is de kracht die de zwaartekrach op het uurwerk uitoefent onevenredig verdeeld. Dit werkt onnauwkeurigheid in de hand.
Breguet ontwikkelde een draaiende constructie en plaatste daar het gangwerk in. De draaiconstructie genereert een meer gelijkmatige invloed van de zwaartekracht. Hij noemde deze vinding de tourbillon. Met de komst van het polshorloge werd de tourbillon overbodig. Vandaag de dag is het vooral een teken dat de makers uitmuntend vakmanschap beheersen.
Voor de horlogemakers van het Duitse A. Lange & Söhne is de tourbillon door de jaren heen belangrijk gebleven. Daarbij gaat het niet zomaar om een visuele toevoeging, maar om een vorm van ultiem vakmanschap met precisie als doel. En alsof de tourbillon al niet indrukwekkend genoeg is, is de 1815 Tourbillon van A. Lange & Söhne het eerste horloge dat een stop-seconds met een zero reset mechanisme combineert. Dankzij deze functies is het via de kroon mogelijk de tourbillon te laten stoppen. Een fractie van een seconde later springt de wijzer, vormgegeven in het karakteristieke ‘1815 blauw’, naar 12 uur. Dit betekent dat de secondenfunctie zeer nauwkeurig is in te stellen.
De tourbillon is prachtig zichtbaar dankzij een venster op 6 uur. Over het venster loopt van 4 naar 8 een wat robuuste horizontale brug wat mooi, maar bedrieglijk contrasteert ten opzichte van de verfijnde techniek van de tourbillon. Het horloge heeft een ronde roségouden kast. De diameter bedraagt 39,5 mm. De hoogte van het bezel is opvallend en geeft diepte aan de wijzerplaat. De uur- en minutenwijzer zijn eveneens uitgevoerd in roségoud. Zeer bijzonder, ook binnen de 1815 serie, is dat de wijzerplaat van deze jubileumuitgave is voorzien van een speciale graveertechniek. Deze speciale jubileumuitgave die de naam Handwerkskunst (Duits voor vakmanschap) heeft meegekregen, is uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 33 stuks.
Prijs: € 185.000
Meer informatie: Alange-soehne.com